Mijn eigen herinneringen

Als kind gingen wij met het gezin bijna elk jaar op vakantie. We gingen heel veel naar Oostenrijk, ik heb daar ook bergen goede herinneringen aan. Mijn papa is ondertussen bijna drie jaar geleden omgekomen (in de bergen, niet in Oostenrijk) en als ik aan hem terugdenk dan zie ik zoiezo ook altijd in de bergen. Als we op reis gingen naar Oostenrijk had hij altijd een leuke Tiroler hoed aan en een wandelstaf waar we zo van die plakkaatjes op spijkerden van alle wandelen/stadjes/bergen dat we samen bezocht hebben. Die wandelstaf ligt nu op onze zolder. Ik zou daar best wel verder aan willen doen, met mijn gezin dan.

Zelf zijn we die kanten nog niet opgegaan met onze kinderen, maar het kriebelt wel! Een vakantie in de bergen van Oostenrijk is niet saai, ook niet voor kinderen!

Maak zelf herinneringen

Hieronder geef ik enkele mogelijke top bestemmingen weer om naartoe te gaan als gezin. Verder kan je hier kijken of een brochure inkijken voor nog meer inspiratie!

Wilder Kaiser, een prachtige familiebestemming

Als er iemand welkom is in de regio Wilder Kaiser, dan zeker gezinnen. De dorpen Ellmau, Going, Scheffau en Söll bieden een uitgebreid activiteitenprogramma voor de hele familie. In de regio Wilder Kaiser zijn er liefst zes bergwerelden vol avontuur, elk met hun eigen ontwerp en verhaal.

In Söll vind je Hexenenwasser, met 60 activiteitenstops die aan elkaar gelinkt worden door een blotevoetenpad. In Ellmis Zauberwelt verliezen kinderen alle tijdsbesef tijdens de meeslepende zoektocht naar de verloren magische toverstaf. En KaiserWelt Scheffau is een groot avonturenpark in het woud van Brandstadl. De bergavonturenparken zijn met elkaar verbonden door panoramische wandelpaden, de gratis KaiserJet-wandelbus brengt je telkens terug naar je startpunt.

Wilder Kaiser

Vijf dagen per week activiteiten

De gratis programma’s voor kinderen en gezinnen bieden vijf dagen per week een resem aan natuuractiviteiten voor jonge gasten, waarbij ze genieten van de bergen, riviertjes, wouden en weides. Omdat de Wilder Kaiser-regio lid is van Tiroler Familiennester, wordt het familieprogramma begeleid door zeer ervaren en goed opgeleide medewerkers. Met de Wilder Kaiser GuestCard geniet je bovendien gratis van de KaiserJet-bus en van het familieprogramma. Voor wat oudere kinderen staan er klimworkshops, canyoning en mountainbiketours op het menu.

Bergontbijt voor gezinnen

Wie zegt dat familiewandeltochten saai zijn? Zeker niet in de Wilder Kaiser, want hier wacht je aan het eind van de wandeling een verrukkelijk bergontbijt. Spring uit je bed, trek je wandelschoenen aan en ga op pad! In de morgenlucht snuif je de geur op van versgebakken roggebrood, belegd met kruidenkaas, huisgemaakte confituur of spek. Meer dan 20 hutten in de regio bieden een huisgemaakt ontbijt aan, zodat je daarna helemaal klaar bent voor alweer een geweldige vakantiedag.

Wildschönau, wild en mooi

Aan de noordkant van Tirol ligt Wildschönau, niet ver van Wörgl en Kufstein. Een fantastische regio voor families en wandel- en fietsvakanties. Wild en mooi, dat is Wildschönau in een notendop.

Wildschonau

Tip 1: wandelen

Vanuit het centrum van Niederau wandel je makkelijk tot de moerassen van Filzmoos. Sonja Seisl, 35, is een absolute fan: “Trek je schoenen uit en wandel blootvoets door de heerlijke moerassen. Laat de bloemen je tenen kriebelen.” Sonja begeleidt je heel graag tijdens een kruidenwandeling. Ondertussen onthult ze in detail de heilzame werking van al dat fraais dat in die weiden groeit en bloeit.
Of neem eerst de lift naar Markbachjoch, met je Wildschönau Card. Een wandeling op de Rosskopf is een ideale eerste wandeling in Wildschönau, want het is een perfecte manier om je in de regio te oriënteren. Lunchen kan je in de Käse Alm of de nagelnieuwe Norderberg Alm.
Natuurliefhebbers zullen in hun nopjes zijn met een wandeling naar Oberau’s Kragenjoch. Geef je ogen flink de kost langs dit fikse bergpad, waar gentianen prachtig purpur kleuren.

Tip 2: fietsen

De fietsrage is al lang neergestreken in Wildschönau. Mountainbike, e-mountainbike, sportfietsen, in de bergen, in het dal, sportief of recreatief: maak je keuze! De Kitzbüheler Alpen vormen voor al jullie fietsvakanties her ideale decor.
Zes officiële mountainbikeroutes zijn er, en ze lopen tot in de naburige dalen van Alpbach en Brixen. Op het einde van deze trajecten vind je oergezellige berghutten waar je opnieuw op krachten kan komen. Een rustige variant is de route die naar de Schönanger Alm leidt, waar een bijzonder gemoedelijke hut je graag in de watten legt. Wat steviger is de route naar de Schatzberg Alm via de Tierbach.
E-biken is vandaag erg hot in Wildschönau. Terecht. Het is een leuke ervaring om een top te bereiken met wat elektrische hulp. Een grote vloot aan elektrische fietsen staat voor jou klaar. Ook e-mountainbike is hier mogelijk.

Tip 3: pret met kinderen

Natuurlijk is Wildschönau ook een echt paradijs voor families met kinderen. Makkelijke wandelingen met de hele familie, een fantastisch openlucht bergzwembad, een zoektocht naar een schat of meehelpen op de boerderij: het wordt vast moeilijk kiezen. In de Kinderclub staan er ook Nederlandstalige begeleiders ter beschikking.

Voralberg, prikkelt al je zintuigen

Met activiteiten in vrije natuur, een echte ontdekkingsgeest en veel buitengewone belevenissen – Op zoek naar je kindertijd met je eigen kinderen!

Zo indrukwekkend! De rust boven op de berg, het weidse uitzicht. Aan de horizon glinstert de Bodensee. In het zuiden presenteert zich een zee van bergtoppen tot 3.000 meter hoog. En in alle Vorarlberger vakantieregio’s zijn er verbazingwekkende dingen te ontdekken.

Hoe verschillend de dalen en dorpen ook zijn, overal kunnen de bezoekers rekenen op de hoge kwaliteit bij het verblijf en bij het eten. De grote en kleine festivals presenteren gevarieerde muziek – van klassiek tot pop. Musea wijden zich aan hedendaagse kunst of belichten de bijzonderheden uit de natuur en de geschiedenis. Ook voor liefhebbers van moderne architectuur en innovatief handwerk valt er veel te ontdekken.

Voralberg

Hartelijk! Het Brandnertal

De natuur in, avonturen beleven, geheimen ontdekken in het bos en op de weiden: dat is het gezinsmotto in het Brandnertal in Vorarlberg in het meest westelijke deel van Oostenrijk. Je kunt individueel op pad of deelnemen aan programma’s onder begeleiding van een gids. Iedere dag is er iets anders te doen.
Onderzoek: Wie woont er in het bos? Wat groeit er op de berg? En hoe zijn de Alpen ontstaan? Op interessante themaroutes ontdekken grote en kleine bezoekers samen de bergnatuur vanuit nieuwe perspectieven.

Inspiratie in het Bregenzerwald

Bergen, weiden, bossen, 22 mooie dorpen: je zou denken dat het om een ‘typische alpenregio” gaat. Maar het Bregenzerwald in Vorarlberg in het meest westelijke deel van Oostenrijk is anders. De spannende mix van oude en nieuwe houtarchitectuur, het innovatieve ambachtelijke werk, de uitgebreide cultuurkalender zijn verrassend. De Bregenzerwälder weten hoe ze hun leefruimte creatief moeten vormgeven, met gevoel voor traditie en een open blik voor nieuwe dingen.
Onderzoek: Waarom heeft zich in het Bregenzerwald een eigen stijl in architectuur en ambachtelijk werk ontwikkeld? De 12 dorpswandelingen “Umgang Bregenzerwald” geven inzicht.

Verfrissend Kleinwalsertal

Het groen van de alpenweiden en dennen, het blauw van de hemel, het geel en wit van de bergbloemen: het kleurenspel van de natuur is net zo gevarieerd als het vakantieaanbod in de Kleinwalsertaler bergzomer. Regionaliteit en gastvrijheid staat in het Kleinwalsertal voorop. Er wordt voornamelijk gekookt met ingrediënten uit de directe omgeving, vooral bij de “GenussWirten” en in de “GenussHütten”.
Onderzoek: Begeleide wandeling “Zwerftocht door de GenussRegion”. Zo smaakt het Kleinwalsertal: op de begeleide zwerftocht door de GenussRegion Kleinwalsertal krijg je informatie over de landbouw en de jacht. Onderweg kun proberen te melken en regionale heerlijkheden proeven.

Opbloeien in Lech Zürs

Wie een ongerepte bergnatuur en hoge kwaliteit bij overnachten en eten belangrijk vindt, brengt zijn vakantie door in het op 1450 meter gelegen dorp Lech Zürs am Arlberg in Vorarlberg. Waar ’s winters skiërs uit de hele wereld door het grootste skigebied van Oostenrijk skiën, wandel je in de zomer over bloeiende weiden, over markante bergen, naar smaragdgroene bergmeren en fantastische uitzichtpunten.
Onderzoek: Een rustige wandeling als uit een prentenboek! Het doel? De smaragdgroene Formarinsee, in 2015 uitgeroepen tot de mooiste plek in Oostenrijk. Met uitzicht op de rotsachtige “Rode Wand”, die bij het juiste licht zijn naam eer aan doet.

Montafon: fascinerende bergen

De energie van de bergen voelen. Genieten van de stilte van de natuur. En je lekker laten verwennen: daarvoor nodigt het Montafon in Vorarlberg in het meest westelijke deel van Oostenrijk met zijn 11 dorpen uit. De bergen in, dat is het devies in de zomer. Dit jaar in het middelpunt: de Rätikon, de bergketen bij de grens met Zwitserland, goed herkenbaar aan de “Drei Türme”, het rotsige symbool van het dal.
Onderzoek: Midden in de bergnatuur een stuk geschiedenis meebeleven, beroerend en dichtbij. Dat kan met de theaterwandeling “Auf der Flucht” (Op de vlucht). De dramatiek komt duidelijk tot uitdrukking, ook al wordt het stuk in het Duits en gedeeltelijk in dialect opgevoerd.

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.