Met vijf kinderen in huis hebben we al heel wat ervaring bij het tanden poetsen met kinderen. Ik moet zeggen dat het voorlopig wel redelijk goed gaat, zonder al te veel drama of crisis. Dat is helaas niet altijd zo gegaan.

Oral-B Disney Magic Timer App - Mama ABC Blog

Als ze niet willen poetsen

Toen onze oudste zoon twee of drie jaar oud was wou hij absoluut zijn tanden niet poetsen. We kregen hem niet overtuigd, langs geen kanten. Vanuit verschillende hoeken kregen we verschillende adviezen, één daarvan was: Hou hem in een houtgreep en poets zo. Nou, ik kan je zeggen, dat is geen goed advies. Natuurlijk moeten kinderen hun tanden poetsen, maar aub doe het niet vanuit een dwingende positie. Ja, tandenpoetsen is enorm belangrijk, zo belangrijk zelf dat de basis ervan heel goed moet zitten. Ik wil niet dat mijn kinderen eindigen met een trauma rond tanden poetsen. Ik overdrijf nu misschien maar het kan wel. De bedoeling is dat kinderen hun tanden leren poetsen, beseffen waarom ze dat moeten doen en het daarom ook doen. Niet persé omdat ze het leuk vinden maar omdat het gewoon iets is dat moet gebeuren. Het is daarbij belangrijk dat ze een goede connectie hebben met tanden poetsen en een houtgreep draagt daar niet aan bij.

Oral-B Disney Magic Timer App - Mama ABC Blog

Toch gaatjes ondanks goed poetsen

Velen zeggen ook dat als ze goed poetsen geen gaatjes gaan krijgen. Nou, dat vind ik altijd wat dubbel! Zelfs met goed poetsen kan je nog altijd gaatjes krijgen. Waarschijnlijk wel minder, dus dat is beter om te zeggen. Het is misschien in het begin wat wennen om niet meteen te dreigen met de tandarts en gaatjes. Gewoon je zin wat aanpassen, wat meer uitleg geven en dat komt zeker ten goede. Als de kinderen begrijpen waarom ze hun tanden moeten poetsen gaan ze het op lange termijn ook meer doen. Nee een drie jarig of zelfs ouder kind snapt dat nog niet volledig, maar ook dat is niet erg. Dat komt wel en als die basis van het tanden poetsen goed zit is dat al een heel goed begin.

Oral-B Disney Magic Timer App - Mama ABC Blog

Koop een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel is voor kinderen vaak aantrekkelijk, zeker de Disney serie van Oral-B. Deze tandenborstel is aangepast aan de kleine kindermond en de tandjes.  Als ze met een Disney tandenborstel kunnen poetsen is het vaak al heel wat leuker om te doen! Ook is elektrisch poetsen een goede manier om nog beter te poetsen. Kinderen vinden het ook gewoon heel leuk om te doen! Onze kinderen mogen kiezen of ze met een elektrische tandenborstel poetsen of niet en ze wisselen af in periodes. Dat maakt het voor hen ook leuker.

Oral-B Disney Magic Timer App - Mama ABC Blog

Het voorbeeld geven

Zoals met alles in het opvoeden is het voorbeeld geven een goede manier om je kinderen te tonen hoe het moet. Poets je tanden terwijl ze het zien, of zelfs terwijl ze het zelf proberen. Tanden poetsen hoort bij het leven en bij de ochtend en avond routine. Laat de kinderen dat merken door het zelf te doen in hun nabijheid.

Aangepaste tandpasta

Ook eens een andere tandpasta kan wonderen doen! Wij hebben hier redelijk wat keuze, dat komt toch niet slecht en zo is het telkens weer leuk voor hen om te mogen kiezen. Zo hebben we roze tandpasta die uit een tube komt met de Disney prinsessen op of blauwe tandpasta van Frozen. Ideaal!

Oral-B Disney Magic Timer App - Mama ABC Blog

 

Lang genoeg poetsen doe je met de Disney Magic Timer App

Met onze jongste zoon hadden we het probleem dat hij niet lang genoeg wou poetsen. Hij wreef overal eens en klaar was hij, nog geen tien seconden was hij bezig. Nu, we leerden de Disney Magic Timer App kennen en ons probleem was opgelost! Meer informatie over de App kan je zien in mijn filmpje:

 

Wat is jou ervaring met het tandenpoetsen bij jonge kinderen?

Veel liefs,
Sofie

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.