Vliegen met kinderen kan vaak als een hele onderneming ervaren worden. Je wilt andere passagiers niet tot last zijn en zelf ook comfortabel vliegen met je gezin. Wil je goed voorbereid op pad? Dan hebben wij 6 tips voor je wanneer je vliegt met een baby of met een klein kind.
Een kindje dat op de heen- en op de terugreis jonger dan 2 jaar is, reist op schoot van de vader of moeder. Wil je toch een eigen stoel voor je baby, dan betaal je een kindertarief ticket voor een stoel. Op lange vluchten zijn er vaak bassinets in het vliegtuig aanwezig. Deze zijn van te voren te reserveren, zodat je extra comfortabel kan vliegen. Ook worden families vaak bij elkaar in het vliegtuig geplaatst. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby bij iemand anders op schoot zit ;). Kinderen van 2 tot 1 1 jaar moeten op een eigen stoel zitten. Je betaalt dan in veel gevallen een kindertarief.
Zelfs volwassenen ervaren soms druk op de oren in het vliegtuig. Voor kinderen is dit vaak nog heftiger. Zorg er voor dat baby’s en jonge kinderen niet slapen tijdens het opstijgen en landen om een erge druk te voorkomen. Vaak werkt het om tijdens het opstijgen en dalen wat te drinken of een lolly te geven. Zo zorg je voor extra afleiding.
Vaak mogen opvouwbare buggy’s of autostoeltjes meegenomen worden tot aan de gate. In enkele gevallen is dat niet zo, maar dit hangt erg af van het soort maatschappij. Wees niet bang dat je je buggy kwijt bent hierna, want ze worden vaak bij de gate in het ruim opgeborgen. Wanneer je je vliegtuig verlaat op de plaats van bestemming, dan krijg je hem direct terug. Ook mag je als gezin als eerste in het vliegtuig, zodat de meeste spullen zijn ingeruimd voordat de rest aan boord komt.
Veel vliegtuigmaatschappijen zoals KLM, Etihad en Emirates zorgen voor genoeg entertainment aan boord voor jonge kinderen. Zo krijgt elk kind aan boord bij Emirates een speciale kinder goodiebag met kadootjes en heeft het speciale kindermaaltijden. Als je vliegt met Etihad heb je een echte nanny aan boord die kinderen tijdens de vlucht entertaint. Ook KLM denkt aan de jonge reizigers. Zo reist mascotte Bluey gezellig met de kinderen mee. Heeft de vliegtuigmaatschappij waar jij mee vliegt geen entertainment aan boord? Zorg dan voor een tablet met volle accu en genoeg leuke apps voor tijdens de vlucht.
Je wilt natuurlijk veel speelgoed, boeken of een spelconsole mee nemen in je handbagage. Ook baby’s hebben recht op het meenemen van handbagage, maar dit wijkt vaak wel af van het volwassen handbagage. Je kunt dit altijd opzoeken op de website van het de desbetreffende vliegtuigmaatschappij.
Steeds een beloning geven voor goed gedrag helpt enorm tijdens de vlucht. Eigenlijk is dit een soort van omkopen, maar vaak houd je jonge kinderen zo wel rustig aan boord. Niet op elke vlucht is er eten aanwezig. Vooral niet tijdens korte vluchten. Zorg dus zelf altijd voor voldoende eten en drinken aan boord.
Meer informatie over vliegen met kleine kinderen vind je hier.
Lees ook: Activiteiten voor onderweg
Je kinderen meepakken op vliegvakantie: voor sommigen een nachtmerrie, voor anderen een vanzelfsprekendheid. Natuurlijk is elk kind anders en vooral als je nog een baby hebt, kunnen er nog andere factoren spelen (moe, groeiende-tandpijn, ziekjes..). Maar hier zijn alvast enkele tips om de vliegreis beter te laten verlopen.
De eerste en de belangrijkste tip. Als je onrustig en gestrest bent, beïnvloedt dat je kinderen. Zij worden daar ook onrustig van en gaan wenen. Als ouders lopen te stressen over van alles en nog wat, snauwen naar elkaar en naar de kinderen, daar worden kinderen dus ook heel gestrest en huilerig van. Vertrek dus op tijd naar de luchthaven, zodat jullie alle tijd hebben en niet moeten lopen naar de gate.
Pak niet teveel mee. Want geloof ons: je zit er de halve vlucht op je knieën naar te graaien. Wees selectief in wat je meeneemt. Aanraders hier zijn: kleurboeken en potloden (klein setje), leeg kleurboek en stickervellen (eindeloos plezier en maakt geen rommel!) en kleine voorleesboekjes. En anders kan het volgende punt ook helpen.
Waarschijnlijk de makkelijkste manier van entertainment: je smartphone of tablet. Als je deze voor vertrek volzet met offline spelletjes of filmpjes, hou je je kroos wel een tijdje zoet. Helaas houden de batterijen van deze apparaten het niet een hele lange afstandsvlucht vol. In de Business Class kun je tegenwoordig wel apparaten opladen, maar voor de economy class zijn ze helaas nog niet zo ver. Tot die tijd kan je ook zelf een universele externe batterij meenemen die je van tevoren oplaadt en kunt gebruiken voor je tablet of smartphone als de batterij leeg is.
TIP: Zorg hier ook altijd voor een koptelefoon. Niet iedereen is immers gek van K3 of Piet Piraat 😉
We bedoelen hier uiteraard geen koptelefoon om muziek mee te luisteren….maar een draadloze geluiddempende koptelefoon. Als je baby/peuter net lekker ligt te slapen, is er niks vervelender dan wanneer er een andere baby begint te wenen, of wanneer de crew iets door de intercom schreeuwt en je kindje daar meteen weer wakker van wordt. De koptelefoon is daarnaast heel handig ook met Oud & Nieuw als je kinderen bang zijn voor vuurwerk. Een alternatief voor de hoofdtelefoon zijn oordopjes voor kinderen.
Tussen de tijd dat de eerste mensen mogen boarden en het vliegtuig echt weggaat, zit nog zeker 30 – 45 minuten. Ze laten mensen met kleine kinderen vaak als eerste boarden, maar zit je er echt op te wachten om 30 minuten extra opgesloten te zitten? Wij raden aan (als je met 2 reist) dat er 1 alvast naar binnen gaat en de spullen in de bagagevakken legt. Je wilt natuurlijk ook niet dat je luiertas 4 bagagevakken naar achter zit, omdat je te laat was en er geen plek meer was in het bagagevak van jouw stoel. 1 gaat dus alvast alles installeren en de ander blijft met de kleintjes in de wachtruimte zodat ze nog even kunnen rennen.
Het is verleidelijk om je kinderen te belonen met snoepjes om ze braaf te houden tijdens de vlucht. Maar… echt handig is het niet! Want na zo’n suikerbom worden ze extra druk – en erna volgt de suikercrash dus extra vervelend. Je kunt ze ook iets anders lekker geven waar geen suiker in zit, bijvoorbeeld chipjes. Ook niet heel verantwoord natuurlijk, maar tijdens zo’n vlucht is eigenlijk alles beter dan suiker.
TIP: Smeer ook altijd wat boterhammen voor het geval ze de vliegtuigmaaltijd niet lusten. Een dun laagje choco kan wel, maar pas op met een suikeroverdosis 😉 Frisdrank is dus ook uit den boze.
Lange vluchten zijn nu eenmaal, ontzettend lang. Het is gewoon hard werken soms om de kleintjes een beetje rustig en geanimeerd te houden.Leg je erbij neer dat je geen tijd hebt om eindelijk eens al die films te gaan kijken die je altijd al graag wilde zien. Mocht je tijdens de vlucht het geluk hebben dat je kind(eren) in slaap vallen dan is dat mooi meegenomen.
En ja: ga er maar vanuit dat iemand in het vliegtuig je zal vervloeken tijdens de vlucht. Hoe voorbeeldig je kinderen zich ook gedragen. Er zijn altijd mensen die zich ergeren aan kinderen. Zo lang je zelf op een normale manier omgaat met het huilen, entertainen, verzorgen van je kind, heeft niemand wat ons betreft reden om je en boze blik toe te werpen. Gewoon negeren dus.
Voor meer informatie over vliegen met kinderen, kijk hier.