Ik krijg heel vaak de vraag hoe ik het allemaal bolwerk. Ik ben bijna 10 jaar thuisblijfmama, heb vijf kinderen én toch zit ik niet stil. In die 10 jaar heb ik talloze bijscholingen, cursussen en opleidingen gevolgd. Het is inderdaad zeker niet te onderschatten of simpel maar ik wil je wel graag meegeven hoe ik daarmee om ging.

Lees ook: Thuisblijven voor de kinderen – Hoe begin je er aan en is het wel haalbaar

Opleiding volgen als mama

 • Sommige opleidingen deed ik ‘s avonds en zag ik een stukje als me-time. Dan kon ik lekker de kinderen thuis laten bij mijn man en was ik er een avondje uit. Heel fijn en gezellig en heb daar heel veel aan gehad. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd, de avond cursussen duren vaak tot 22u of 22u30. Als je heel jonge kinderen hebt is dat ook niet altijd een mogelijkheid omdat je er niet dan niet bent voor de voeding, tenzij je kan afkolven of flesjes geven. Kortom, kijk naar jou eigen situatie!
 • Andere opleidingen deed ik hoofdzakelijk van thuis uit. Ik deed dit bijvoorbeeld door een opleiding van nha.be te volgen en stelde mijn dag er op in dat ik echt tijd had om eraan te werken en bij te leren. Met kleine kinderen in de beurt is dat ook niet altijd evident maar niet onoverkomelijk:
  1. Flexibel zijn en je tijd indelen naar het ritme van de kinderen.
  2. Echte aandacht geven aan de kinderen zodat ze ook écht hun portie mama-aandacht hebben en dan daarnaast ook wat vrij kunnen spelen.
  3. Je groeit daar ook heel hard in, echt waar. In het begin is het zoeken maar dat betert wel en als de kinderen wat ouder worden snappen ze ook wel dat je even moet studeren.
  4. Een time-timer zetten zodat de kinderen weten dat jij nu even bezig bent en ze niet om de haverklap voor het minste komen storen.
  5. Eventueel beroep doen op een grootouder of andere babysit om de kinderen te entertainen of even buitenshuis wat leuks gaan doen.
  6. Het échte voordeel aan een thuiscursus is dat je het veel meer op eigen tempo kan doen, je kan je tijd veel meer zelf bepalen en enorm flexibel zijn. Het is afhankelijk van hoe je zelf ineen zit als persoon met hoe je hiermee om gaat. Iedereen kan wel een regeling en systeem vinden waarmee het lukt en doenbaar is. Ook verspil je zo geen tijd om van en naar een cursus te rijden wat in mijn geval al gauw 1 tot 2 uren uitspaart. Tijd is zo belangrijk! Stel dat je toch ervoor kiest om te studeren ‘s avonds als de kinderen slapen ben je minder lang bezig dan dat je op een cursus zit en nog naar huis moet rijden.

Lees ook: Zelfzorg of Me-Time hoe je het noemt maakt niet uit, dit is hoe je het doet

Van thuisblijfmama naar ondernemer

Ik vind het prachtig dat er thuisblijfmama’s zijn die mama zijn en daar ook hun dag én hun geest mee gevuld krijgen. Ik was daar vroeger enorm jaloers op want mij lukte het niet. Ik ben super graag thuisblijfmama maar het ondernemen zit gewoon in mijn bloed en ik kan dat niet tegenhouden, oh ja ik deed pogingen! Maar hoe ik het ook draaide of keerde ik eindigde telkens weer met een nieuw project en/of winkeltje. Ik heb dat leren aanvaarden en ik ga er nu ook volop voor. Ik ben zo blij dat ik eindelijk na de talloze cursussen en de jaren weet wat ik wil doen. Alles tot nu heeft me daarin gevormd en richting gegeven, ook de cursussen waar ik achteraf toch niet echt iets meer mee doe (zoals bv weddingplanner). Ik denk dat er wel meer mensen zijn die niet goed weten wat en hoe en daar geen rust in kunnen vinden. Dan vind ik makkelijk toegankelijke cursussen echt een fijne uitweg om te kijken wat voor je geschikt is en te leren in je eigen tijd.

Comments are closed.