Kinderen doen heel graag hun mama, papa of andere mensen na door middel van rollenspel. Dat gaat echt van kleine dingen tot grotere zaken. Helaas nemen ze ook onze niet zo goede kanten over. Daar zal ik het nu wel niet over hebben. Ik schreef hier al over dat kinderen heel graag meehelpen, wat voorkomt uit mama en papa willen nadoen. Kinderen vinden het fantastisch om bij te dragen in het gezin en geapprecieerd te worden. Daarnaast spelen ze ook heel veel.

Rollenspel

Veel kinderen doen graag aan rollenspel. Onze oudste dochter deed dit al vrij vroeg en bleef dat heel vaak doen. Nu nog altijd is dat een van haar top activiteiten. Rollenspel is voor veel kinderen heel leuk om te doen. Heel vaak zijn dat dingen uit het gewone leven dat ze naspelen. Dan is er een mama of papa en een kindje, ze spelen schooltje of houden een theekransje.

Rollenspel zorgt ervoor dat kinderen hun emoties kunnen uitdrukken. Dat zorgt er ook voor dat ze bepaalde zaken kunnen verwerken. Dingen verwerken hoeft niet altijd om mishandeling of zoiets erg te gaan. Dat kan ook over normale dagdagelijkse zaken gaan zoals naar school gaan, boodschappen doen, een berisping krijgen, … Kinderen moeten nog zoveel ontdekken en leren dat ze echt heel erg veel met rollenspel kunnen doen, ook al spelen ze gewoon mama en papa. Hoe meer ze die zaken herhalen hoe beter het verwerkt zal zijn door hun hersenen, ook naar toekomstige gebeurtenissen toe.

rollenspel speelkeuken mama abc blog

Een leuke speelkeuken

Er is heel veel speelgoed geschikt om rollenspellen te bevorderen. Op zich heb je er zelfs geen speelgoed voor nodig. Hier spelen ze net zo lief iets van rollenspel met enkel een sjaal als accessoire als met ons volledig Playmobil gamma. Onze oudste dochter speelt hoofdzakelijk met Playmobil maar waar al onze kinderen het meeste mee spelen dat rollenspel bevordert zijn de keukenspullen.

Voor de verbouwingen hadden we een speelkeukentje dat we zelf gemaakt hadden van een IKEA salontafel. Deze is kapot gegaan en dus ook ons huis uit. Nu hebben we enkel een grote bak met al de speelgoed keukenspullen erin. Soms twijfel ik wel eens of we opnieuw een mooi speelkeuken zouden kopen of maken. Vooral omdat er zo’n super mooie schattige modellen bestaan. Heerlijk toch. Ik ben heel blij met mijn eigen grote keuken, maar toch zo’n roze prinsessengeval heeft gewoon wel iets hé. Voorlopig hebben we dat nog niet gedaan, maar onze jongste is nog maar 1 jaar dus misschien komt dat wel nog.

rollenspel speelkeuken mama abc blog

Geen vervangingen voor samen koken

Ik wil wel nog even uitlichten dat een speelkeuken en het rollenspel dat kinderen onderling doen geen vervanging is voor samen koken met je kinderen. Samen koken met je kinderen is echt een soort quality time waar kinderen en jij als ouder heel veel van leren en van genieten. Rollenspel is dan weer op een ander niveau voor de kinderen. Het is hun kans om dingen te verwerken en om mee te experimenteren.

Niet alle kinderen doen rollenspelen op een manier dat wij het verwachten. Kinderen met autisme bijvoorbeeld hebben het er vaak lastiger mee of geen interesse in. Maar autisme hoeft dat zeker ook niet uit te sluiten!

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.