Kinderen zijn leergierig en willen heel vaak nadoen wat mama of papa aan het doen is. Dat is heel natuurlijk maar is in deze drukke, gehaaste  tijd niet altijd meer vanzelfsprekend. Vaak gaat het vlotter vooruit als jij het als mama helemaal zelf doet. Of de kinderen eten ‘s middags warm op school, ‘s avonds een boterham en dan wordt er pas gekookt als de kinderen in bed liggen. Toch is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om “taakjes” in huis te doen terwijl de kinderen erbij zijn.

Meehelpen is normaal

Als je dagdagelijkse huishoudelijke taken in huis doet terwijl de kinderen er zijn leren ze dat dit normaal is. Het huishouden gaat niet vanzelf. Er is van alles en nog wat te doen in en rond het huis. Als je die dingen dan ook gewoon doet waar de kinderen bij zijn zal dat er ook gewoon bij gaan horen.

De meeste kinderen, zeker als ze nog klein zijn, doen graag hun mama na. Vaak gaat dat gepaard met willen meehelpen. Dat is niet altijd zo handig want zo’n peutertje kan natuurlijk nog niet alles. Toch is het heel belangrijk om regelmatig voldoende tijd en geduld op te brengen om dat toch toe te staan. Kinderen leren er ontzettend veel van bij en worden er zelfzeker van.

koken met kinderen mama abc blog

Samen koken

Ik merk in mijn omgeving dat kinderen laten meehelpen niet altijd zo vanzelfsprekend is. Door de drukke agenda zijn er vaak gewoonweg bitter weinig momenten om dat te doen. Ik stel dan voor dat je gewoon klein begint. Het is niet de bedoeling dat je opeens vanaf nu het gehele huishouden samen runt. Zo werkt het natuurlijk niet. Ik vind samen koken met kinderen eentje dat bij de meeste gezinnen wel makkelijker haalbaar is. Dat kan door de werkweek maar ook zeker in het weekend. Al van heel kleins af kunnen kinderen helpen met het koken. Heel erg leuk wordt het als je daar aangepaste kokskledij bij voorziet, zoiezo ook heel handig natuurlijk voor het smossen.

koken met kinderen mama abc blog

Koken met kinderen

Vaak hebben mensen het idee dat enkel al wat grotere kinderen kunnen helpen in de keuken. Dat is helemaal niet waar!
Een baby dat rechtop kan zitten kan al helpen met aardappelen aan te geven om te schillen. Nouja, ik zeg niet dat het vlotjes zal gaan hé.
Groentjes wassen kan ook al van heel vroeg, en pas op hé, met water spelen is super leuk. Dus voorzie alvast een paar dweiltjes.
Je kan ze spulletjes laten aangeven of patatjes pletten voor aardappelpuree. Allemaal ongevaarlijk een heel makkelijk.

Zodra ze kleuter zijn en wat besef hebben kan je ze leren groentjes snijden. De tafel zetten is vaak ook een leuke bezigheid, overal een bordje en dan bestek. Heeft iedereen genoeg?

koken met kinderen mama abc blog

Van zodra je een start gemaakt heb zal je vanzelf aanvoelen wat je kind kan en wat niet. Dat is per kind anders, vaak hangt dit af van hoe speels ze zijn.

Samen koken is trouwens ook nog eens een extra motivatie voor kinderen om eten te proeven en te leren kennen! Win-win!

Foto’s komen van pixabay.com