Een keuken is vaak het middelpunt van het huis. Daar wassen de kinderen hun handen, er worden dagelijks heel wat groenten en fruit gewassen voor de hongerige magen. Ook worden er heel wat bekertjes gevuld met water om de dorst te lessen. Omdat je op voorhand nooit zo goed kan inschatten welke keukenopstelling nu echt handig is en welke minder schrijf ik als mama van vijf even mijn ervaring neer hier. Natuurlijk werkt elk gezin anders en zijn er andere behoeftes en andere ruimtes om in te delen, maar een extra inkijk in iemand anders zijn keuken is altijd fijn meegenomen.

De indeling

Plaatsing van het vuur en de lavabo

Wij hebben gekozen voor een vaste wand en een keukeneiland. De meeste mensen plaatsen het kookvuur op het keukeneiland en de lavabo op het andere deel. Wij deden dit bewust andersom en ik ben daar enorm blij mee! Zo is het veel veiliger koken met kinderen die altijd rond het eiland lopen! Onze lavabo en kraan zijn dus beschikbaar op het keukeneiland, en dat is reeds super handig gebleken. Ze wassen er dagelijks hun handjes en kunnen zelf makkelijk hun bekers met water vullen. Ook kan ik vlug eens langs de andere kant van het keukeneiland iets afspoelen of de waterkan vullen voor aan tafel. Zo hoef ik niet telkens naar de andere kant van het eiland te lopen. Ideaal als je het mij vraagt. Zeker iets om te overwegen als je voor een keukeneiland kiest. Het kiezen van de juiste keukenkraan is trouwens ook nog erg belangrijk, aangezien het 1 van de meeste gebruikte items in je keuken is. Hier vind je enkele tips.

Keuken indeling mama abc blog

Zoveel mogelijk schuiven

Schuiven zijn duurder dan gewone kasten maar de investering in goede stevige schuiven is echt meer dan zijn geld waard. Wij hebben overal waar mogelijk schuiven genomen ipv gewone kasten. Dat zorgt dat er veel meer in de kast kan, want je hebt een beter overzicht. In een gewone kast zie je enkel wat vooraan staat en dus moet je ofwel altijd heel veel spullen verplaatsen ofwel kan je er niet zoveel in kwijt. Wij hebben twee soorten schuiven, de gewone soort die je ook ziet aan de buitenkant maar ook schuiven die als het ware in een gewone kast gemonteerd zijn. Beide zijn natuurlijk super handig. Voor kasten boven oog niveau zijn schuiven geen optie. Wij hebben dan ook de grotere spullen zoals bakplaten, een wafelijzer, etc in deze kasten opgeborgen zodat ook daar goed gebruik van gemaakt is.

Lees ook: Perfecte lampen voor onze keuken

Zitten en eten

Aan ons keukeneiland zijn er 4-6 zitplaatsen. We eten met het gezin nooit aan het eiland, we zijn namelijk met zeven maar we hebben ook gewoon onze grote eettafel vlak bij de keuken staan wat dus makkelijk en vlot gaat. Is je keuken meer afgesloten dan kan je nadenken over de verschillende mogelijkheden qua zitruimte, is er plaats voor een aparte keukentafel of moet je zorgen voor een soort van aangebouwde tafel of toog systeem? Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden en designs, maar het is wel heel erg belangrijk om daarover na te denken. Wij gebruiken dan wel onze plaatsen aan het eiland zelf niet om te eten toch worden ze frequent gebruikt. Onze kinderen zitten daar namelijk heel vaak om te kleuren en op hun laptop te kijken. Ook daar kan je aan denken en meenemen in je overweging.

Genoeg ruimte

Mijn laatste persoonlijke raad is ook om zoveel mogelijk kasten te voorzien, mijn ervaring is om beter wat teveel opberg ruimte te hebben dan te weinig! Dat bespaart heel wat frustratie en dan kan je de kasten zo indelen dat je niet eerst heel de kast moet uitladen voor je iets vindt wat je nodig hebt. Indien je nood hebt aan hulp in huis om orde te houden kan ik zeker dit team aanraden.

Ook interessant:

Kinder gezond leren eten? Deze tips werken altijd.
Met deze 5 tips is jouw huis snel proper

Comments are closed.