De Nintendo Switch komt met een aantal ingebouwde features om ouders meer controle/inzicht te geven over/in het speelgedrag van hun kinderen. Als bezorgde ouders is dat iets dat we zeker kunnen appreciëren. Laten we deze eens op een rijtje zetten.
Als je de Switch de eerste keer opstart, moet je een profiel aan maken en dit koppelen aan een Nintendo account (toch als je gebruik wilt maken van de online functies). Het hele proces is echter wel wat omslachtig om uit te voeren als de Switch in TV modus staat, want er moet nogal veel getypt worden. Het is aan te raden om op voorhand al een Nintendo account aan te maken (dat kan je hier doen) via een computer met een volwaardig keyboard.
Eens je een Nintendo account gemaakt hebt, kan je via de pagina “Parental controls” (in de web interface) accounts aanmaken / toevoegen voor je kinderen. Het is belangrijk om te weten dat kind-accounts door slechts 1 ouder account kunnen worden beheerd. Dus spreek best even af met je partner hoe je het wilt aanpakken. Er is geen e-mail adres vereist om een kind account toe te voegen. Je moet wel een gebruikersnaam en wachtwoord ingeven. Het is ook belangrijk om te weten dat de kinderen zelf hun leeftijd niet kunnen aanpassen achteraf.
Als je de Nintendo accounts aangemaakt hebt, kan je op de Switch je profiel koppelen aan je Nintendo account en vervolgens profielen toevoegen voor elk kind (welke je dan ook moet koppelen aan de Nintendo account die je voor hen hebt aangemaakt). Het is initieel wel wat werk om alles opgezet te krijgen, maar het geeft dan wel een deftig aantal mogelijkheden om je gemoedsrust te garanderen.
Het effectief beheren van de verschillende functies doe je via een app op je smartphone (beschikbaar voor Android en iOS), waar je moet intekenen met je Nintendo Account.
De smartphone applicatie laat toe om een beperking in te stellen op de leeftijdsrating van spelletjes, zodat je ze toch met enige gemoedsrust kan loslaten op de console, alsook het beperken van de social media interactie vanop de switch.
De mobiele applicatie biedt een ingebouwde functie waarmee je de speeltijd van je kroost kan limiteren, dit maakt meteen een einde aan het geruzie over wanneer deze precies opgebruikt is… Je kan de dagelijkse speeltijd instellen van 15 minuten tot 6u, met intervallen van 15 minuten. Indien je nog meer controle wilt, kan je dit zelfs afzonderlijk instellen per weekdag, zodat ze bv. langer mogen spelen in het weekend.
Je kan ook een dagelijks alarm instellen dat de speler waarschuwt op de ingesteld tijd, dat het tijd is om zijn/haar bedje op te zoeken. Ook dit kan je instellen op globaal of weekdag niveau.
Lees meer: Geen schermtijdbeperking bij ons
Je kan ook makkelijk bekijken hoeveel en wat je kleine bengeltjes gespeeld hebben. De app laat zien hoeveel tijd er per dag gespendeerd is achter de console en welke spelletjes er gespeeld zijn.
Alle beperkingen gelden enkel voor de kind-profielen, en deze zijn standaard geactiveerd als de console opstart. Om deze tijdelijk te desactiveren moet je een pincode ingeven (die je zelf kan instellen).
De app voorziet ook in enkele notificaties met onder andere een maandelijks rapport van de speeltijd.
Nintendo heeft duidelijk nagedacht over de gemoedsrust van de ouders bij het ontwikkelen van hun nieuwste spelconsole en hebben de nodige functies ingebakken in de software. Echter, niet alles is rozegeur en maneschijn, naar mijn gevoel zou er nog meer, fijnere controle en rapportering mogen zijn, evt. zelfs met enkele grafieken die het speelgedrag weergeven over langere perioden. Nu, dit zijn allemaal zaken die in een latere update kunnen worden toegevoegd, en ik ben er wel vrij gerust in, dat ze dat ook zullen doen.
Lees meer: Nintendo Switch!
2 Comments
Wauw – dat is wel cool!
Warre wil voor zijn eerste communie een spelconsole bij elkaar sparen.
Ik ben nu wel naar die Switch aan het neigen, maar ja, hij moet zelf maar kiezen!
Ik vind het een goed initiatief van Nintendo. Ze maken in ieder geval een begin om het ouders makkelijker te maken om het schermgebruik te controleren.