Nintendo = Nostalgie

Ik ben, zoals zovelen van mijn generatie, opgegroeid met Nintendo. Ik herinner mij nog hoe ik zo onder de indruk was van de Nintendo NES die bij een neefje stond,. Vanaf dat moment was het mijn levensdoel om er zelf eentje te bemachtigen. Ik herinner mij dat ik er om vroeg bij elke verjaardag, sinterklaas, kerst, … maar mijn wens werd nooit vervuld. Hij kostte destijds ook wel iets meer dan 5000 Belgische Frank (zon 125 EUR) en dat was voor die tijd een smak geld. 2 jaar en veel sparen later, was het eindelijk zo ver. Onze allereerste spelconsole, de opvolger van de iconische NES, de Super Nintendo (kortweg SNES) was van ons. Ik herinner me nog hoe opgewonden en blij ik was toen we met ons allen naar de winkel trokken om hem te kopen. Hij kwam gebundeld met o.a het iconische Super Mario Bros. De SNES heeft ons meer dan 10 jaar trouw gediend, zelfs toen we een Playstation kochten, en later een Playstation 2, bleef de SNES een vaste waarde in onze kindertijd. Nintendo is voor mij pure nostalgie naar een tijd dat alles eenvoudiger was en vrije tijd eindeloos was.

Preview

Je kan je dus wel voorstellen dat ik bijna liep te springen als een klein kind toen we van Nintendo een uitnodiging kregen om hun nieuwe spelconsole, de Nintendo Switch te gaan ontdekken in exclusieve preview. Ik ben al sinds de originele aankondiging 6 maanden geleden heel nieuwsgierig naar het concept en dit was dus een prachtige kans om zelf uit te testen of het ook levert wat het beloofd.

Deze trailer werd eind oktober 2016 de wereld ingestuurd en deed vele gamer harten sneller slaan. Er zijn vandaag verschillende andere consoles op de markt waar de Switch mee zal moeten concurreren (Microsoft Xbox One en Sony Playstation 4), maar waar zij voornamelijk inzetten op puur grafische kracht, komt Nintendo op de proppen met een (bijna volledig) nieuw concept.

De Switch is een handheld console die in wip verandert in een volwaardige tv console en die out-of-the-box ook nog 2-speler lokale multiplayer aanbiedt, zowel in handheld modus, als in tv console modus.

Ik wil in dit artikel niet ingaan op alle technische specificaties, daarvoor zijn er legio YouTube video’s en artikels te vinden op het internet. Het volstaat om te zeggen dat het niet de grootste krachtpatser is op de markt, maar dat het meer dan adequaat is om de komende jaren mee te gaan. Het gebrek aan ruwe rekenkracht is een afweging tussen batterij levensduur en draagbaarheid. Nintendo heeft echter nooit gemikt op de high-end grafische markt, en kiest in plaats daarvan voor een unieke ervaring en de nostalgie / bekendheid van het eigen game universum. Personages zoals Mario, Link (van Zelda), Donkey Kong en nog vele anderen zijn iconisch en al sinds mensenheugenis exclusief op de Nintendo platformen.

Bediening van de Nintendo Switch

De Nintendo Switch komt, door zijn diverse inzetbaarheid, ook met een aantal verschillende bedieningsmodi.

  • Je kan de console bedienen door de 2 Joycons te bevestigen aan de switch (handheld mode)
  • Je kan ze loskoppelen en slechts eentje gebruiken als controller (of met 2 spelers elk eentje)
  • Je kan ze in de houder schuiven, en die gebruiken als volledige controller
  • Er is ook een volwaardige controller beschikbaar, de grootte van een XBox One controller

Daarbovenop komt dat de Joycons, naast te beschikken over alle knoppen om als volwaardige controller beschouwd te worden, ook nog eens beschikt over bewegingssensoren en een infrarood sensor die vormen kan herkennen. Als kers op de taart beschikken ze beide over een nieuwe tril-technologie waarmee het mogelijk is om ongelofelijk realistische sensorische feedback te geven.

Ik ben nooit fan geweest van de WiiMotes en de motion control van de Wii, ook niet toen Sony besloot om ook op de hype-wagon te springen, en al helemaal niet van de Kinect. Maar, tot mijn eigen verbazing, ben ik helemaal overtuigd van de Joycons en hun veelzijdigheid. Vooral de tril-sensor heeft mij van mijn sokken geblazen. In de suite van party games is er 1 spelletje bij waar je moet raden hoeveel knikkers er in een doosje zitten dat op het scherm getoond wordt. De Joycon fungeert als het doosje, en door hem te bewegen, kan je de knikkers voelen rond rollen. Ik moet toegeven dat ik nogal sceptisch stond tegenover deze bewering. In mijn ervaring is de tril functie van controllers niet meer dan bruut geweld met weinig tot geen finesse. Niet zo bij deze Joycons blijkt nu. Ik heb dit zelf kunnen uittesten en tot mijn grote verbazing kon ik inderdaad de knikkers voelen alsof ze in de controller zaten. Een straf stukje technologie, en dat allemaal in een heel klein pakketje.

De Joycons zijn geweldig veelzijdig en ik ben ervan overtuigd dat ze even veelzijdig ingezet zullen worden als er meer en meer games ontwikkeld worden. Het enige minpuntje dat ik eraan kon ontdekken was dat ze toch behoorlijk klein zijn. Dit zal voor kinderhandjes vast geen enkel probleem vormen, maar voor lange game sessies, waarbij je de knopjes moet gebruiken in tegenstelling tot de motion controls, zijn ze te klein. Gelukkig kan je daarvoor overschakelen op de controller dock, of gewoon de Pro Controller gebruiken.

Games

De Nintendo Switch lanceert meteen een aantal nieuwe games. Hieronder een mini-review op basis van een heel beperkte test. Ik moet wel toegeven dat, ondanks dat alle spelletjes er wel ‘leuk’ uitzagen, het vooral de ervaring was die mij overstag deed gaan. Je kan kijken naar andere mensen die spelen en denken, goh ja, dat ziet er allemaal wel leuk uit, maar tot je het zelf gespeeld hebt, besef je niet hoeveel fun het eigenlijk wel is.

Het is ook interessant om te melden dat je voor de Switch spelletjes zowel kan kopen in je favoriete winkel op een fysiek medium (kaartje) ofwel digitaal kan aankopen via de ingebouwde winkel van Nintendo zelf. Hou er wel rekening mee dat het ingebouwde geheugen van 32 GB maar voldoende is om een aantal digitale games tegelijk op te slaan. Gelukkig kan je dit geheugen uitbreiden met een microSD kaartje.

Zelda, Breath of the Wild

Zelda is al meer dan 20 jaar één van de toppers van Nintendo en met deze nieuwe generatie leveren ze de beste ervaring tot nog toe. Het spel ziet er prachtig uit, speelt lekker vlot, zit bomvol met leuke, innovatieve game mechanics en zei ik al dat het er geweldig uit ziet? De kritieken zijn ronduit lovend voor de nieuwe Zelda en ook ik kan niet wachten om hem in handen te krijgen.

Splatoon 2

Splatoon 2 is een kind-vriendelijke actiegame die gemaakt is voor multiplayer. Of je het nu doet op 1 TV in split screen, met verschillende (max 8) Switchen in lokale multiplayer of over het internet, het is dolle pret. Alles ziet er heel kleurrijk uit en de bediening werkt goed. Zeker een aanrader om met je vrienden te spelen.

Arms

Arms is een futurisch cartoony boks spel waarbij er handig gebruik wordt gemaakt van de motion controls en de rumbe pad in de joycons. Ook hier valt op te merken dat alles opmerkelijk vlot en gelikt werkt. Dit is overigens een hele goede cardio workout…

Mario Kart

Uiteraard mag ook een nieuwe versie van Mario Kart niet ontbreken in de line-up, en ook al was mijn ervaring hier mee vrij beperkt, het spel zag er veelzijdig genoeg uit om uren speelplezier te garanderen. Ik kijk er naar uit om dit met mijn kinderen te spelen (of zij onderling kan misschien ook wel eens…). Ook hier komt de veelzijdigheid van de switch naar boven in zijn multiplayer opzet.

1 2 Switch

1 2 Switch is voor mij het enige spel dat echt teleur stelt. Het bestaat uit een set minigames die gericht lijken te zijn om de verschillende functies en mogelijkheden van de Joycon in de verf te zetten, maar jammer genoeg lijkt het niet verder te komen dan een veredelde tech demo.

Bijna alle spelletjes heb je wel gezien na een aantal keer te spelen, en het ‘fun’ gehalte moet vooral komen van de interactie met andere mensen dan van het spel zelf. Het toont heel mooi wat de Joycons allemaal wel niet kunnen, maar levert als spel zelf weinig entertainment voor je geld. In vergelijking met het iconische Wii Sports bij de lancering van de Wii, houdt 1 2 Switch geen stand tegen de tand des tijds.

Prijs

De Nintendo switch is vanaf vrijdag 3 maart beschikbaar in België. Voor 299.99 EUR krijg je de Nintendo Switch zelf, het docking station om hem aan te sluiten op je tv, 2 joycons (al dan niet in kleur) en de joycon houder om ze  om te toveren tot een volwaardige controller. De Pro Controller is apart verkrijgbaar.

Let wel, de Nintendo Switch wordt standaard zonder spelletjes geleverd, dus je zal nog eens 40 tot 60 euro moeten bijpassen om er iets mee te kunnen doen. Maar je kan er zeker van zijn dat er binnen dit en een paar maanden voordeel bundels zullen opduiken waar bv. al 1 spel bij zit. Tegen de feestdagen zal het allemaal nog wat interessanter worden. Het is wel zo dat in vergelijking met een PS4 of XBox One, de Nintendo Switch nog steeds onder hun marktprijs zit.

Toekomst

Naast al het moois dat de Nintendo Switch vandaag de dag al biedt, is het vooral het potentieel van de console die mij aanspreekt. Het docking station beschikt bv. over een aantal USB poorten die bij lancering nog geen specifieke functie hebben, maar die ontwikkelaars wel kunnen gebruiken om extra accessoires aan te sluiten bij hun spelletjes. Denk maar aan draadloze micro’s, camera’s, speelgoed poppetjes, etc..

Naast het potentieel in de hardware afdeling zijn er ook legio mogelijkheden op vlak van digitale content en software verbetering. Denk bijvoorbaald aan het heruitbrengen van klassieke games, zoals ze onlangs ook deden met de Nintendo SNES Mini, of aan het gebruik als media center. Net zoals de andere consoles, zijn er genoeg mogelijkheden om de Nintendo Switch tot het middelpunt van de huiskamer te maken .

Nintendo staat steevast garant voor kwaliteit en het lijkt mij dat ze in de komende jaren sterk zullen inzetten op hun nieuwe console. Ik verwacht dan ook een rooskleurig toekomst.

Conclusie

De Nintendo Switch had bij zijn aankondiging mijn hart al sneller doen slaan, maar nu ik hem ook daadwerkelijk eens heb kunnen uitproberen, heeft hij toch mijn hart gestolen.

Het lanceringsaanbod is een mooi pakketje voor een competitieve prijs waarmee je een mooi allround toestel in huis haalt. Het potentieel ervan op zowel hardware als software vlak, lijken mij een degelijke basis voor de toekomst.

Ik kan niet wachten om dit samen met de kinderen te ontdekken en om te zien hoe ook hun jeugd gevormd zal worden door Nintendo.

Author

There is one comment

Comments are closed.