ik wil niet gaan werken thuisblijfmama mama abc blog

Ik zit in verschillende facebookgroepjes waar ik het zo vaak voorbij zie komen. Vooral in de groepjes waar de mama’s in (of rond) februari bevallen zijn. Net zoals ik van onze allerliefste baby dus. Het is de tijd geworden waarin er al enkelen aan het werk zijn en anderen aan het aftellen zijn wanneer ze hun eerste werkdag hebben. Enkele “gelukkigen”, ja zo zie ik ze wel, hebben nog enkel maanden te gaan en de absolute minderheid blijft gewoon thuis. Sommige zien het wel zitten, dat terug gaan werken, afgezien dan van hun baby te moeten missen. Anderen zien er behoorlijk tegenop. Of heel erg tegenop.

Het moet gebeuren

Dit is dan steevast het meest gelezen zinnetje de laatste dagen of weken. Of zou het eerder het meest opvallende zinnetje zijn? De wen-dagen bij de onthaalmoeder of de crèche. Vooral voor de gezondheid van de baby maar toch ook wel voor de mama. Alhoewel, helpt dat echt voor de mama? Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Dat het voor de baby veel gezonder is om echt te wennen aan een nieuwe omgeving en de nieuwe personen is bewezen. Dus doe dat zeker! Maar dan het zinnetje, tja, het moet gebeuren. Of het nu deze week is of volgende maand. De baby moet gaan wennen in de crèche, ik moet terug aan het werk. Hoezo moet dat?

Thuisblijven voor de kinderen kan ook haalbaar zijn

Maar dat mag ik niet zeggen natuurlijk. Ik zwijg meestal in die draadjes op Facebook. Wat moet ik daar gaan melden? Die mama’s zitten er doorgaans echt mee in hun maag dat ze hun kindje als het ware moeten afgeven aan die lieve mevrouw van de crèche. Als ze al geluk hebben dat het een crèche is waar ze achter kunnen staan. Want ook dat schijnt niet zo simpel te zijn om te vinden. Kan ik daar dan op antwoorden: “Nee hoor, dat hoeft niet, je kan ook gewoon thuisblijven voor je baby.” Ik zou dat kunnen ja. Maar de kans dat dat niet in goede aarde valt is nogal reëel. Dat is ook niet mijn bedoeling natuurlijk. Dus ik zwijg. Af en toe deel ik eens een knuffel uit of wat digitale zoentjes, wens ik ze sterkte en veel moed. Maar dat is vaak niet wat ik écht wil zeggen. Ik wil zeggen dat de kans dat ze kunnen thuisblijven ook haalbaar kan zijn.

Ik weet heel goed dat het niet simpel is. Dat echt niet iedereen zomaar kan thuisblijven. Ik leef ook op deze wereld en ik besef dat. Maar ik weet ook dat als je het echt wilt, als je het echt een kans wilt geven het wel haalbaar kan zijn. Niet voor iedereen, dat is waar. Dat vind ik ontzettend jammer en zou ik heel graag kunnen veranderen. Dat neemt niet weg dat het voor het grote deel wel haalbaar is.

ik wil niet gaan werken thuisblijfmama mama abc blog

Veranderen van mentaliteit

Nu heerst er echt een negatieve mentaliteit rond. Er automatisch vanuit gaan dat het niet zal lukken om thuis te blijven. Sommige mama’s beginnen wel eens met de kosten en andere uitgaven te noteren om te kijken of er nog voldoende over zou schieten mochten ze op 1 inkomen vallen. Meestal besluiten ze dat het niet zal lukken. Dat klopt ook, op die manier heb je er geen vertrouwen in en lijkt het alsof het niet zal lukken.

Als je ervan uitgaat dat het wel kan. Dat je wel kan overleven op 1 loon. Dan ga je eveneens aan het budgeteren, schrijf je alles op, zoek je alles uit, bereken je hoeveel het loon van die ene partner die blijft werken zal veranderen, kijk je welke kosten kunnen wegvallen en waarop je kan bezuinigen, … je doet het werken. Je start met de mogelijkheid dat het wel kan. Dat zal niet veel veranderen aan de echte vaste kosten maar wel aan de manier waarop je ernaar kijkt en dat maakt een wereld van verschil.

Het is een spannende en ingrijpende stap

Het is een heuse stap. Dat is waar, dat herinner ik me nog heel erg goed. Onze keuze werd 6,5 jaar geleden gemaakt. Het is een moeilijke, serieuze stap, maar wat ben ik blij dat ik deze gezet heb! Het is oppassen, we moeten budgeteren, we kunnen niet met geld smijten maar hey, wie kan dat wel? Wat je ervoor terug krijgt is onbetaalbaar. Het is een cliché maar dat heeft zo zijn redenen. Dus mama’s en ook papa’s, is er dat verlangen om thuis te blijven, om zelf volledig altijd te zorgen voor die kleintjes van jullie, bekijk het nog eens allemaal heel goed! Ga ervoor. Ik hoop van harte dat het jullie kan en zal lukken. En zoniet wens ik jullie een goed evenwicht toe in alles.

There are 14 comments Reageer!

Comments are closed.