besparen op vaste kosten mama abc blog

Hoe wij besparen op onze vaste lasten

Share Button

Welkom bij ons gezin

Ik heb een gezin van zeven personen, namelijk ik, mijn man en 5 kinderen. De kinderen zijn nog jong wat ervoor zorgt dat er specifieke kosten zijn (zoals pampers) maar de kinderen groeien op en de uitgaven blijven ook gewoon gezellig stijgen. Zo gaat dat nu eenmaal in deze maatschappij. Daarbij komt dan nog eens dat wij ervoor gekozen hebben om op één inkomen te leven. Mijn man gaat werken, ik blijf lekker lui thuis. Nouja, niet zo lui natuurlijk. Ik heb deze blog (ja, hier ben je aan het lezen) en sinds kort een webwinkel. Toch brengen mijn “uit de hand gelopen” hobby’s voorlopig nog geen extra geld in het laatje. Natuurlijk is dat wel de bedoeling maar dat is voor nu nog niet het geval.

Dus kort gezegd: zeven personen, één inkomen. We hebben zeker niet te klagen, toch moeten we wel opletten. Ik vertel hier even kort wat wij doen om onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden.

besparen op vaste kosten mama abc blog

Besparen op vaste lasten

De lening

Eerst en vooral hebben we onze lening. Daar moet ik niet omheen draaien, wij hebben ontzettend veel geluk gehad. We hebben 10 jaar terug een gok gewaagd en dat is goed uitgepakt. Toen gingen we een variabele lening aan, waarbij we ongeveer 1000 euro per maand moesten afbetalen en dat voor 30 jaar lang. Maar het is dus een variabele lening, de lening kon gaan tot 1200 euro per maand, gelukkig hebben we daar geen ervaring mee. Nee, we hebben geluk gehad want onze lening is gezakt, veel gezakt. Daar zitten we heel goed en dat zorgt ervoor dat we niet hoeven om te schakelen naar een andere lening. Want dat is mijn tip als het gaat over leningen. Het loont heel vaak de moeite om regelmatig uit te kijken hoe de markt loopt. Praat en onderhandel met banken en vaak kan je een nieuwe lening aangaan om geld uit te sparen op lange termijn! Zeker doen dus.

Energie

Energie is ook nog zo eentje waar je best wel wat op kan besparen. Energie vergelijken doen wij minstens één keer per jaar. Wij zijn al een aantal jaren ingestapt bij een groepsaankoop. Toch volgen we dat niet blindelings, het zelf ook nog even controleren, energieleverancier opzoeken en nakijken. Er kruipt wel wat tijd in maar het is wel de moeite waard. De groepsaankopen worden per provincie georganiseerd en zijn vaak de makkelijkste manier om grondig te besparen op gas / elektriciteit. Zonnepanelen of andere vormen (zoals een waterpomp, zonneboiler,…) zijn in de meeste gevallen ook een uitstekende investering, dat staat ook ergens op ons lijstje (maar dan moeten wij een heel nieuw dak leggen).

Water

Ik hou van mijn uitgebreide badsessies als me-time. Ik ga deze zeker niet afschaffen! We besparen wel op andere manieren op ons waterverbruik. Zaken als de kranen niet onnodig lang laten lopen kent iedereen wel. Voor de verbouwingen hadden wij al een regenput, deze is nu helemaal weg omdat onze keuken daarop staat. Toch kozen we ervoor om de extra investering te maken om er opnieuw te plaatsen. Dat kost wel wat extra, maar nu kunnen wij wel al onze was draaien op regenwater! Ook het toilet en de buitenkranen werken op regenwater. Zo mogen onze kinderen heel veel met water spelen buiten, heerlijk! Als een ondergrondse regenput te duur is of gewoon niet mogelijk, kan je ook altijd opteren voor een bovengrondse watertank die je je verbindt met een dakgoot, aan de garage bv.

besparen op vaste kosten mama abc blog

Internet, Tv en Telefonie

Wij hebben het allemaal, internet, TV en Netflix. Je kan natuurlijk ervoor kiezen om één of meerdere van die zaken niet te nemen. Netflix is Netflix maar voor internet, TV en een telefoonabonnement kan je wel beslissen bij wie je het aankoopt. Die bedrijven veranderen ook regelmatig hun aanbod en tarieven, dus opnieuw: bijhouden is de boodschap. Hierover volgt straks nog een tip!

Bankkosten en verzekeringen

Ook dat is eentje dat altijd terugkomt. Vaak krijg je kortingen als je alles bij dezelfde bank stopt maar ook dan kan je bedrogen uitkomen. Durf te veranderen en wees niet te loyaal, dat is een bank als puntje bij paaltje komt ook niet.

Tip om de vaste lasten te dragen

Hier ben ik weer met mijn budgetteren. Stel voor alles een budget op zo kom je (na een tijd) niet meer voor verrassingen te staan. Daar kan je heel makkelijk alle vaste wederkerende kosten instoppen en met een gerust hart op je terras gaan liggen slurpen van een cocktail.

En nog een extra tip: Zet in je agenda wederkerende afspraken om je eraan te herinneren dat je de leveranciers en bedrijven moet overlopen en vergelijken!

Share Button

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  
Please enter an e-mail address