Een tuin hebben betekend in veel gevallen toch ook redelijk wat onderhoud. Ik en mijn man hebben beiden geen groene vingers en ook niet al te veel goesting om elk vrij moment te werken in de tuin. Wij hebben een grote tuin waar, helaas, nog altijd veel werk aan is. Stukje per stukje komt dat wel in orde. Dit jaar staat nog op de planning om het tweede deel van de tuin de effenen en eventueel al te voorzien van grasmatten en ook nog de omheining plaatsen.

Een tuin met weinig werk

Ik ben helemaal geen tuinarchitect of tuinkenner. Ik zei al dat ik geen groene vingers heb en dat is zeker heel erg serieus te nemen. Ik vind het wel jammer eigenlijk, maar nu ook niet jammer genoeg om me er in te verdiepen. Enkele jaren terug deed ik nog pogingen om een moestuintje te onderhouden, dat was echt niet voor mij weggelegd.

genieten van de tuin mama abc blog

Wij hebben een grote tuin en we vinden het fantastisch. De kinderen spelen super veel buiten en wij genieten er ook van. Toen we hier kwam wonen 6,5 jaar terug was onze tuin 1 grote struik. Ondertussen zijn deze allemaal weg en hebben we een deel gras en een deel onkruid. Tuinen met ingewikkelde constructies van hagen, struiken en andere planten en bloemen zijn heel erg mooi maar vergen veel onderhoud. Wij kiezen er nu bewust voor om een eenvoudige tuin te hebben met enkel gras. Dat gras moeten we gewoon regelmatig afrijden en dat is alles. Mocht ik het geld hebben kocht ik mij zo’n automatische grasmaaier, ooit misschien.

Lees meer: Eindelijk gras!

Meer genieten van de tuin

Sommige mensen genieten van de tuin als ze erin werken. Ik behoor niet tot die sommige mensen. Nee, genieten staat voor mij gelijk aan lekker lui rusten en kijken naar mijn spelende kinderen, een goed boek lezen of heerlijk wegdromen. In de praktijk is dat natuurlijk moeilijk met 5 kinderen rondom me die altijd van alles nodig hebben van zodra ik iets te comfortabel zit of lig. Maar ik maak het me wel altijd zo makkelijk mogelijk, anticiperen heet dat!

Lees meer: Tuin kindvriendelijk en zomerproof maken

Een goede voorbereiding

Het vergt wat voorbereiding maar eens dat in orde is kan je veel meer genieten in de tuin.

Neem een grote zak of wasmand, iets waar er veel in kan en wat je kan dragen en vul deze met de zaken dat je buiten nodig hebt zoals:

  • Zakdoekjes
  • Pleisters
  • Zonnecrème
  • Koekjes
  • Doekjes om plakkende handjes af te vegen

Vul een frigobox of zakje met:

  • Fris water, als het echt heet is kan dat zelfs bevroren water zijn
  • Fruit

Als je nog kinderen hebt dat op het potje pipi doen kan je ook dat buiten zetten. Zo’n dagen zijn ook super handig om te starten met zindelijk worden.

Kortom, het is super handig om de spulletjes dat je naar buiten meeneemt maar ook weer naar binnen moeten in een grote mand verzameld. Zo heb je meteen alles bij de hand! Ja, als mama van één of meerdere kleine kinderen zal je nog altijd regelmatig moeten opstaan maar dat zal al heel wat minder zijn!

genieten van de tuin mama abc blog

Gezond en langer genieten van de tuin

Investeer in voldoende parasols, afdekzeilen en/of een terrasoverkapping. Zet de parasols op de plaatsen waar de kinderen vaak spelen, bijvoorbeeld bij de zandbak, voor een speelhuisje, bij het zwembadje, … Zo zitten ze regelmatig in de schaduw, maar denk eraan dat je ook dan nog altijd moet insmeren met zonnecrème. Een afdekzeil of terrasoverkapping is dan ook weer handig als het wat begint te regenen. In de zomer kan het echt genieten zijn en een speciaal gevoel geven als je buiten zit terwijl het regent. Het huis waar ik opgegroeid ben had een pergola, heerlijk was dat. Dat staat hier ook op ons lijstje, maar dat zal helaas nog even moeten wachten.

Afbeeldingen komen van Pixabay.com.

There is one comment

Comments are closed.