Toen ik nog enkel kon vertrouwen op mijn bakfiets was mijn motto: “Hoe dikker die winterjas, hoe beter.” Nu ik voor de tweede winter gebruik kan maken van mijn heerlijke auto om de kinderen naar school te voeren moet ik mijn motto veranderen. Een dikke winterjas in de autostoel is echt levensgevaarlijk.

Dat autostoelen heel erg belangrijk zijn voor de veiligheid van je kindje kon je hier al lezen en vooral zien. De rondleiding door Maxi-Cosi én vooral een crash test live zien heeft veel indruk nagelaten. Maar, niet alleen een goede autostoel op de correcte manier gebruikt is van belang, in de winter is het echt noodzakelijk dat de dikke winterjas uitgaat voor het kind vastgegespt wordt.

Strak vastgespen is niet voldoende

Dikke winterjassen zitten vol met materiaal dat ingedrukt kan worden en daar overal rond, in en tussen zit lucht. Je kan als volwassenen de gordeltjes heel strak vastgespen rond het kind met die dikke winterjas aan. Toch is dat niet voldoende. Als er zich een aanrijding voordoet gaat dat gepaard met zodanige krachten dat de gordels toch nog extra lucht eruit kunnen persen waardoor er toch teveel speling ontstaat en het kindje in levensgevaar is.

[beautifulquote align=”left” cite=””]Beter een kind met kou dan een dood kind.[/beautifulquote]

Het klinkt misschien grof, maar zo is het wel. Kinderen kunnen jengelen en zeuren, ze kunnen zelfs aardig agressief worden als ze hun jas moeten uitdoen in de auto. Hou in je achterhoofd dat het van levensbelang is, hoe kort de rit ook is. Weet, dat de crash testen uitgevoerd worden aan 50 km/u dus zo enorm vlug is dat niet. Je moet heus geen half uur rijden om in een ongeluk terecht  te komen. Het kan ook gebeuren in je straat zelf of net om het hoekje. Wees dus voorzichtig, gesp je kindje heel goed vast en dat zonder dikke winterjas. Ook voor volwassen personen is dat nog altijd belangrijk.

Tips om het wat aangenamer te maken voor het kindje

Voorzie een speciaal autodekentje

Kies een dekentje uit, eentje met een leuk kleurtje of design waar het kindje spontaan blij van wordt. Gebruik het dekentje speciaal in de auto! Je kan het dekentje in huis wat opwarmen zodat het heerlijk aanvoelt over jou kindje in de auto. Er zijn tegenwoordig ook zo van die dekentjes verkrijgbaar met mouwen aan, ideaal!

Warm de autostoel op

Laat een paar minuten voor vertrek de auto al wat draaien en terwijl je dat doet kan je een lekker warm kersenpit kussentje of warmwaterkruik in de autostoel leggen. Dan voelt de stoel niet zo koud aan, je kan er het dekentje al reeds overleggen.

Thermische kleding

Speciale thermische kleding is zo gemaakt om lekker warm te zijn zonder de dikte van het vulmateriaal. Dus helemaal veilig om aan te houden met de gordels erover.

Gebruik de jas omgekeerd

Heb je geen zin in gedoe met een dekentje, je kan simpel de jas omgekeerd aandoen over de gordel.

Speciale voetenzak voor kleine kinderen

Heb je nog kinderen die klein genoeg zijn voor een voetenzak? Zeker doen, handiger kan bijna niet.

Nog niet overtuigd?

Bekijk zeker dit filmpje.

Heb jij nog tips? Deel ze hieronder in de comments. Deel dit bericht zodat iedereen dit gevaar van de dikke winterjassen in de autostoel kent.

Veel liefs,
Sofie

Comments are closed.