Dikke Liefde

Ik zat helemaal onschuldig heerlijk naar De Mol te kijken toen ik tijdens de pauze de aankondiging zag voor “Dikke Liefde”. Een programma waarin ze koppels (vrijwillig, dat vermelden ze wel netjes erbij) gaan begeleiden naar een gezonder leven en ook beter seksleven. Yes, prima, werken aan je relatie, je self love en seksleven helemaal akkoord. Helaas, gaat het hier enkel om Dikke mensen. Vandaar de naam Dikke Liefde.

Ik werd zeker 20 jaar terug in de tijd gekatapulteerd! Naar alle programma’s die toen zo populair waren, make-overs met een heel team van chirurgen afval kampen, … je kon het zo gek niet bedenken en er was wel een programma voor! Dikke mensen werden toen geholpen, onder het mes geplaatst, uitgehongerd en afgemat. Het is geweten dat die dikke mensen die toen veel afgevallen zijn niet zoveel later opnieuw in een record tempo bij kwamen en waarschijnlijk vergezeld van een eetstoornis om over de andere nadelen nog te zwijgen.

We zijn 2022. Ik dacht dat we nu wel beter wisten. Ik dacht dat we nu wel weten dat we geen afval programma’s op tv moeten uitzenden waar een hele hoop tieners en pubers naar kijken. Ook voor oudere mensen kan zo’n programma een trigger zijn naar zelfhaat en eetstoornissen.

Ik ben geen professional, geen psycholoog, geen diëtiste, … maar ik weet verdomme heel goed wat zo’n programma’s mentaal met iemand kunnen doen. Ik ben ermee opgegroeid. Vroeger was ik niet dik maar ik dacht het wel. Door de media, er was geen representatie en er was geen diversiteit.

Dikke Liefde. Op weg naar een gezonder leven. Dat geeft nog meer eens de implicatie dat “een maatje meer” gelijk staat aan ongezond zijn. Wat niet zo is, maar dat krijg je niet uitgelegd.

Dikke Liefde. Een beter seksleven. De boodschap die je meegeeft aan de mensen die dit zien is dit: “Ik heb een maatje meer dus helaas zal ik mijn partner niet zo goed kunnen bevredigen als een mager iemand.” Of “Mijn seksleven loopt niet zo goed, dat zal opgelost zijn als ik afval.” Zo werkt dat. Dat blijft hangen.

Dit programma had zoveel meer zin gehad als het niet alleen om dikke mensen ging. Niet dikke mensen kunnen ook ongezond zijn, ze kunnen ook een seksleven hebben dat niet zo goed loopt, ze kunnen zich ook niet goed in hun vel voelen, …
Ja, gek hé, het is net alsof dikke en niet dikke mensen ook gewoon maar mensen zijn.

Go Play, Play 4, DOE BETER

Comments are closed.