Contents
Besparen, het is van alle tijd en vele gezinnen blijven het werkelijk nodig hebben om rond te kunnen komen tot het einde van de maand. Wij hebben een gezin met vijf kinderen en leefden meer dan negen jaar op één loon.
Lees even: Een gezin onderhouden met maar één inkomen
Boodschappen neemt bij ons een heel grote hap uit ons budget. Wij hebben in totaal 7 monden te voeden, maar het blijft niet bij eten. Eten is natuurlijk iets dat blijft terugkomen. Naast het eten heb je bijvoorbeeld nog andere boodschappen zoals toiletpapier, douchegel, pampers en zo verder. Allemaal zaken die wij ook bij ons boodschappen budget tellen. Dan hebben we ook nog andere grote kosten zoals huisraad en kleding.
Lees even: Thuisblijven voor de kinderen – Hoe begin je er aan en is het wel haalbaar?
Veel gezinnen weten wel ongeveer wat ze uitgeven per week of per maand aan de gewone boodschappen maar niet aan huisraad apart. Ook is dat een moeilijke categorie om te voorzien, moeilijk in te schatten wanneer je zoiets wil of moet kopen. Ik versta onder huisraad: Alles wat je niet eet en wat je niet wekelijks of maandelijks opgebruikt. Vaak zijn dat grotere en duurdere zaken. Zoals bijvoorbeeld een broodrooster, dekbedovertrekken of zelfs speelgoed. Gewoon dingen eigenlijk dat je af en toe koopt. Deze zaken worden vaak vergeten. Je kan niet voorspellen wanneer iets kapot gaat of wanneer je gewoon goesting krijgt om zoiets te kopen. Wij hebben voor alles een budget, echt voor alles. Dus wij zitten redelijk safe. Toch proberen we telkens bij dergelijke zaken goed te vergelijken waar we het kunnen kopen voor de best mogelijke prijs. Maar het draait niet enkel om de prijs, de service en vooral de service na aankoop is ook heel erg belangrijk.
Lees zeker even dit artikel Budgetteren en YNAB.
Als eerste zet ik zoiezo budgetteren. Wij doen dat nu al een aantal jaar en dat geeft enorm veel rust. Ja, het is veel werk, vooral in het begin maar het is het echt heel erg waard. We schreven er al eens een artikel over wat je hier terug kan lezen. Vragen zijn altijd welkom trouwens.
Vaak lees je bij bespaartips ook de tip om niet te betalen met bancontact maar het geld dus cash af te halen. Ik snap waarom ze deze tip geven maar ik vind hem zo ouderwets. We leven nu eenmaal in een maatschappij waar er bankkaarten zijn en waar elektronisch betalen, met de smartphone, eraan zit te komen (en al beschikbaar is). Ik vind dat echt een tip dat niet meer van deze tijd is. We zouden de focus moeten leggen op leren omgaan met digitaal geld. Daar komt ons budgetprogramma weer handig van pas, wij kunnen heel makkelijk zien hoeveel geld we nog over hebben. We moeten het namelijk onder ogen zien dat digitaal geld echt de norm zal worden.
Kijk op internet, tegenwoordig is het zo makkelijk om te kijken wat het goedkoopste is! Neem nu bijvoorbeeld beslist.be, daar kan je heel makkelijk verschillende producten aanduiden en naast elkaar vergelijken. Hoe tof en handig is dat. Ik schreef eerder al eens over mijn zoektocht naar een nieuwe jas, daar ontdekte ik ook al een website waar je een overzicht hebt over de verschillende webwinkels en hun prijzen. Ook TagCity is een website om rekening mee te houden daar kan je namelijk ook terecht voor bijvoorbeeld Plops of Neckermann.
In deze tijden is het vooral via internet dat wij kijken naar bespaarmogelijkheden. Wij knippen nooit bonnen uit boekjes of zo. Dat is echt verleden tijd! Wij surfen gewoon op internet om daar alles te vergelijken naar kortingen of acties te zoeken en dan pas gaan wij over tot een aankoop. Wat wij bijvoorbeeld ook vaak doen is kijken op een website zoals deals.be waar je een handig overzicht hebt over de lopende kortingen!
We kunnen via het internet aan zoveel informatie zonder eerst te moeten kopen. Dus maak er gebruik van!
Klik even door naar onderstaande artikels vol met bespaartips over deze onderwerpen:
4 Comments
Ik heb dus geen budget, noppes.
Ik heb geen idee wat er buiten gaat. Ik weet wel wat ik binnen breng.
Manlief zijn loon is elke maand heel erg schommelend. Hangt af van dagen in het buitenland (buitenlandvergoeding), overuren,….
Ik lees zoveel over een budget en soms denk ik er aan te moeten beginnen, maar ik zie er best tegenop.
Wij gebruiken al jaren YNAB en zijn daar hel tevreden van. Als je hun uitleg / regels volgt, ben je in een mum van tijd ermee weg. De eerste 34 dagen kan je het gratis proberen. Als je nog vragen zou hebben, mag je die altijd stellen.
Wij zijn vorige week gestart met YNAB na zoveel goede reacties gelezen te hebben. We zoeken nog wat onze weg en het zal volgens mij pas duidelijker worden eenmaal we onze lonen kunnen ingeven.
Als je vragen hebt, wees welkom!