Afval, afval en afval. Helaas produceren wij als groot gezin veel afval. Ik heb er – eerlijk gezegd –  geen overzicht in of wij echt meer produceren dan pak nu een gezin met 2 kinderen. Ik zou dat vast kunnen opzoeken maar daar is deze mama te moe lui voor.

Afval beperken

Ik ben me wel bewust van onze afvalberg. Daarom probeer ik ook waar mogelijk te sorteren. Zo sorteren wij de normale zaken zoals glas, pmd, papier en karton en dan restafval. Sinds kort hou ik ook de andere plastiek apart dat mijn mama dan naar het containerpark voert. Ohja, de batterijen en kapotte elektronica houden we ook apart voor het containerpark, net als vieze olie uit de frietpot bijvoorbeeld. Het eet-afval neemt mijn mama mee voor de kippen en schapen en we drinken water uit de kraan. Toch heb ik het gevoel dat we nog meer kunnen en moeten doen. Al weet ik niet meteen hoe. Helemaal zero waste zie ik niet vlug gebeuren zoals bij Green Evelien!

afval minder brabantia mama abc blog

Wij doen al aan wasbare luiers, toch is het niet genoeg lijkt me. Ik vraag me vaak af wat er ons van weerhoud om bijvoorbeeld resoluut voor glazen flessen te kiezen.

Lees meer: Huishouden met een groot gezin

Organisatie van het sorteren

Omdat al dat sorteren toch ook wat organisatie vraagt hebben wij volgend systeem:

Glas en plastiek gaat samen in een bak in de berging. Papier en karton gaat in een kartonnen doos dat eveneens in de berging staat, net om het hoekje zodat de moeite minimaal is. Oude frituurolie staat op een plank in de berging. De pmd staat ook gewoon in de berging aangezien we daar zo goed als dagelijks spullen voor hebben.

afval minder brabantia mama abc blog

Spullen die voor de kringloop of containerpark zijn staan wat verder weg, deze houden we bij in de garage tot we eens de moeite doen om langs de kringloop of het containerpark te rijden. We proberen zo weinig mogelijk naar het containerpark te doen, de kringloop geniet de absolute voorkeur. Of nee, eigenlijk geven we eerst en vooral zaken weg aan mensen die het nog goed kunnen gebruiken. Waarom dingen weggooien als je er anderen mee kan helpen!

Tip voor restafval

Nu, ons restafval. Dat is ondanks het sorteren nog altijd wel wat. Daarvoor hebben wij al jarenlang een super handige vuilbak! We zijn mensen die het ons zo makkelijk mogelijk maken waar nodig. Dus hebben wij indertijd gekozen voor een grote vuilbak waar er een grote vuilniszak van het stad inpast. Super handig, geen gezeul met kleinere zakjes naar de grote zak. Gewoon hop meteen in de goede zak waar het hoort.

afval minder brabantia mama abc blog

Die vuilbak is de touch bin van Brabantia, dat koste ons wel een flinke duit maar echt helemaal zijn geld waard. het is zo’n makkelijk systeem, gewoon op duwen met de handen of de elleboog en hupla open. Omdat de vuilbak bij ons gewoon in de keuken staat en dus altijd zichtbaar vinden we de look ook enorm belangrijk en daar zit je bij Brabantia altijd wel goed. Allez, persoonlijk natuurlijk.

Sinds kort hebben we een nieuw model gekocht, zelfde inhoud en systeem maar terug wat mooier en gewoon, ja, nieuwer. De oude staat nu in de berging voor de pmd. Ja, ik ben echt fan van onze touch bin van Brabantia.

Tips om afval te beperken?

Zoals je al kon lezen willen wij best wel sorteren, maar het moet haalbaar zijn. Tips om afval te beperken zijn welkom!

There are 6 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.