Zwanger worden

Voor de meeste mama’s gaat zwanger worden vanzelf. Dan stoppen ze met hun vorm van anticonceptie en zijn ze gemiddeld na de 6 maanden zwanger. Mijn eerste kind werd geboren op 22 september 2009 en mijn vijfde kind op 15 februari 2016. Als je bedenkt dat 4 van mijn 5 kinderen langer dan 1 jaar borstvoeding kregen, is het nogal duidelijk dat wij geen problemen hadden met zwanger worden. Nee, bij ons ging het eigenlijk zowat vanzelf. Dat is een luxe. Het lange afwachten, de onzekerheid en de twijfels of het ooit wel zou lukken ken ik dan ook niet. Ik ben er me zeker bewust  van dat niet iedereen dit “geluk” heeft.

Lees ook: Zwangerschap info, tips en ervaringen

Ovulatie uitrekenen

Zelfs al werd ik telkens heel vlug zwanger. Ik ben niet het voorbeeldige geduldige type. Voor mijn eerste was ik er niet zo heel erg mee bezig. Ik had helemaal niet verwacht dat het meteen na het stoppen van de pil zou gebeuren. Ook toen we de natuur zijn gang lieten gaan na mijn eerste bevalling was ik nog redelijk op mijn gemak. Daarna niet zo meer. We hadden beslist, indien de natuur het toeliet, om voor 4 kindjes te gaan. Voor de derde was ik heel erg benieuwd wanneer ik mijn ovulatie zou hebben. Dit omdat het niet zo duidelijk was door de borstvoeding die ik nog gaf. Ik kocht mij toen ovulatietesten bij Sensitest. Die kosten niet zo heel veel en dan had ik tenminste duidelijkheid. Want geloof me, ik ben niet te genieten als ik ongeduldig ben!

Manieren om de ovulatie te bepalen

Er zijn nog andere manieren om te bepalen wanneer je ovulatie is:

 • Een eicel rijpt ongeveer 14 dagen. Daarna springt het eitje, dat is de ovulatie. Dus met andere woorden, eisprong of ovulatie neemt plaats ongeveer 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie.
 • Als je enkele cyclussen lang het slijm van je vagina bestudeerd kan je een patroon onderscheiden. Want voor je eisprong wordt het cervixslijm helder en dunner. Dit is toegankelijker voor de zaadcellen.
 • Je kan je temperatuur nemen. Dit doe je door middel van een thermometer elke ochtend op precies hetzelfde tijdstip rectaal je temperatuur te meten. Je tekent deze temperaturen een aantal cyclussen op. Dan merk je doorgaans dat je temperatuur een beetje zakt bij de ovulatie om erna 0,2 tot 0,5 graden te stijgen. Het nadeel is dus dat je pas achteraf bevestiging hebt van de ovulatie. Terwijl de meest vruchtbare periode voor de ovulatie ligt.
 • Ovulatietesten. Die werken heel simpel, gewoon het stickje in urine doppen en wat afwachten. Daarop zie je de ovulatie heel mooi aankomen. Bij de ovulatietesten die ik kocht zat er telkens een heel duidelijke handleiding bij.

De vruchtbaarheid is het grootste 5 dagen voor de eisprong tot de eisprong zelf met absoluut hoogtepunt. Een zaadcel overleeft namelijk enkele dagen (gemiddeld 4 dagen).

zwanger worden tips mama abc blog

Tijdens de borstvoeding zwanger worden

4 van mijn kinderen kregen langer dan een jaar borstvoeding. Door regelmatige borstvoeding te geven kan de menstruatie uitblijven. Dat de menstruatie uitblijft wil niet zeggen dat je niet vruchtbaar bent. Je kan zwanger worden zonder eerst je menstruatie te hebben.

Hoelang de menstruatie uitblijft is niet op voorhand in te schatten. Sommige mama’s krijgen ondanks meer dan 8 borstvoedingsmomenten zo goed als meteen hun cyclus terug. Anderen moeten eerst volledig stoppen met borstvoeding. En dan zowat alles ertussen in. Ik zit ertussen in. Bij alle 4 mijn borstvoedingskinderen kreeg ik na ongeveer 10 maanden mijn menstruatie terug. Toen we zwanger wilden worden voor onze derde werd ik ongeduldig. Ik was al een tijdje ovulatietesten aan het gebruiken maar mijn eisprong kwam maar niet. Ik begon al serieus na te denken om de borstvoeding af te bouwen. Gelukkig was dat niet nodig. Een tijdje later kwam mijn cyclus toch op gang. Door de borstvoeding was mijn cyclus immens lang en heel erg onvoorspelbaar. Dankzij de ovulatietesten had ik toch een richtlijn.

Tips om vlugger zwanger te worden

 • Geen stress hebben. Probeer er niet teveel mee bezig te zijn. Al ben ik daar zelf heel erg slecht in.
 • Vrij niet te vaak. Als je te vaak vrijt zal de kwaliteit van de zaadcellen omlaag gaan. Vrij bijvoorbeeld om de dag of 3 keer per week. Al moet ik zeggen dat wij daar geen rekening mee hielden.
 • Probeer zoveel mogelijk sperma in je te houden! Dus poep in de lucht na de daad. Ga dus ook niet meteen naar zit of ga niet meteen staan. Blijf een 10 minuutjes liggen.
 • Zorg dat je in zo goed mogelijke conditie bent. Heb je problemen met zwanger worden kan het aan je onder of bovengewicht liggen. Spreek je huisarts erover aan!
 • Neem foliumzuur en basis vitaminen.
 • Warme baden worden afgeraden bij de mannen voor de daad.
 • Geniet van ochtendseks en de extra zaadcellen!
 • Eet gezond.

Zwanger worden tips en tricks

 

Meisje of jongen

Er gaan heel wat bakerpraatjes rond bij het beïnvloeden van het geslacht. Ik heb niets tegen een voorkeur hebben. Al merk ik dat het vaak een taboe is. Laten we stellen dat je beter niet zwanger wordt als je niet openstaat voor zowel jongen of meisje. Een voorkeur hebben betekend niet dat je niet van je kind kan of zal houden indien het toch het andere is.

Een zaadcel bepaalt of het kind een meisje of een jongen zal worden. Zaadcellen met een Y-chromosoom zorgt voor jongetjes en de X voor meisjes. De mannelijke Y-chromosoom cellen zouden vlugger zwemmen maar ook vlugger doodgaan. Wat we kunnen doortrekken naar het echte leven, nietwaar? Dus als je dat weet kan je het moment van bevruchting in de hand houden. Als je precies weet wanneer je eisprong plaatsvind is dat natuurlijk makkelijker. Als je een jongen wil moet je vlak voor de eisprong vrijen zodat de mannelijke cellen de vrouwelijke voorbij zoeven en door het eitje opgeslokt worden. Als je een meisje wil kan je een paar dagen op voorhand vrijen zodat de mannelijke zaadcellen al uitgeroeid zijn.

Voor een jongen geldt dan: Vrij vlak voor de ovulatie en NIET 4-5 dagen voor de ovulatie.
Voor een meisje: Vrij 3-5 dagen voor de ovulatie en dan niet meer.

Nou, aan jou de keuze natuurlijk. Ik heb er mij nooit iets van aangetrokken al had ik vaak wel een voorkeur! Proberen kan geen kwaad lijkt me. Deze methode kan er natuurlijk wel voor zorgen dat het langer duurt voordat je zwanger wordt. Dit omdat je dan kieskeuriger bent wanneer je vrijt. Ik zou zeggen, ga ervoor als zoiezo beide geslachten heel welkom zijn! Anders verwijs ik je graag door naar de afdeling anticonceptie bij de apotheker.

Zwanger worden, wat als het niet vanzelf gaat?

Voor normale gezonde personen kan je erover praten met je arts na een jaar proberen. Als je ouder bent dan 35 kan je dat al eens ter sprake brengen na een half jaar proberen. Weet dat er tal van hulpmiddelen zijn om de kans op zwanger worden te vergroten. Zelf heb ik er geen ervaring mee maar is een heel scala aan producten en ingrepen ter beschikking. Ga zeker ten rade bij specialisten en laat jullie goed begeleiden. Ook de man niet vergeten! Weet ook dat je niet alleen bent. Durf erover te praten. Want, alles opkroppen of beschaamd voor zijn maakt het allemaal erger en lastiger dragen. Als afsluiter nog een dikke knuffel en heel veel succes!

Hoe ging of ga jij om met zwanger worden?

There are 12 comments Reageer!

Comments are closed.