Ik kan het niet genoeg benadrukken voor jezelf zorgen, zelfzorg of me-time, is enorm belangrijk. Ook zelfzorg voor ouders! Ook als je nu het gevoel hebt dat dit absoluut niet nodig is en je beter andere dingen kunt doen. Nee, zelfzorg is altijd nodig. Altijd. Soms natuurlijk wat meer dan andere periode’s, maar dat is met alles zo in het leven. Luister naar je lichaam en gevoel en geniet minstens eens per week van pure me-time. Ik doe dat zelfs meerdere keren per week, ik vertel je hier graag meer wat ik doe en hoe ik daartoe gekomen ben.

Lees hier alle artikel over Me-Time.

Zelfzorg voor ouders

Zeker als je één of meerdere kinderen hebt is het nodig om bewust aan zelfzorg te doen. Want stel dat het opeens, onverwacht, misloopt omdat je emmertje toch te vol geworden is dan zit je in de problemen. Natuurlijk zijn er altijd oplossingen maar voorkomen is beter dan genezen. Ik geef hieronder een aantal tips naar zelfzorg toe die bij me passen of waarvan ik weet dat ze voor anderen werken. Het is niet nodig om ze allemaal te doen maar het is wel nodig om er eens meer bij stil te staan en stilletjes aan meer zelfzorg op te bouwen in je dagelijkse leven.

Zelfzorg tips voor ouders van Sofie Lambrecht

Een aantal ideeën om zelfzorg in te bouwen in je dagelijkse leven

  • Neem een uitgebreid bad zonder kinderen. Dit is één van mijn favoriete momenten voor mezelf, ik doe dit al jaren twee keer per week. Daarvoor heb ik verschillende momenten, ik doe het ‘s avonds terwijl mijn man met de kinderen eet, in het weekend terwijl mijn man en de kinderen gewoon thuis zijn of samen de deur uit zijn.
  • Maak gebruik van kinderloze momenten. Als de kinderen op school zijn, in de opvang, even weg met de papa of iemand anders, … dat is een uitgelezen  moment om aan zelfzorg te doen. Even een momentje me-time, neem een lekker bad of leg je even neer met een goed boek of goede muziek op. Wat je ook verkiest, doe het gewoon!
  • Nog een van mijn favoriete truckjes om even het gevoel te hebben voor tijd voor mezelf is op woensdagmiddag, in het weekend of in de vakanties om de kinderen eerst eten te geven of dit nu ontbijt of lunch is maakt niet uit. Maar ik zorg dat ze eerst goed gegeten hebben dan zeg ik ze duidelijk dat ik nu ga eten, soms zet ik een timer zodat ze me nog minder storen als mijn tijd nog niet op is. Dan ga ik heerlijk eten terwijl ik bijvoorbeeld een boekje lees. Ik zit midden in de living met de vijf kinderen rond me heen en toch voelt dit heel vaak als een stukje me-time.
  • Als de kinderen in bed liggen doe je niets meer voor het huishouden – of op zen max het absolute minimum en ga je gewoon iets doen voor jezelf. Ik doe bijna niets meer na bedtijd van de kinderen, ik smijt mij in de zetel en kijk Grey’s Anatomy, Criminal Minds of een andere topserie. Goed nieuws trouwens! Vanaf nu kan je alle seizoenen van Grey’s Anatomy en Criminal Minds bekijken via telenet en proximus tv – woehoe!

En denk ook zeker hieraan

  • Maak bewust tijd vrij voor jezelf, zorg voor een babysit als je partner het niet kan doen. Ga dan even alleen weg, met een vriendin of met je partner. Wij gaan minstens één keer maand met ons tweetjes erop uit en eens per jaar doen we dat voor één nacht (vanaf nu twee nachten, spannend).
  • En zeker nog iets dat ik hier wil aanhalen, een psycholoog kan ook enorm bevrijdend zijn en je helpen met bepaalde issues en inzichten. Je kan er je ei kwijt! Dit is vaak nog een soort van taboe maar als je voelt dat je toch baat zou hebben met een psycholoog gewoon doen.
  • Hou de werk, gezins en ontspanningsbalans goed in evenwicht. Durf dingen te schrappen en laat je niet vangen door FOMO (Fear Of Missing Out).
  • Optimaliseer jou schoonmaak routine, ik gaf hier al enkele tips.

Lees hier alle artikel over Me-Time.

Bovenstaande zijn de zaken dat ik echt heel regelmatig toepas maar voor iedereen is dat anders. Denk er even over na en je vindt zeker en vast zelfzorg momenten passend bij je eigen leven.  Je mag ze ook altijd delen in de comments zo kunnen andere ouders ook ideetjes opdoen!

Comments are closed.