Winter in Antwerpen het geluidshuis

Vorige week waren wij uitgenodigd door stad Antwerpen om kennis te maken met het Antwerps luisterverhaal.

1 – Gratis Antwerps luisterverhaal van het Geluidshuis

Tijdens deze Winter in Antwerpen pakt de stad uit met een speciaal op maat gemaakt luisterverhaal, in samenwerking met Het Geluidshuis. Dat kunnen bezoekers beluisteren in de voor de gelegenheid prachtig ingeklede Voetgangerstunnel en in de spiegeltent op het Steenplein, of zelf downloaden.

De audioguides zijn aan de ingangen van de Voetgangerstunnel vanaf zaterdag 8 december gratis te ontlenen.

  •  Vóór de kerstvakantie is dat enkel op woensdag en weekenddagen: zaterdag 8 en zondag 9 december, woensdag 12 december, zaterdag 15 en zondag 16 december, en woensdag 19 december.
  • Tijdens de kerstvakantie (van zaterdag 22/12 tot en met zondag 6/1) kunnen ze élke dag verkregen worden.
  • Telkens van 12 tot 18 uur.

 

Samenwerking met Het Geluidshuis

De stad liet het luisterverhaal schrijven en produceren door Het Geluidshuis, het bekende Antwerpse bedrijf dat al heel wat succesvolle hoorspelen op zijn conto heeft staan. Hun veertiende verhaal in de reeks Heerlijk Hoorspel, Reinaert De Vos, was dit jaar nog het best verkochte boek op de Boekenbeurs, net als De rattenvanger vorig jaar.

Voor Brieven aan Bijou werd een stemmencast verzameld met grote namen zoals Bruno Vanden Broecke, Katelijne Verbeke, Ruth Beeckmans en Gène Bervoets, maar ook nieuw talent zoals Saïd Boumazoughe en Lynn Van Royen.

Het bijzondere aan Brieven aan Bijou is dat het zowel voor mensen die Antwerpen goed kennen als voor toeristen leuk is om naar te luisteren. Wie in Antwerpen woont, herkent de plekken, en wie er niet woont, wordt er ongetwijfeld nieuwsgierig naar. Portico en Bijou staan voor de twee delen van Antwerpen: de Schelde en de stad. Die twee kunnen niet zonder elkaar en zijn onlosmakelijk verbonden. – Ann Desmet van Het Geluidshuis”

Voetgangerstunnel

De Voetgangerstunnel vormt het epicentrum van het luisterverhaal. Daar bevinden bezoekers zich dan ook het dichtste bij die mysterieuze onderwaterwereld. Op rechteroever worden ze meteen verwelkomd door de staart van Portico die bovenop de luifel van het tunnelgebouw ligt. Het gebouw zelf is net als dat op Linkoever sfeervol uitgelicht in waterkleuren.

Zowel op linker- als rechteroever zijn er audioguides beschikbaar waarop het luisterverhaal staat, 150 in totaal. Wie het verhaal ten volle wil beleven, leent die daar gratis en wandelt door de voetgangerstunnel.

Illustratrice Fatinha Ramos, ook bekend van de prachtige tekeningen aan het momenteel gesloten stadhuis, ontwierp een reeks ‘patrijspoorten’ die wie in de tunnel loopt, een blik gunnen op de onderwaterwereld. Zo krijgt het luisterverhaal in de tunnel een extra dimensie, met aan elke kant 21 afgebeelde scènes. Ook de blauwe verlichting draagt bij tot de belevenis.

Toen ik vanuit Portugal in Antwerpen arriveerde hoorde ik regelmatig mensen spreken over de Voetgangerstunnel. Over hoe mooi die was, en hoe leuk het was om onder het water naar Linkeroever te stappen. In al mijn fantasie stelde ik me voor dat die tunnel helemaal doorschijnend was en je dus alle vissen en boten zo zou kunnen zien. Toen ik er dan eindelijk eens doorwandelde bleek dat toch niet helemaal te kloppen. Maar dankzij de illustraties die ik nu mocht maken voor het luisterverhaal kunnen de mensen in de tunnel toch een glimp opvangen van de onderwaterwereld naast de stad! – Fatinha Ramos”

2 – Spelen in het spiegelpaleis

Ook in de spiegeltent op het Steenplein zijn de audioguides te ontlenen. Daar kunnen bezoekers in de gezellige tent onder het genot van een warm drankje of hapje in alle rust het verhaal beleven. De spiegeltent is ook de ideale locatie om met kinderen naartoe te trekken: er zijn spelletjes en kleurplaten, speciaal gemaakt in het thema van het luisterverhaal.

In tegenstelling tot de Voetgangerstunnel kunnen in de spiegeltent de audioguides gedurende de hele periode ontleend worden: elke dag van zaterdag 8 december tot en met zondag 6 januari, telkens van 12 tot 17 uur.

Na het luisterverhaal gingen we genieten van een warme chocomelk met heel veel lekkers in het spiegelpaleis. Daar is het ontzettend leuk met kinderen. In het midden staan er heel wat spelletjes, kleurplaten, …. voor elk kindje is er wel wat te vinden. Zo kan je als ouder gewoon even heerlijk ontspannen en genieten van je drankje en wat hapjes.

 

3 – Gezellige kerstmarkt

Het luisterverhaal werd ook doorgetrokken in de kerstmarkt, zo staan er onder andere indrukwekkende luisterbuizen waar je de echo’s hoort uit de onderwaterwereld.

Op het Operaplein komt dan weer het hoofdpersonage, Portico, helemaal tot leven. Daar wordt het figuur levensecht nagebouwd, met een vier meter hoog standbeeld. Dat beeldt Portico uit die een brief aan Bijou aan het schrijven is. Ideaal voor kinderen, want het perkament dat hij vasthoudt is een glijbaan.

Winter in Antwerpen het geluidshuis

4 – Reuzenrad, schaatsen en meer

Je kan er schaatsen, een rondje draaien in het reuzenrad, wensen sturen naar familie of vrienden en nog veel meer. Het is zeker de moeite om even langs te gaan, je kan er echt een halve of volle dag zoet zijn. Wij gaan alvast nog eens terug!

5 – China lights

Voor China lights moet je naar de zoo van Antwerpen, dit staat bij ons nog op de planning. Hou me zeker in het oog om hierover een verslag te lezen! Meer informatie daarover en tickets boeken kan hier.

Meer informatie over het luisterverhaal en een gratis app van Het Geluidshuis kan je hier vinden. Meer informatie over Winter in  Antwerpen kan je hier vinden.

Hoe wij het vonden? Bekijk de vlog!

Comments are closed.