Iedereen wil een veilige hechting voor zijn kind. Je weet waarschijnlijk al dat een veilige hechting gebeurt in de eerste levensjaren van het kind. Dat bepaalt de rest van het leven van je dierbaar kind. Dat wil je niet verpesten, let dus heel erg goed op. Ik stippel voor jou de ultieme weg uit naar een veilige hechting.
Een veilige hechting gaat boven alles. Dus lieve mama’s, vergeet jou eigen behoeftes. Het draait allemaal om je kind. Je kan een kind pas een veilige hechting geven als jij jezelf helemaal wegcijfert. Weet je wel wat voor hechting je je kind ontneemt als je een uur in bad zit? Vanaf nu neem je enkel nog heel erg vlugge douches. Of nog beter, koop zo’n watersling zodat je samen kan douchen. Zo mis je geen enkel moment om te bouwen aan die hechting. Veiliger kan haast niet.
Natuurlijk moet je ook samen slapen. Eventjes alleen douchen is al heel erg gevaarlijk en brengt zijn toekomst in gevaar. Het is niet meer dan logisch dat je dan ook samen gaat slapen. Probeer ervoor te zorgen dat je zo dicht mogelijk bij elkaar ligt. Hoe meer contact hoe veiliger de hechting zal worden. Je kan zelfs, als je geen enkel risico wilt lopen, ervoor zorgen dat je man in een andere kamer slaapt. Als je kinderen krijgt weet je man dat er dingen veranderen. Deal with it. De hechting gaat voor. We willen onze kinderen niet verpesten toch. Dus doe het gewoon.
Je kan pas een kind opvoeden met een veilige hechting als je volledig zijn behoeftes volgt. Dit betekend logischer wijze dus ook dat je zo goed en zo kwaad alle tantrums voorkomt. Wees er dus op voorbereid dat je altijd alles koopt wat je kind wilt. Zeg altijd ja en knik bij elke eis. Enkel op die manier kan je goed opgroeien met een veilige hechting. Hoe meer geld je uitgeeft hoe zekerder je bent van de hechting. Goed bezig, mama.
Borstvoeding, moet het nog aangehaald worden? Ik denk het niet. Deze gids tot de veilige hechting zou niet compleet zijn zonder het woord borstvoeding. Daarom maak ik toch even de vermelding ervan, we willen compleet zijn, nietwaar. Borstvoeding is het antwoord op alles. Je kan borstvoeding met zoveel combineren, tijdens de douche, het samen slapen en zelfs aan de kassa terwijl je kind nog vanalles uit het meeneem rek grabbelt.
Natuurlijk moet je kind niet beleefd zijn. Dat aanleren is verspilde moeite. Daar draait opvoeden dan ook helemaal niet om. Veilige hechting is het allerbelangrijkste. Als je kind altijd op de eerste plaats komt, continu zijn zin krijgt en nooit een nee te horen krijgt komt alles goed. Meer is het echt niet. Zit dus ook zeker niet in met beleefdheid. De wereld draait om je kind en diens hechting.
Jij bent een mama. Een heel serieuze mama, een mama dat het opvoeden hoog in het vaandel draagt. Jij wilt namelijk dat je kind opgroeit met een stevige basis, een veilige hechting. Het is niet omdat deze tip als laatste komt dat het niet belangrijk is. Ik zou zelfs meer zeggen, deze is super belangrijk. Het is namelijk van levensbelang dat je nooit boos wordt op je kind.
Dat is werkelijk niet toegelaten, dat is nefast voor de hechting. Jij bent een mama, geen mens. Mama’s die de hechting van hun kind heel erg belangrijk vinden worden nooit boos. Als je toch per ongeluk boos geworden bent kan je een deeltje van de schade afkopen met een duur cadeau. Eventueel daarbovenop nog een lading snoepgoed. Toch, vermijd het ten allen tijde. Je kind gaat voor alles.
Ik denk dat jullie wel al doorhebben dat de bovenstaande regeltjes nogal overdreven en sommige helemaal onwaar zijn. Nou, een mama is een mens toch. Niet? Waarom moeten wij alles ombuigen voor de kinderen. Als het kind in het middelpunt staat groeit dat op tot een verwend nest. Dus nee dank je. Geef mij maar de ouderwetse opvoeding.
Dat is de weg, lieve mama’s. Verbrand die ondingen van draagdoeken. Geef meteen een fles zodat je zeker bent dat je weg kan gaan zonder je kind. Ga zo vlug mogelijk weer voltijds werken en stop je kind van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de opvang. Zo leert je kind te overleven in de maatschappij en zal hij niet te afhankelijk opgroeien. Hij moet het later namelijk ook op zijn eentje redden. Je kan daar niet vroeg genoeg mee beginnen.
Geef je kind op regelmatige basis echte straf en een time out. Zet hem op de trap bij het morsen en maak een sticker systeem om hem te laten ophouden met huilen. Duld nooit tegenspraak en verkwist je tijd niet met enige uitleg. Mama’s wil is wet. Mama is de baas en wie niet luisteren wil moet voelen. Zo gaat het en niet anders. Laat je kind absoluut niet het middelpunt vormen van je leven, want dan ben je eraan en heb je een monster gecreëerd.
Natuurlijk telt bovenstaande ook niet. De waarheid zit ergens tussenin.
De hechting bij een kind is heel erg belangrijk. Dat was en is de waarheid. Het is een fundament waar je kind de rest van zijn leven mee moet doen. Het bepaalt kleine en grote keuzes. Het heeft invloed op vriendschappen en relaties. Hechting is enorm belangrijk. Legt dat druk op het opvoeden? Ja, natuurlijk. Dat is nu eenmaal zo. Kinderen opvoeden is geen kattenpis, het is iets belangrijk. Heel erg belangrijk. Dat gaan we niet gaan minimaliseren.
Overdrijven zoals ik hier veelvuldig deed is het ook niet. Wat wij nodig hebben deze tijd is matigheid en gezond verstand. We weten zoveel, we kunnen alles zelf opzoeken en hangen niet meer vast aan die ene geleerde van ons dorp. We kunnen bij tonnen informatie, het wereld wijde web staat er vol mee.
De kunst met zowat alles in het leven is je verstand gebruiken. Je hebt het gekregen, gebruik het ook. Laat je niet doen door andere mama’s die een mening hebben over je opvoeding. Slaap je samen met je kind omdat dit de meeste rust geeft aan je gezin, ga er vooral mee door. Geef je flesvoeding omdat je gruwelt aan het idee van borstvoeding, voel je niet schuldig. Loop je een halve dag rond met een draagdoek omdat je anders een huilbaby hebt, klaag en zaag even en prijs jezelf. Laat je je kindje even tegen zijn zin achter bij de papa omdat je nood hebt aan me-time, geniet ervan en laad je batterijen op. Ben je boos op je kind en heb je net even te hard geroepen? Kalmeer, laat het bezinken en bied je excuses aan. Heb je na een lange dag geen energie meer om de strijd aan te gaan met je kind en geef je hem een prul uit het warenhuis. Je kind is niet meteen verpest. Ligt je kind midden in de supermarkt op de grond om een kinder surprise ei te schreeuwen. Trek je niets aan van de omstaanders, maar kijk écht naar je kind.
Weet je, elk gezin heeft zijn eigen weg naar een veilige hechting. Er is geen weg dat je ervan kan verzekeren. Wij willen het beste voor onze kinderen en dat is goed. Dat is heel erg goed. Vergeet niet dat de wereld niet perfect is. Wij zijn niet perfect, heel veel ouders van nu zijn niet veilig gehecht. Dit resulteert vaak in 2 groepen. Wij willen kost wat kost het anders en dus beter doen bij onze kinderen. Of we denken: “Ik heb het overleefd, zo slecht was het niet”.
Tot welke groep behoor jij? Of zweef jij er ergens tussenin?
7 Comments
Tussenin is denk ik altijd het beste. Dan heb je het evenwicht gevonden.
Mooi artikel, laat zien dat er niet 1 goede weg naar een veilige hechting is.
Ik denk gewoon dat wanneer je je taak als moeder serieus neemt, er veel liefde tegenaan gooit en een beetje je gezonde verstand gebruikt inderdaad, het allemaal wel goed zal komen. Hoop ik tenminste
Wat een dom artikel.
Hey Jo, Kan je dat wat verder toelichten? Liefs,
Mooi beschreven, Sofie. Kleine kanttekening: in principe wordt er niet gesproken over hechting (tenzij je dokter of verpleegster bent en een “gabbe” moet hechten), maar over gehechtheid. De gezinswetenschapper in mij… 🙂
Dank je.
Haha nouja in alle boeken/groepen/artikels/… dat ik lees en volg gaat het altijd over hechting 🙂
Een heel complex thema en zorgt vaak voor heel wat psychologische problemen. ik heb wat moeite met de “doe maar raak” manier van omgaan met kinderen hun emoties.
Hechting (mag echt wel gebruikt worden. De psychologe in mij…) is super interessant en de basis wordt gelegd als je heel klein bent.
heb respect voor je kinderen en wees er onvoorwaardelijk.