De laatste tijd hebben we het gevoel dat we een tandje moeten bijzetten. Wat als je heel duidelijk communiceert dat ze iets niet mogen doen maar het dan gewoon toch doen. Wat zal je daaraan doen, mama? Lijken ze te schreeuwen in stilte.

Onlangs nog, ze mochten niet meer buiten gaan spelen omdat we zo gingen eten. En nu met de verbouwingen zijn ze altijd instant vies daardoor. Ze gingen toch naar beneden, gelukkig kwamen ze wel terug naar boven toen ik heel ernstig sprak. Dat gebeurt niet veel dat ze daar op reageren.

Een van de kindjes kon er wel niet goed mee om. We hadden chipolata als avondeten, zo van die opgedraaide worstjes op een stokje. Hij nam zo’n stokje vast en ik zag dat hij ermee wou gooien. Ik zei heel duidelijk dat hij er niet mee mag gooien. Hij twijfelde heel hard maar hij gooide er toch mee. Wat ga je nu doen, mama? Leek het wel.

Dat zijn zo’n momenten waarop ik wel eens stiekem denk aan in de hoek zetten of straffen. Maar mijn overtuiging neemt de overhand en ik adem eerst diep in tot ik rustig ben.

Wat doe je dan. Hij was er naar mijn gevoel op dat moment duidelijk over gegaan. Achteraf gezien kan ik het relativeren, hij wou heel graag buitenspelen en mocht niet en kon daar niet mee omgaan. Hij wist geen andere manier. Op dat moment voelde het echt als te ver gaan, hij deed al zo moeilijk omdat hij niet meer mocht buitenspelen -luister dan toch gewoon- en hij smeet dan nog met iets waarvan ik zei dat het niet mocht.

Ik heb hem kordaat aan zijn hand meegenomen en hem bij mij in de zetel gezet. Ik heb hem recht aangekeken en gezegd wat ik voelde. Daar kwam de klap bij mij, we zien het niet zoveel (zo duidelijk) bij hem maar toen werd ik zo hard geconfronteerd met zijn autisme. Ik hoopte toen echt dat het tot hem doordrong en dat dit niet voor niets was.

Erna was hij echt “zacht”, wat ik dan weer zielig vond,natuurlijk, ze zijn toch een stukje van onszelf.

There are 2 comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.