Ik vind het best wel spannend! Dit is de eerste gastblog op Appelmoes, Bruisballen & Chocolade! Best wel een beetje vreemd om mijn stekje te delen met iemand anders. Omdat ik hier en daar ook al eens gastblogger was leek het me wel heel leuk om dit te proberen! Het artikel dat ze schreef gaat over voorlezen en enkele cijfers die daarbij horen! Ideaal dus om te delen op een voorleesvrijdag!
Het gat van 30 miljoen..
Voorlezen is goed, eigenlijk wel heel erg goed. En dan zeker voor de jonge (nog niet of net pratende) kindjes. Of voor kindjes op de NICU, voor voor onrustige kindjes al dan niet gediagnosticeerd met ADHD. Maar hoe goed is het precies? Ik zocht een aantal wetenschappelijke onderzoeken erbij!
Onderzoeken naar voorlezen
- Het gat van 30 miljoen.. Zo noemen ze het ook wel eens: het verschil aan aantal gehoorde woorden tussen een spraakzaam en een zwijgzaam gezin tegen de tijd dat het kindje 4 jaar is. 30 miljoen! Dat is écht veel. En dat kan je dus voorkomen door gewoon elke dag (om de dag) even voor te lezen. Zó simpel is het!
- Lees je je kindje regelmatig voor vanaf dat hij of zij 8 maanden is? Dan is er een al meetbaar effect rond de 15 maanden, en dat effect wordt alleen maar sterker!
- De woordenschat van kinderen waar niet zoveel gepraat of voorgelezen wordt is in 3 jaar tijd gemiddeld 525. Bij kindjes waar veel gepraat en of voorlezen wordt is dit meer dan het dubbele: 1.100.
- Drukke, onrustige (al dan niet met AD(H)D) ofwel temperamentvolle kinderen hebben veel baat bij voorlezen. Zo wordt er op positieve manier met ze gesproken en leren ze ook veel nieuwe woorden. Bovendien leren ze steeds beter en langer concentreren.
- Door voorleesboekjes leren jonge kinderen veel meer andere woorden dan de woorden die horen bij de dagelijkse activiteiten, en er zijn veel complexere zinsconstructies in boekjes waardoor ze ook een beter taalgevoel ontwikkelen.
- Door dat de kindjes veel meer woorden kennen, en een beter taalgevoel hebben, kunnen ze vaak ook een stuk beter leren. Eigenlijk best logisch ook: als je moeite hebt met het begrijpen van de woorden is het erg lastig om de stof te leren, onthouden en toe te passen.
- Door vroeg voorlezen ontwikkelen kindjes vaak een grotere interesse voor lezen. Dat is alleen maar mooi! Ik weet nog dat ik boeken voor school moet lezen maar dat was echt niet voor mijn lol. Ik lees nog steeds niet voor mijn lol een boek uit overigens, behalve kinderboeken dan 😉
- Kinderen die vervolgens veel zelf lezen scoren vaak veel hoger op cito-toetsen taal en rekenen.
- Voorlezen prikkelt ook de fantasie. Daardoor worden ze ook wat creatiever én versterkt het ook nog een hun analytische vermogen.
Verwerk voorlezen in een ritueel
Nu je hoogstwaarschijnlijk het belang van voorlezen begrijpt is het belangrijk om het ook in je dagelijkse routine te verwerken. Wij lezen elke avond een boekje samen in bed. Dat doen we eigenlijk al vanaf de babytijd. Met een korte pauze ergens rond de 2 jaar (iets met ik ben 2 en ik zeg nee).
Voordeel van het verwerken in een vast ritueel: Je kindje weet wat er komen gaat en is er op voorbereid. En je haakt zelf ook iets minder snel af.
En zeg nou zelf, elke dag even 10 minuten exclusieve aandacht voor je kindje om samen een boek te lezen, dat kan iedereen wel opbrengen. Toch?
Bedankt Serita voor deze informatieve gastblog!
Gebruikte onderzoeken
- https://bibliotheek.debibliotheekopschool.nl/dam/nieuws/20150407%20-%20Folder%20Meer%20lezen,%20beter%20in%20taal%20voor%20Gemeente.pdf
- http://www.boekstartpro.nl/files.php?file_id=1624
- http://jaarvanhetvoorlezen.nl/2013/03/onderzoek-naar-voorlezen/
3 Comments
Goed artikel! Nou ben ik alleen benieuwd, ik heb hier een dochtertje van 2 die het vertikt rustig te luisteren naar mijn voorleeskunsten en het liefst in razend tempo door het boek heen gaat. Ze benoemt vol enthousiasme alle dieren die ze ziet, maar veel verder komen we dus niet. Tips?
Ah het moet vooral leuk blijven hé, gewoon geduld en dat komt ooit wel … Hier is er door de kleinsten vaak ook geen interesse.
Ik kende ‘het gat van 30 miljoen’ niet! Leuk om hier over te lezen! Weer wat geleerd : )