Begin deze zomer kreeg ik een super toffe uitnodiging! Namelijk een uitnodiging om een kaasworkshop te volgen samen met de kinderen. Ik was meteen enthousiast. De vakantie vliegt razendsnel voorbij en omdat ik dit echt nog wou doen trommelde ik Kimberley en haar gezin op en gingen we samen kaas maken. Mijn man heeft namelijk een heel drukke periode op zijn werk en kon niet meegaan, dus dan is het gezellig met nog enkele volwassenen erbij. Eigenlijk was dat ook een onderdeel van project “hoe krijg ik mijn oudste zoon enthousiast”. De oudste zoon van Kimberley is namelijk een vriendje van hem. Dat, in combinatie met de Quick, zorgde voor een oudste zoon die toch graag meeging.
De kinderen mogen helemaal zelf aan de slag. Als je met meerdere kinderen bent moeten ze samenwerken, maar dat is zeker geen probleem. Het maakt het juist leuk. Alle benodigdheden staan netjes te wachten om kaas te worden! Je krijgt een grote pot met verse melk (niet gepasteuriseerd) en deze moet je opwarmen én heel goed de thermometer in het oog houden want als hij over de 32 graden gaat is het waarschijnlijk om zeep! De spanning zat er dus meteen al goed in. Eens hij net warm genoeg is mogen ze er 15 druppeltjes stremsel in druppelen, eventjes roeren en dan een half uurtje laten dikker worden. Tijdens dat half uurtje kregen we een rondleiding met uitleg doorheen de oude kaasmakerij.
Daarna was het terug kaastijd! De kaas was heel wat dikker geworden. Dat mengsel goten we doorheen een zeef waar de overtollige waterachtige substantie er zoveel mogelijk doorheen moest gaan. De dikke brij in de zeef dat zou onze kaas worden. Die brij deden we in een kaasvorm, waar ook nog enkele gaten inzaten waar het nog altijd overtollige vocht doorheen kon sijpelen. Dus alle brij in die ronde vorm, deksel erop en daarbovenop nog een gewichtje om het allemaal wat aan te drukken. Dit moest 25 minuutjes rusten en dus gingen wij op onderzoek uit naar de kaaskelder.
Na die 25 min was het kwestie van de kaas eruit te halen en een héél klein beetje te proeven. Aangezien die kaas gemaakt was van niet gepasteuriseerde melk is het niet aan te raden er veel van te proeven. Ook was hij natuurlijk nog niet echt gerijpt. Gelukkig kregen we ook proevertjes van andere lekkere kazen. Zelfs mijn “ik wil niet proeven” zoon heeft een stuk geproefd, en daarna nog eentje! Ik kan wel met zekerheid zeggen dat die workshop meer dan geslaagd was.
De workshop kaasmaken gaat elke dag door van de grote vakantie in De Oude Kaasmakerij. Begint altijd om 14u en duurt tot ongeveer 16u.
Op de website staat er geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en dat is ook wel zo, al was onze zoon van vijf ook best geïnteresseerd!
De rondleiding doorheen de oude kaasmakerij was bijzonder interessant en ook echt op maat van de kinderen. Onze groep bestond uit mijn vijf kindjes, Kimberley haar vier kinderen en dan nog een koppel met een kindje. Het moet niet gezegd zijn dat het druk was en dat zeker de jongste kinderen geen lange aandachtsspanne hadden. Mijn oudste zoon luisterde van begin tot einde ontzettend geboeid (en dan nog zeggen dat ik hem zowaar moest omkopen om mee te willen). Ik ook, ware het niet dat de baby nogal lastig deed en ik rondjes moest wandelen om haar bezig te houden. Een deel is ook te zien in de kelder. Waar ze vroeger kaas pekelden en bewaarden. Daar zijn er zelfs heuse Instagram hokjes ingericht om leuke foto’s te nemen. Ook is het museum waar mogelijk interactief gemaakt met beeld, geluid, kastjes om open te doen, verschillende geuren om aan te ruiken, … Dus er is echt genoeg afwisseling om het voor kinderen leuk en aantrekkelijk te maken en te houden.
Naderhand dronken we iets in de Brasserie op het terras. De tuin is heel groot en voorzien van enkele speeltoestellen, toen wij er waren ook een springkasteel. Ideaal om alle overtollige energie er te laten uitspelen. Een fijne afsluiter van een leuke namiddag.
We hebben ontzettend veel bijgeleerd! Wist je trouwens dat je een suikertje in de bewaardoos van je schelletjes kaas kan leggen om de kaas nog beter te bewaren? Of dat je grote stukken kaas best in de koele kelder of garage plaatst in plaats van in de frigo? Of dat kaas dat “zweet” en “witte vlekken” vertoont helemaal niet slecht is? Of dat de (niet plastieken) schil van de kaas gezond is omdat er een soort natuurlijke antibiotica inzit?
Deze workshop kan je trouwens ook buiten de vakantie volgen. Daarnaast is er ook een workshop waarbij je ook nog broodjes leert bakken. Alle informatie kan je terugvinden op de website. Ook kan je er terecht met bijvoorbeeld de klas of andere groepen.