Onze verbouwingen lopen gelukkig op zen einde! Helaas gingen de verbouwingen niet zonder boe of ba. We zijn in een valkuil gelopen waar veel mensen iedereen voor waarschuwen. Maar ja, hoe loopt alles hé? Je denkt altijd de goede beslissingen te nemen maar dat is niet altijd het geval. Wij hebben onze vergissing in aannemer mogen bekopen met heel wat extra geld, veel langer dan beloofd en dan ook nog wrevelingen… niet fijn!

Onze verbouwingen liepen vooral op 2 specifieke vlakken mis dat gevolgen had voor echt alles!

De aannemer

Wij kozen om te werken met een architect en een aannemer. Zelf hebben wij de fout gemaakt om met familie te werken. Ik weet het, iedereen roept altijd “niet met familie” samenwerken voor zo’n grote projecten. Tja, kijk, het is gebeurd en dat kunnen we niet meer terug spoelen. We zijn, 2 jaar na start, nog altijd de brokken aan het opruimen en zelf alles aan het regelen zodat het helemaal afgewerkt geraakt.

Wij beseffen ook dat een aannemer zoiezo afwachten is wat het zal worden. Ik hoor rondom mij vaak frustratie omtrent hun aannemer. Ik zou zeggen, probeer een aannemer te vinden waarbij je positieve ervaringen gehoord hebt. Onze architect had ook een aannemer voorgesteld, dus het zou niet slecht geweest zijn dat we voor die persoon gekozen zouden hebben. Maar zoals ik al zei, gedane zaken nemen geen keer en dus drukken wij nu iedereen op het hart om heel erg goed over hun toekomstige aannemer na te denken.

Tips verbouwen
De baby op deze foto is nu 3,5 jaar!

De offerte

Voordat je begint met verbouwen bekijk je even of het financieel haalbaar is. Dat lijkt me logisch. Dit hadden wij ook uitgebreid gedaan. We hadden besproken met de bank wat we opnieuw konden opnemen van onze lening en wat we konden bijlenen. We wisten tot welk bedrag we konden gaan. Toen zaten we samen met de aannemer en hij had alles uitgerekend, van werkuren tot nodige materialen.

We hadden enkele opties voor onze uitbouw, we konden kiezen hoe groot en hoe breed we gingen bouwen. Uit het financiële plaatje van de aannemer bleek dat we gewoon konden doen wat we wilden. Ook hielden we rekening met heel wat buffer, want het loopt toch altijd wat uit de hand. Dat het zo erg veel uit de hand ging lopen hadden we toen niet kunnen voorspellen.

Ik zou dus ook voorstellen dat je misschien zelfs zover gaat dat je meerdere detail offertes laat opmaken bij verschillende aannemers. Ook zijn er lijstjes beschikbaar op het internet om een idee te geven hoeveel verbouwen kost per vierkante meter.

Vakman

Nog een heel belangrijke, werk met échte vakmannen! Wij kennen niet veel van verbouwen, we niet hoe we een dak moeten leggen en dat waterdicht moeten maken, om maar één iets heel belangrijks te noemen. Daarvoor vertrouwden wij dus op onze aannemer, hij zou ofwel de taken uitvoeren ofwel iemand aanstellen om het uit te voeren. Dit deed hij ook. Enkel bleek achteraf dat er fouten waren, deels omdat hij onze bouwwerf onderaan op zijn prioriteiten lijstje had staan (zo voelde het toch) en deels omdat hij de kennis niet had (wat wij dus niet wisten). Dit is natuurlijk altijd een risicofactor, als je iemand inhuurt om dergelijke werken toe doen ga je ervan uit dat hij/zij goed is in zijn werk.

Uiteindelijk hebben wij beslist om te stoppen met de aannemer en hebben we zelf mensen ingehuurd. Zo hebben we iemand ingehuurd om onze vloer af te werken, de wc te installeren, de badkamer te installeren, het dak goed af te werken (en de fouten op te lossen), … Allemaal extra mensen die we ook nog eens moesten betalen terwijl dit ook in de oorspronkelijke offerte zat (waar we dus al ruimschoots over waren).

Tips verbouwen
Dit is onze 15 maanden oude baby. Het dak zal deze week volledig afgewerkt worden – is toch het plan + passende regenpijpen.

Blijf beleefd

Dit was eentje dat we hebben volgehouden maar, laten we eerlijk zijn, het is niet makkelijk geweest. Toch hebben wij ernaar gestreefd om altijd in onze communicatie beleefd en correct te blijven. Dit is belangrijk zowel voor een eventuele nasleep maar vooral voor jezelf.

Tips

Doorheen mijn bondig verhaal komen er wat tips naar voor. Nee, het zijn geen schokkende nieuwe tips. Maar toch o zo belangrijk! Tips dat iedereen wel weet, tips dat wij ook wisten op voorhand maar waar wij toch tegenaan gelopen zijn!

  • Werk niet met familie voor dergelijke grote projecten. Als je je er toch aan zal wagen, maak elk klein detail officieel door een contract. Hoe miniem ook. Elke afspraak, elke vraag, …
  • Selecteer een aannemer na een grondige evaluatie. Welke projecten heeft hij al afgewerkt, hoe gaat hij te werk, wanneer moet je betalen, kan je spreken met vorige klanten, …
  • Vertrouw niet alleen op de offerte van je aannemer. Vraag raad aan andere mensen en probeer op die manier ook zelf een zicht erop te krijgen.
  • Als de samenwerking niet goed gaat en er geen goede communicatie meer kan zijn dan kan je de samenwerking onderbreken. Bekijk zeker hoe je dat op een goede, deftige manier kan doen zodat beide partijen het kunnen afsluiten.
  • Blijf beleefd en zo correct mogelijk.

Ga ervoor

Ondanks al deze “miserie” zou ik iedereen aanraden om te verbouwen als de wens er is! Wij zijn niet blij met de weg ernaar toe maar wel met het uiteindelijke resultaat.

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.