Als je reeds een hond hebt en dan verwacht je een baby ga je natuurlijk de hond niet wegdoen. Dat hoeft ook niet. Honden en kinderen kunnen perfect samenleven, mits er natuurlijk aandacht is voor de veiligheid! Je kan de hond voorbereiden op de komst van de baby. Zelf hebben wij geen hond, wel andere huisdieren, lees hier wij ermee omgaan: Huisdieren en kinderen.

Hond Baby Mama ABC Blog

 

Tips om je hond aan het geluid van een baby te laten wennen

Aangezien baby’s toch wel regelmatig van zich laten horen, in het begin uit zich dat het meest in huilen kan je de hond hier best al wat op voorbereiden. Je kan op YouTube zoeken naar huilende baby’tjes en dat afspelen waar de hond het kan horen. Je kan dat zachtjes opbouwen, start daar op tijd mee en laat het minstens één keer per dag horen. Begin daarbij eerst heel zachtjes en hou de hond goed in de gaten. Het is niet de bedoeling dat hij een afkeer krijgt van het gehuil van een baby. Hij moet er gewoon wat aan wennen. Volg je hond goed en ga op zijn tempo hierin verder.  Zoek ook een goed moment uit, een moment waar de hond rustig en ontspannen is. Doe dat dagelijks totdat de baby er is, probeer het zeker ook af te wisselen qua tijden want baby gehuil komt vaak ook op onverwachte momenten. Qua plaats doe je dat logischerwijze waar de baby de eerste weken het meeste zal verblijven, dat is bijvoorbeeld in de living waar de box zal staan.

Belonen als de hond goed reageert op het gehuil is zeker af te raden. Het is de bedoeling dat de hond gewoon zal raken aan dat geluid, niet dat hij er een beloning voor zal verwachten. Het allerbelangrijkste is dat je heel goed op je hond let. Je moet ermee stoppen voordat hij stress krijgt.

Wennen aan andere baby geluiden

Er komen met de baby nog andere nieuwe geluiden in huis. Zoals de muziekmobiel bijvoorbeeld, ook deze kan je al eens laten spelen af en toe. Bij een muziekmobiel is niet alleen het geluid iets nieuws maar ook het bewegen ervan. We willen voorkomen dat de hond ernaar opspringt als de baby eronder ligt. Het gaat er dus vooral om dat je de komst van de baby zachtjes aan in het leven van de hond brengt zodat het een iets minder grote verandering is eens de baby er is.

Wennen aan de baby zelf

Zet goed op voorhand de box en/of de wieg in huis. Zodat ze leren dat ze er niet in mogen springen of aan knagen. Doe dat ook met de buggy en andere zaken die extra in huis komen voor de baby. Ga al eens wandelen met de hond en de buggy mee. Koop een pop en leg de pop eens in de wieg, in de buggy en zo voort zodat de hond ook al wat meer kan visualiseren.

Gevaar voorkomen

Hoe goed je je hond ook voorbereid, laat hem nooit alleen in een ruimte waar de baby is. Koop eventueel een hondenbench aan! Hondenbenches kan je in heel veel dierenwinkels kopen, onder andere ook online bij Brekz.be .

Nog andere tips? Plaats ze in de comments!

Veel liefs,
Sofie

Comments are closed.