Samen met mijn man zag ik de film The Greatest Showman. Ik ben er zo enthousiast over dat ik er echt iets over moet schrijven.
Contents
De muziek is aanstekelijk, de liedjes bevatten een boodschap en vormen echt een draad doorheen deze biografische musicalfilm. Een musicalfilm zonder liedjes en muziek zou natuurlijk nogal vreemd zijn.
De soundtrack bevat volgende nummers:
De film is vanaf het begin tot en met de laatste seconde pure entertainment. Je kijkt deze film in één ruk uit en zelfs al zit je pompaf in de zetel, in slaap vallen doe je niet. De film gaat voorbij in een hoog tempo, een en al entertainment.
De film is ontzettend mooi weergegeven. De overgangen zijn allemaal bijzonder en uitgekiend. Over elk beeld is enorm goed nagedacht. De film zit vol met fijne details en handelingen die tot in de puntjes kloppen. Een streling voor het oog.
De kostuums zijn stuk voor stuk magisch! Ze zijn allemaal ontworpen door Ellen Mirojnick. Er worden meer dan 800 kostuums gebruikt, stuk voor stuk pareltjes.
Ellen Mirojnick: As a a line in the movie goes, Barnum’s circus is “a celebration of humanity,” so Mirojnick and her team also took great care in creating costumes for the performers to highlight and celebrate what makes each of them unique, special and beautiful. But they only had eight days to design the entire circus.
The spectacular opening and closing numbers included additional and real life circus performers — fire jumpers, tight rope walkers, more aerialists — all requiring even more fantastical costumes. But if you ask Mirojnick to break down how the sensational costumes all came together, she can’t exactly articulate it. But she can feel it.
“In my gut, I knew what the colors needed to be and from that moment on, it was as if I went to another planet and did this thing,” Mirojnick laughed. Just like magic.
Ik heb een zwak voor mooie films die dan ook nog eens biografisch zijn. Gewoon het weten dat het verhaal in grote lijnen echt gebeurde geeft een extra dimensie aan de beleving.
Opgepast, er kunnen wat spoilers doorheen zitten.
Toen P.T. Barnum nog jong was ging hij met zijn vader Philo, een kleermaker, naar hun vaste klant: de Hallet familie in New York. Hij wordt verliefd op hun dochter Charity. Na een paar jaar komt haar vader er achter dat er iets tussen Charity en de kleermakersjongen bloeit en besluit haar naar een meisjesschool te sturen. Ondanks de afstand houden ze contact via brieven (“A Million Dreams”), maar zien ze elkaar pas weer al ze volwassen zijn (“A Million Dreams reprise”) . Charity en Barnum trouwen uiteindelijk en krijgen twee kinderen: Caroline en Helen. Charity is gelukkig met hun leven maar Barnum wil meer!
Wanneer Barnum wordt ontslagen besluit hij een eigen bedrijf te beginnen. Hij leent geld bij de bank en koopt van de lening Barnum’s American Museum. Hij maakt wassen beelden en creeërt zo een tentoonstelling die iedereen kan bezoeken. Helaas loopt de kaartenverkoop niet zo goed en moet hij sluiten. Zijn kinderen geven hem advies om iets levendigers tentoon te stellen. Door deze goede raad van zijn dochters besluit hij op zoek te gaan naar ‘Freaks’ (“Come Alive”). Dit zijn mensen die niet geaccepteerd worden door de maatschappij door hun uiterlijk. (Bijvoorbeeld Lettie Lind, de dame met een baard) Hij maakt een show die erg populair is onder normale burgers. Maar het is nog niet genoeg.
Hij wil ook populair worden onder de ‘hogere klasse’. Dan hoort hij van een goede toneelschrijver Phillip Carlyle. Hij slaagt erin om hem te overtuigen dat zijn circus heel groot zal worden en er dus veel geld aan te verdienen valt. Na een tijdje stemt Phillip er mee in om samen te werken (“The Other Side”). Phillip wordt verliefd op Anne Wheeler, een latijns-amerikaanse trapeze artiest, maar hij slaagt er niet in om zijn gevoelens te verbergen. Hij verteld Anne hoe hij zich voelt, maar het pakte niet zo uit als hij had gehoopt. Anne vindt dat hij niet zo dom moet doen. Zij is een freak, en dat betekent dat ze nooit een normaal leven zullen leiden (“Rewrite the Stars”).
Tijdens hun reis naar koningin Vicotoria ontmoet Barnum Jenny Lind, een beroemde zweedse opera zangeres. Jenny is één van de beroemdste mensen in Europa. Barnum weet haar ervan te overtuigen om op te treden in Amerika met hem als manager. Jenny haar eerste optreden was een succes (“Never Enough”). De ‘hogere klasse’ is helemaal in de wolken van haar stem en hierdoor ook onder de indruk van Barnum. Er onstaat een afstand tussen Barnum en zijn voormalige groep artiesten. Hij ontwijkt hen en de groep artiesten voelt zich buitengesloten. De artiesten worden ondertussen geïntimideerd door een groepje lokale burgers. Na de afwijzing van Barnum besluiten ze zich tegen hen te verzetten (“This is me”).
Charity en haar dochters blijven thuis (“Tightrope”) wanneer Barnum met Jenny besluiten om een amerikaanse tournee te doen. Terwijl Barnum op tournee is begint Jenny verliefd te worden op Barnum, maar wanneer hij er achter komt en weigert om verder te gaan, roept ze de tour af en kust hem aan het einde van haar laatste show, gefotografeerd door de voltallig aanwezige pers (“Never Enough” reprise). Barnum keert terug naar huis en vindt zijn circus in lichterlaaie, veroorzaakt door een gevecht tussen de demonstranten en de artiesten. Philip, die Anne in de brand had proberen te redden, niet wetende dat ze al was onsnapt, wordt gered in de chaos door Barnum maar lijdt aan ernstige brandworden. Alles is verloren gegaan in de vlammen.
De annulering van het amerikaanse tournee en de publieke intimiteit van Barnum bereiken ook New York, waardoor zijn huis wordt aangeslagen en Charity besluit met Caroline en Helen terug naar haar vader te gaan. Depressief begint Barnum te drinken in een pub. De artiesten, onder leiding van Lettie Lutz, vindt hem daar en overtuigt hem om het cicus te herbouwen. Barnum heeft een openbaring die hem doet beseffen dat het circus niet alleen een attractie was om geld te verdienen maar ook een thuis en familie was voor de artiesten, een thuis die ze nooit hadden (“From now on”). Ondertussen word Philip wakker in het ziekenhuis met Anne aan zijn zijde en delen daarna een intiem moment.
Barnum vertrekt halsoverkop en gaat naar Charity om zijn spijt te betuigen. Na een gesprek accepteerde Charity zijn excuses en besluiten ze hun relatie weer te herstellen. Als de hele groep bijeen is spreken ze af het circus weer te herbouwen. Omdat het herbouwen op de huidige plek te duur zou zijn, creëert Barnum een circus in open lucht in een tent bij de kade. Het vernieuwde circus is een groot succes. Na de eerste show (“The Greatest Show” reprise) geeft Barnum de controle over aan Philip zodat hij de tijd die hij gemist heeft met zijn familie kan inhalen.
Bron Wikipedia
De Choreografie werd verzorgd door Ashley Wallen. Hij stond in voor alle dans scenes van de hele film. De choreografie oogt tijdloos. Volgens mij zal het mensen heel veel inspiratie en goesting geven om aan de slag te gaan! De film is een lust voor het oog en dat grotendeels door de dans scenes.
De cast bestaat uit Hugh Jackman als P.T. Barnum, Zac Efron als Philip Carlyle, Zendaya als Anne Wheeler en Michelle Williams als Charity Barnum. Zac Efron was voor mij al genoeg om de film te bekijken. Ik ben al fan van Zac Efron sinds de High School Musical films. Ik ben dan ook ontzettend blij dat hij met The Greatest Showman opnieuw het pad van musical betreed. En hoe!
Zeker kijken dus, gewoon genieten en laat je meevoeren met alle mooie beelden. De film gaat niet diep in op alles, de plotten kunnen beter en meer uitgewerkt worden. Het is een film vol met entertainment en mooie dingen. Heel actueel als je het vergelijkt met het aanvaarden van mensen die net iets anders zijn dan wij. Mij doet het ook nog meer goesting krijgen om voor mijn eigen dromen te gaan en fuck it te zeggen tegen alle neen-zeggers. Ik doe mijn eigen ding!
3 Comments
Mijn oudste dochter was hier ook heel enthousiast over! Het lijkt me een mooie film!
Jaaaa, echt bekijken!!
ik schreef er vorige maand ook een blog over. Heerlijke film, goede muziek en aanstekelijke dans.