Je mag blijven vrijen tijdens de zwangerschap!

In mijn ervaring en wat ik hoor rondom me van vriendinnen zijn er vrouwen die juist meer zin hebben in seks tijdens de zwangerschap en vrouwen die veel minder zin hebben in seks. Maar, hoe dan ook, vrijen mag gewoon tijdens de zwangerschap. Zolang de baby het goed doet en er verder geen klachten of risico’s zijn kan je er gewoon van genieten. Als er medische redenen zijn waardoor je geen seks meer mag hebben tijdens de zwangerschap dan zal je arts het zeker vertellen. Indien je ongerust bent kan je er zelf naar vragen.

In de eerste drie maanden gebeuren er enorm veel veranderingen in het lichaam van de vrouw. Denk maar aan de hormonale veranderingen, eventuele misselijkheid, vermoeidheid en het wennen aan “er is leven in mijn buik” kunnen de vrouw minder zin in seks geven. Maar gelukkig worden de geslachtsorganen vanwege de doorbloeding in de vierde tot de zesde maand extra gevoelig waardoor de zin in seks vaak toeneemt. Meer naar het einde toe neemt de zin in seks soms af wegens het ongemak van de dikke buik, vermoeidheid en/of druk op de blaas. Voor vrouwen die voor altijd zwanger lijken kan seks dan weer aanlokkelijk zijn om de bevalling hopelijk op gang te brengen.

Vrijen kan pijnlijk zijn

Daarvoor kunnen er verschillende redenen aan de basis liggen:

 •  Door de grotere gevoeligheid van de vagina, schaamlippen, clitoris, borsten en tepels kan een orgasme veel heftiger zijn, wat als pijnlijk kan worden ervaren.
 • Omdat de vagina korter wordt, kan een diepe penetratie van de penis erg gevoelig zijn. Ook kan de vagina minder vochtig zijn.
 • Ook de toenemende druk op de blaas kan vrijen onaangenaam maken.
 • Tijdens de zwangerschap kunnen er spataderen rond de vagina ontstaan die pijnlijk kunnen zijn.
 • Pijn kan ook een gevolg zijn van een schimmelinfectie of een blaasontsteking. De verandering in de zuurtegraad van de slijmvliezen kan namelijk leiden tot een schimmel- of bacteriële infectie. Raadpleeg in dat geval uw arts.
 • Na een orgasme kan uw buik hard aanvoelen doordat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Dat kan geen kwaad. Rustig ademen, een warm bad of een warmwaterkruik kunnen helpen om u te ontspannen.

 

Standjes voor tijdens de zwangerschap

Alle standjes mogen tijdens de zwangerschap.
Eens de buik groeit kan het onhandig worden om seks te hebben. Hier enkele tips:

 • Vrouw bovenop: de vrouw zit in hurk- of kniezit bovenop haar partner.
 • Op de schoot: de vrouw gaat op de schoot van de partner zitten. Als de penis te diep gaat, doet u dit standje het best op een stoel. Zo kan de vrouw op haar voeten steunen en heeft ze meer controle over de diepte van de penetratie.
 • Op de bedrand: de vrouw gaat op de bedrand zitten of liggen, de partner zit met zijn knieën op de grond voor haar.
 • Man bovenop: als de partner voldoende op zijn knieën en ellebogen of armen steunt, raakt hij de buik niet.
 • Zijligging: Hierbij liggen beide partners met de gezichten naar elkaar toe. Trek één been op om uw partner de ruimte te geven.
 • Lepeltjeshouding: beide partners liggen op hun zijde met de man tegen de rug van de vrouw aan.
 • Op handen en knieën: de vrouw zit op handen en knieën met de partner achter haar.

Opgelet met:

Trillende speeltjes

Als je graag gebruik maakt van speeltjes mag je dat ook blijven gebruiken. Zorg ervoor dat ze komen van bij een sexshop waar ze goedgekeurde producten verkopen – ook als je niet zwanger bent een goede tip trouwens. Let er wel op dat de speeltjes niet te hard trillen. Als de embryo gevormd wordt vanaf de zesde week zijn te erge trillingen niet goed. Dus overdrijf niet! Of wacht ermee tot het kindje steviger is.

Glijmiddel

Als je glijmiddel gebruikt let er dan zeker op dat het mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Ga hiervoor naar een apotheker.

Niet vrijen tijdens de zwangerschap…

Vraag altijd raad aan je arts bij twijfels.

 • Als je bloedverlies hebt – Een beetje bloedverlies na de seks kan helemaal normaal zijn. Als je een orgasme krijgt dan gaat je baarmoeder samentrekken. Dat is helemaal niet erg. De baarmoederhals bevat heel erg veel kleine bloedvaten en tijdens seks tijdens de zwangerschap kunnen ze vlugger scheuren. Als het bloeden na seks langer dan een paar uur aanhoudt moet je wel een arts verwittigen. Wees niet ongerust! Vaak is hun raad om enkele dagen geen seks meer te hebben en met de voetjes omhoog te liggen.
 • Bij spataderen rond de vagina
 • Als de vliezen reeds gebroken zijn, dan is er veel te veel kans op infecties
 • Bij vroege weeën
 • Bij risico op vroeggeboorte, dit omdat de prostaglandines in het sperma de bevalling in gang kunnen zetten
 • Als de palcenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt

Bronnen:

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=21188

https://www.seksualiteit.be/zwangerschap/zwanger-en-seks/seks-tijdens-de-zwangerschap

Comments are closed.