Juni is halfweg en de vakantie lonkt al lekker hard. De 14e week van de verbouwing zit er op. Een rustige week waarin er vooral kleine dingetjes zijn uitgevoerd en afgewerkt.
Omdat het zo een rustige week was, en er dus eigenlijk niet zo veel valt te vertellen, is het misschien het uitgelezen moment om uit te leggen waarom we het ‘backup’-muurtje überhaupt nodig hebben. Het heeft allemaal te maken met ons geweldige plan om 1 grote open ruimte te creëren op de gelijkvloers. Om dat te doen, dienden we de muur tussen de oude living en de keuken / tuin weg te halen.
Normaal gezien, als je een huis bouwt, bouw je eerst de muren van de gelijkvloers, waarop je het plafond legt, en vervolgens bouw je daarbovenop de muren van de verdieping, etc.. Zodanig, dat, als je dan de onderste muur wilt weghalen, omdat je bv. een grote open ruimte wilt creëren, dan dien je enkel het plafond te stutten naast de muur die je gaat verwijderen om alles mooi omhoog te houden en je kan aan de slag.
Echter, in ons huis, hebben de originele eigenaars er voor geopteerd om de muur van de verdieping rechtstreeks bovenop de muur van de gelijkvloers te plaatsen, in één stuk als het ware. Het plafond hebben ze in een ijzeren poutrel gestopt die ongeveer met 7cm rust in het midden van de te-verwijderen-muur (de muur is 20cm dik).
Nu, die poutrel is gelukkig makkelijk te stutten, zoals je hieronder kan zien, maar, als we zouden proberen om vervolgens de achtergevel op de gelijkvloers te verwijderen, dan zou de muur erboven gewoon mee naar beneden komen, en dàt, is nu net niet de bedoeling.
Een probleem dus, dat toch wel cruciaal is voor onze plannen, en dus opgelost moet worden. Het master plan is uiteindelijk het volgende geworden:
Eens het dak geplaatst is, wordt er een een muurtje opgemetst, vlak tegen de achtergevel aan, het zogenaamde ‘backup’-muurtje. We slaan vervolgens, dwars door zowel het backup-muurtje als de bestaande achtergevel, meerdere steun-ijzers, in de hoop dat die samen voldoende zijn om het gewicht van de binnenste muur te dragen als de muur eronder wegvalt. We vullen de spauw tussen beide muren nog eens extra op met beton en zorgen ervoor dat het dak kan rusten op het backup-muurtje en niet meer op de oude achtergevel.
Om het helemaal stevig te krijgen, hadden we al hetzelfde gedaan alvorens we de beton op het dak gegoten hebben. Die staven zitten nu vast in beton, onder het backup-muurtje.
Volgende week is het dan tijd voor ‘le moment suprème’: De afbraak van de muur op de gelijkvloers, en het plaatsen van 2 poutrellen onder de ‘oude’ achtergevel. Laat ons hopen dat onze voorbereidingen voldoende waren en dat alles netjes blijft hangen waar het hangt.
Vorige week hadden we dus de stutten onder het plafond weggehaald en het laatste restje oude vloer verwijderd, dat gat is ondertussen ook mooi volgestort met beton zodat we alvast konden beginnen met het trekken van de waterleidingen in de badkamer.