Wauw, het is al van 12 oktober geleden dat we nog een update gaven over Ons groot verbouwavontuur! Ondertussen is er nog veel aangepast, vooral in de living. Maar dat is voor een andere post. Nu wil ik het even over de tuin hebben.
Vorige zomer, tijdens de grote vakantie, woonden we nog altijd op ons bovenverdiep. De kindjes konden af en toe wel in de tuin spelen, wat voor hen zoiezo wel dikke pret was maar voor ons wat minder. De tuin was een slagveld. Vol aarde, modder, bouwafval, … Voor kinderen geweldig, en ja wij genieten daar ook wel van als ze lol hebben maar het is gewoon niet fijn om geen “deftige” tuin te hebben. Met “deftig” bedoel ik niet dat alles pico bello in orde moet zijn. Ik zou voor nu gewoon al tevreden zijn met een strook gras. Zodat ons (betonnen) terras toch een beetje langer proper blijft. Nu is het in no time terug vol met zand en modder. En dat de kindjes ook gewoon eventjes buiten kunnen zijn zonder direct echt vol te hangen.
Dat is mijn enigste wens (nouja 😉 ) voor deze zomer. De gehele tuin hoeft zelfs niet, ik wil gewoon een dikke strook gras tegen ons terras. Mijn eerste plan was om dat al in oktober te zaaien, maar dat is er toen helaas niet van gekomen.
Volgens ik zie hebben we een 3tal opties over hoe we aan onze grasstrook kunnen komen.
Wij zijn er nog niet geheel uit wat we kiezen, budget speelt ook een rol.
Welke optie zouden jullie kiezen, en waarom? Alle tips (en hulp) zijn meer dan welkom.
De ontwikkelingen op het gebied van kunstgras hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Voelden vroeger kunststof grasmatten hard en stekelig aan, tegenwoordig is kunstgras bijna niet meer van echt gras te onderscheiden. Geloof je het niet? Kijk maar eens op kunstgras-grastapijt.be, daar zie je precies wat we bedoelen. Het lijkt vreemd, we hebben het tenslotte over een kunstproduct, maar kunstgras is net zo zacht als echt gras en voelt, door de speciale ondermat, ook tijdens warme dagen, heerlijk koel en veerkrachtig aan. Klinkt als een ideale speelmat voor kleine kindjes, nietwaar? Daar kan je het inderdaad ook wel mee vergelijken.
Als gazon in de tuin zal je zo gauw geen terra of kleurig gestreept grastapijtje aanschaffen, maar voor op een balkon of dakterras is dat helemaal nog niet zo’n gek idee. Zeker op een balkon kan een groene grasmat, vanwege het beperkte aantal vierkante meters, het geheel een sombere aanblik geven. Een vrolijk kleurtje draagt ertoe bij dat het balkon ruimer lijkt en je het kunstgras kan laten matchen met de tint van de vloerbekleding binnen. Qua kwaliteit onderscheid gekleurd kunstgras zich niet van zijn groene broeders. Zaken als de zachtheid van het gras, de breedtes van de mat, sprietdichtheid, vezelhoogte en UV-bestendigheidsgraad zijn bij alle verschillende kleuren kunstgras gelijk. Het is alleen de kleur die anders is.
Nee, kunstgras is beslist niet onhygiënisch. Integendeel. Bacteriologisch gezien is kunstgras op een harde ondergrond als beton, tegels, roofing (EPDM) of bankirai zelfs hygiënischer dan op de koude grond. Het grastapijt wordt namelijk zo verlijmd dat er geen water onder kan blijven staan en tevens de wind er vrijelijk onderdoor kan waaien. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels geen voedingsbodem vinden en heeft tevens als voordeel dat het grastapijt koel aanvoelt tijdens warme dagen. Mocht er onverhoopt iets van drank of voedsel op het grastapijt vallen is het eenvoudig met een sopje en een borstel te reinigen. Even naspoelen met een emmers schoon water en klaar is Kees.
In samenwerking met kunstgras-grastapijt.be
6 Comments
Kunstgras zou ik zelf nooit voor kiezen. Alleen al omdat het geen ‘echt’ gras is en er dus ook geen madeliefjes e.d. in kunnen groeien ;). Wij gaan zelf voor zaaien. Het kost even wat tijd (ook wij hebben de tuin momenteel overhoop en die willen we voor de zomer wel weer mooi en speelbaar voor dochterlief hebben), maar dan heb je wel wat. Het schijnt dat in de rollen gras plastic verwerkt zit en dat staat mij dan weer tegen. Ik ben benieuwd waar jullie voor gaan.
Oh plastic dan nog, nooit gehoord!
Wij hebben grasmatten gekozen,was helemaal niet duur en we hadden het geduld niet om gras te zaaien ( lees) als het goed weer is konden de kindjes niet buitenspelen zolang het gras niet stevig en lang genoeg is.
Ben ook eens benieuwd wat jullie kiezen!
Kunstgras lijkt ons ook wel iets want er staat al onnoemelijk veel onkruid in ons gras! Maar zijn beetje bang dat het er ” plastiek ” uitzien op een groot oppervlak.
kunstgras zou ik ook nooit nemen. Als daar eens een vogel/poes/wat dan ook zijn behoefte op doet, blijft dat voor altijd smerig. Gras vernieuwd zichzelf nog 🙂
Grasmatten of niet: die eerste zijn veel gemakkelijker, maar na enkele maanden zie je geen verschil meer tussen een grasmat en gezaaid gras. Wij gaan dus voluit voor het gezaaid gras…
Grappig trouwens: hoe op verschillende blogs tegelijkertijd kunstgras onder de aandacht wordt gebracht…
Haha zelf nog niet tegengekomen maar ik loop ferm achter met de blogs te volgen 🙂 maar zo toevallig zal dat ook wel niet zijn, tis een gesponserd stuk dat deel – maar we zijn dus wel werkelijk aant kijken voor onze tuin wat we kunnen doen … hoe vlugger hoe liever want ik ben die aarde echt spuugzat!
Hier ook geen kunstgras.
Wij hebben grasmatten genomen omdat we nog plezier wilde hebben van de tuin en doordat het wat later werd in de planning, zaaien niet echt een optie was. Ik wilde dat de kindjes onmiddellijk konden spelen.
Plastic ben ik nog wel niet tegengekomen…
Op school bij de kindjes ligt wel kunstgras. Ik vind het er wel wat gek uitzien, zo in de winter is dat echt super groen, zoals op een prachtige late lente dag…