Om maar met de deur in huis te vallen, schoonmaken is niet altijd even leuk en gaat niet altijd even snel. Soms schiet het er door tijdgebrek bij in en zijn er veel leukere activiteiten die aantrekkelijker zijn. Kan dat poetsen niet wat sneller?
De nieuwe trend: speedcleaning, helpt hier een handje bij. Er zijn al tal van boeken en Youtube tutorials. Met deze methode wordt het mogelijk jouw woning in recordtijd op orde te brengen. Het gaat meer om de mentaliteit bij het schoonmaken dan om de ene verbazingwekkende truc. Namelijk slechts zoveel werk doen als nodig is, niet meer en niet minder. Deze 5 tips helpen hierbij:
Begin aan één kant van de kamer en werk je een weg vooruit zonder weer terug te gaan. Als de ruimte op deze manier wordt doorwerkt, wordt er niets vergeten, ten eerste, en ten tweede, is het niet nodig om twee keer één enkele operatie uit te voeren.
Dit geldt niet alleen voor rekken, maar ook voor vloeren. Omdat stof en vuil net als al het andere naar beneden vallen, eerst stof en dan de vloer stofzuigen of de boekenplank van boven naar beneden schoonmaken. Reinig de bovenverdieping op dezelfde manier en werk dan naar beneden. Dubbel werk weer bespaard!
Van een glasreiniger, een plumeau tot een spons, zolang je altijd al het reinigingsgereedschap bij je hebt, bespaar je jezelf extra sjouwen en waardevolle tijd.
Bovendien vind je altijd wel dingen in elke kamer die daar niet thuishoren. Stop dan gewoon alles wat niet op zijn plaats is in een mand of emmer. Later moet alles in één keer worden opgeruimd in plaats van het reinigingsproces voortdurend te onderbreken.
Als gasten bijvoorbeeld spontaan langskomen, zullen ze bijna nooit in de kinderkamer zijn. Dus snel stofzuigen in de woonkamer, de spiegel in de badkamer schoonmaken en alles netjes neerzetten, klaar!
En als het minder spontaan is, maak dan gewoon schoon wat echt vies is. De verticale oppervlakken van een plank zijn nauwelijks zo stoffig als de horizontale oppervlakken. Een paar vette vingerafdrukken op het raam? Veeg alleen over deze gebieden, klaar!
De timer heeft zelfs 2 voordelen. Allereerst heb je de mogelijkheid om de persoonlijke “beste tijd” bij elke snelheidsreiniging te verslaan en een klein gevoel van succes te krijgen. Ten tweede helpt de timer je om elke dag iets te doen, bijvoorbeeld 10 minuten lang. Wat in deze tien minuten wordt bereikt, wordt bereikt, wat niet wordt bereikt, heeft morgen tijd. Dat is een goede oplossing voor drukke schema’s, want iedereen heeft wel 10 minuten per dag om te poetsen.
We komen soms handen te kort, maar toch hoeft multitasken niet moeilijk te zijn.
Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor ovengerechten en gebruik de oventijd om je keuken op orde te brengen. Of beloon jezelf na het aanzetten van de wasmachine met het kijken van je favoriete serie. Terwijl je ontspant, toch nog iets gedaan.
Veel succes met (snel) poetsen!
1 Comment
Je tip voor het gebruik van een timer is erg handig bij het schoonmaken. Inderdaad zou je beter elke dag iets moeten doen. Dat bespaart je ook lange schoonmaakbeurten in je kostbare weekeinde. Ik werk ook altijd één kant op om de simpele reden dat alles wat ik nat heb gemaakt met de mop, de tijd krijgt om te drogen.