Af en toe zit ik kralen te rijgen voor mijn webshop. Ik maak tuttenkoorden, bijtspeelgoed en borstvoedingskettingen. Ik sta er niet zoveel meer bij stil wat ik daarvoor allemaal moet kunnen. Al helemaal niet dat ik dat ook geleerd heb als kind. Toch is het zo, nu maak ik er spulletjes mee om te verkopen. Geweldig toch. Terwijl ik dat zit te doen zit een van mijn zoontjes bij mij. Meestal op mijn schoot. Hij wil ook rijgen.
Mijn dochter is dol op kralen rijgen. Vooral omdat ze dan werkelijk een ketting of een mooie armband heeft. Door kralen te rijgen creëer je werkelijk iets. Daarna kan je fijn prinses spelen met de helemaal zelf gemaakte halsketting. Fier dat ze dan zijn!
In de (speelgoed)winkels is er een groot aanbod van kralen. Diverse afmetingen, kleuren, vormen, … voor elk wat wils. Hoe kleiner je kindje, hoe groter de kralen om te starten. Naargelang ze er meer mee spelen en dus al spelend oefenen hoe beter ze ermee overweg kunnen, hoe kleinere kralen ze kunnen rijgen.
Het fijne is dat je zowel een aanbod hebt gericht op meisjes maar ook zeker op jongens. Zo heb je kralen in de vorm van auto’s, boerderijdieren, letters, … Elk kindje zal wel kralen vinden waar hij of zij dol op is. Altijd fijn om te kunnen spelen met iets wat je echt leuk vindt.
Kralen rijgen is heel nuttig voor de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Maar wat kralen rijgen zo nuttig maakt is dat het ook werkt op de beide handen. De beide handen zijn noodzakelijk en moeten goed kunnen samenwerken. Dit vergt doorgaans wel wat oefeningen. Maar omdat ze er leuke spulletjes mee kunnen maken blijft het heel leuk voor de kinderen. Zijn ze te gefrustreerd omdat het niet lukt dan zou ik grotere kralen nemen of er gewoon nog eventjes mee wachten.
2 Comments
Ik heb eens ergens gelezen dat jongens vaak motorisch wat achter staan omdat ze die dingen minder worden aangeboden…
Dat is hier dus niet het geval. Het aanbieden en de interesse is er ook bij onze zoon 😉
Oh leuk! Ik krijg er helemaal jeugdherinneringen van!