Humeurig zijn tijdens de zwangerschap. Dat kan dus hé, echt waar. Zelf had ik daar natuurlijk nooit last van. Ik ben altijd mega opgewekt en heb nooit last van humeurwisselingen. Ahum, ja, dit dus. Laten we zeggen dat ik het hier niet over mezelf wil hebben. Mijn zus is zwanger, de aankondiging kan je hier nog eens na lezen. Mijn lieve zus had namelijk wel last van wat humeurwisselingen, vooral in het begin van haar zwangerschap. Wel, hoe komt dat nu eigenlijk? En bovenal, hoe ga je daarmee om?

Zwangere dame in zee - Mama ABC Blog
Foto van pixabay

Humeurwisselingen, hoe komt dat toch

Mijn zus vertelde dat ze het echt voelde aankomen die humeurigheid. Ze besefte ergens dat ze het niet moest doen of zeggen maar ze kon het precies niet tegenhouden.

Tijdens de zwangerschap worden humeurwisselingen veroorzaakt door de hormonen. De hormonen zorgen ervoor dat je je ofwel opmerkelijk rustig kan voelen ofwel heel erg geïrriteerd. Humeurwisselingen of stemmingswisselingen slaan van de ene op de andere moment over, we spreken van humeurwisselingen ofwel stemmingswisselingen als je vlug van het goed gevoel naar het geïrriteerd gevoel gaat. Als je zwanger bent verandert er heel wat in de hormoonhuishouding wat dus ervoor zorgt dat je er dan veel meer last van kan hebben. Vooral in het begin, als de zwangerschap de 12 weken nadert zou dat meestal afnemen. Dan staat de hormoonspiegel hoog en heb je veel meer kans op een goed humeur.

Hoe omgaan met humeurwisselingen

Gelukkig voor mijn zus en haar gezin werd het redelijk aanvaard, ja soms kwamen er wel eens woorden van maar het werd ook vlug vergeten omdat iedereen wel wist waar het vandaan kwam. Ze heeft al één zoontje van 11 jaar en die zei “Mijn mama is wat prikkelbaar, maar dat is door de baby. Ze kan er niet aan doen.” Haha heerlijk toch. Mijn zus heeft ook altijd mooi uitgelegd aan haar zoon dat het door de zwangerschap komt en de veranderingen in haar lichaam.

[beautifulquote align=”full” cite=””]Mijn mama is wat prikkelbaar, maar dat is door de baby. Ze kan er niet aan doen.[/beautifulquote]

Als de humeurwisselingen ontstaan door een zwangerschap dan kan de zwangere, net zoals mijn zus, er niet zoveel aan doen. Behalve allert zijn en het zoveel mogelijk proberen om te buigen rest er niet veel meer dan rekenen op begrip van de omgeving.

Dus als tip kan ik zeker meegeven, praat erover met je partner en kinderen! En voor diegene die samenleven met een prikkelbare zwangere: Heb geduld en koop een bosje bloemen voor haar!

Humeurwisselingen voorkomen of beperken

De humeurwisselingen kan je beperken tijdens de zwangerschap door extra goed op je voeding te letten.

Eet niet teveel: Transvetten/verzadigde/slechte vetten!
Eet veel: Omega-3 vetzuur, dus bijvoorbeeld vette vis, gebruik lijnzaadolie, eet noten

Eet niet teveel: Snelle koolhydraten, dus niet teveel witbrood, suiker, witte pasta
Eet dan wel: Volkoren producten, zoete aardappel, met andere woorden langzame(re) koolhydraten

Vitamine B heeft ook een gunstige invloed op de stemmingswisselingen, die vind je in bladgroenten, aardappelen, melk, mager vlees en bruin brood. Ook magnesium kan helpen doordat dit helpt om de spieren te ontspannen en een positieve invloed heeft op de zenuwprikkels en stress. Als die factoren afnemen is er ook al veel minder om prikkelbaar door te worden. Dus eet zo gezond en bewust mogelijk, veel groenten, fruit, langzame koolhydraten en eiwitten.

Niet alleen de voeding kan een rol spelen, ook is het heel belangrijk om voldoende te slapen! Als je uitgerust bent heb je minder prikkelbare prikkels en kan je het makkelijker of toch net iets meer voorkomen. Daarbij, even een heerlijk intiem momentje met de partner voor het slapen waarbij de prethormonen aangemaakt worden is ook altijd heel fijn!

Daarnaast kan je ervoor dat je voldoende buiten komt, ga wandelen en snuif de frisse lucht op, geniet van het zonnetje (ja ook in de winter), blijf in beweging en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Hebben jullie nog tips? Deel ze hieronder!

Veel liefs,
Sofie

There is one comment

Comments are closed.