sinterklaas hoe wij ermee omgaan appelmoes bruisballen chocolade mamaabc mama blog

Sinterklaas, vroeger

Vroeger leek het allemaal zo eenvoudig rond Sinterklaas. Of zo kreeg ik het toch mee. Alle kindjes in mijn omgeving werden gewoon opgevoed onder het gedacht dat de sint echt bestaat. Dan kregen ze het wel op een bepaald moment zelf door en gingen ze gewoon verder. Natuurlijk stond ik er als kind of erna zelfs nooit bij stil dat er ook andere gezinnen zijn. Gezinnen die er niet specifiek aan meedoen of die hun kindjes nooit écht laten geloven in de sint. Nogal logisch dat ik daar zelf niet bij stilstond.

Nu ik mama ben

Nu, als mama, ligt dat wat anders. Zeker als een gelovige en bewuste mama die over dergelijke zaken wel wat wil nadenken. Rondom mij hoor ik die gedachten ook meer terugkomen. Hoe gaan we daarmee om? Wat willen we onze kinderen meegeven van waarden? “Ik vond het als kind altijd een magische periode, dat wil ik mijn kinderen niet afnemen.” “Ik vond het zelf niet fijn om te weten dat mijn ouders daarover aan het liegen waren.” Dit en nog zoveel andere meningen hoor ik langs alle kanten.

sinterklaas hoe wij ermee omgaan appelmoes bruisballen chocolade mamaabc mama blog

Hoe willen wij er mee omgaan?

Toen onze kinderen nog kleiner waren, ik spreek dan over een hoh 4 jaar terug vond ik dat echt heel erg moeilijk. We hebben eigenlijk altijd al meegedaan aan sinterklaas. Ik bedoel dan dat we speelgoed en snoepgoed gekocht hebben en opeens op magische wijze lag dat in de living. Hemels om hun gezichtjes te zien! Het moeilijke zat hem erin, wat vertel ik aan mijn kind? Ben ik er eerlijk over en zeg ik dat het niet de sint is die dat hier komt leggen? Wat dan als ze bij kindjes zijn die er wel in geloven? Of speel ik het spelletje mee en ga ik als het ware gaan liegen tegen mijn kind. Ik weet ook dat vele ouders het niet zien als liegen maar eerder als een soort beleving. Velen vinden het echt bij de kindertijd horen en willen dat hun kind er volop van kan gaan genieten.

Hoe wij er nu mee omgaan!

Maar wat willen wij? Hoe gaan wij er als gezin mee om? Dat vond ik heel erg moeilijk om dat duidelijk te krijgen voor ons.

Wij hebben er nooit over gelogen (ja, ik gebruik dat woord, is geen aanval voor de ouders die er echt helemaal in meegaan). Wij merkten ook heel goed dat het bij jonge kinderen niet zoveel uitmaakt. Vooral niet als ze naar een gewone school gaan waar er ook over de sint gepraat wordt. Wij vertelden dus ronduit dat sinterklaas niet echt is. Maar dat bleef niet hangen want nee, op school praten ze erover en daar is hij ook op bezoek gekomen, … Wij lieten het er dan gewoon bij. Het heeft toch geen enkele zin om er op door te drammen. Toch bleef het een beetje onduidelijk hoe wij er ons verder over gingen opstellen.

Sinds een paar jaar is die duidelijkheid er. Het komt vast ook omdat Abel en Emma nu al wat groter zijn en meer zaken snappen. Wij hebben beslist om gewoon de waarheid te vertellen, net zoals we al deden eigenlijk. Onze waarheid komt zo ongeveer hier op neer: “Vroeger was er een man die Sint Nicholas heette. Die man was heel erg goed en gaf heel veel aan de arme mensen, aan de mensen die het nodig hadden. Hij deelde geld uit en gaf cadeautjes. Deze man is nu natuurlijk dood maar wij vinden het heel erg leuk om nu aan onze kindjes cadeautjes te geven. Andere mensen vinden het dan weer leuk om zich te verkleden als de sint en net te doen alsof ze nog allemaal echt zijn.” Zo vertellen wij dit aan onze kinderen. Dat snappen ze en vinden ze ook wel heel leuk. Ook vertellen we dat sommige kindjes écht geloven in de sint. Dus op dat gebied gaan we erin mee. Voor ons voelt dit goed en de kinderen vinden het nog altijd geweldig!

Bij ons zijn de cadeautjes al gekocht en we gaan ze in het sinterklaasweekend eens stiekem klaarleggen in de living. Ik ben benieuwd naar hun verraste gezichtjes.

sinterklaas hoe wij ermee omgaan appelmoes bruisballen chocolade mamaabc mama blog

Sinterklaas en autisme

Voor sommige kindjes met autisme kan sinterklaas heel erg veel stress meebrengen. Wij, als ouders, hebben het dan soms moeilijk daarmee. Ik bedoel dat wij het vaak leuker schijnen te vinden dan het werkelijk is voor onze kindjes. Wij moeten echt in ons hoofd houden dat het een soort traditie is die juist bedoelt is om de kinderen een fijne tijd te bezorgen. Wij denken dat het heel erg fijn is als het een verrassing is, maar dat is niet voor elk kindje zo. Als je kind teveel stress heeft rondom het geheimzinnige en verrassende aspect kan je dat bespreekbaar maken. Maak een duidelijke kalender zodat hij weet wanneer hij iets krijgt. Zorg ervoor dat hij goed weet wat hij zal krijgen. Koop bijvoorbeeld de cadeautjes samen, zodat het kind precies weet wat hij zal krijgen. Als er minder stress is zal het kind er ook meer van genieten. Want dat is het allerbelangrijkste,toch?

Sinterklaas en straffen

Ik hoop dat het nu al wat minder is maar ik herinner mij toch vaak dingen als: “Pas maar op, straks komt de sint niet!. “Oei, dat heeft de sint niet graag.” “Wees maar flink dan komt de Sint” … Daar doen wij al helemaal niet aan mee. Wij doen zoiets al niet in het “gewone” leven laat staan dat we de sint periode gaan misbruiken om onze kinderen iets te laten doen of “flinker” te laten zijn. Nee, dank je hartelijk.

 

Hoe vieren jullie sinterklaas?

There are 24 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.