Bijna lente, bijna zomer, bijna verlengde weekendjes ... ik voel de reizen aankomen! Wij gaan altijd met de auto op reis en dan is het handig om enkele dingen voor te bereiden om de (lange) autorit voor iedereen aangenamer te maken.

Het langste dat wij al gereden hebben met kinderen is zo’n 15 uur schat ik. Valt al bij al nog mee natuurlijk. Films kijken in de auto is een super handige tip om lange autoritten te overleven met kinderen is ook inzetbaar voor ritjes van vele uren minder of vele uren meer. Wij kiezen er wel bewust voor om dit niet altijd in de auto te hangen, enkel bij ritjes langer dan 2 uur. Dat is natuurlijk een persoonlijke beslissing. Ieder doet in zijn auto en met zijn kinderen wat ze het beste achten.

Lange autorit met kinderen overleven

Films kijken in de auto

Ik denk dat elk kindje wel eens graag naar tv kijkt. Dat ze een of andere voorkeur hebben voor een film. Of deze nu uitgesproken is of niet. Je hebt zoveel verschillende films, in zoveel verschillende genres dat er zoiezo verschil op zit. Dus wil je ze geboeid (als in geïnteresseerd, ik pleit hier niet om kinderen te knevelen in de auto, al kan dat ook de overlevingskans vergroten in sommige gevallen) voor de tv hebben kies je beter iets uit dat hun aandacht trekt.

Tvtjes voor in de auto

In verschillende winkels al dan niet gespecialiseerd zijn er speciale tv’tjes te koop om te bevestigen aan de hoofdsteunen van de persoon voor jou. Deze gebruikten we een paar jaar terug. Het werkte, de kinderen konden verschillende films kijken. Toch waren we niet zo tevreden. Misschien lag dat aan het soort tv’tje dat wij hadden, misschien ook niet. Wij konden er dvd’tjes in stoppen en ook films afspelen vanop een usb stick. Helaas herkende het toestel’tje niet alle formaten en dat was toch wel een probleem voor ons. Het prullen met DVD’s elke zoveel tijd, werkt toch op de zenuwen.

Of het nu een voordeel of een nadeel is, dat hangt van de situatie af, maar met die toestellen waren er 2 schermpjes verbonden met 1 DVD/USB stick. Dus de kindjes moesten naar hetzelfde kijken. Als je zelf kinderen hebt, weet je vast wel hoe gemakkelijk ze overeenkomen over dergelijke zaken. We hadden er toch ook maar 2 die moesten kunnen kijken, vandaag zijn dat er al 4.

Bijna lente, bijna zomer, bijna verlengde weekendjes ... ik voel de reizen aankomen! Wij gaan altijd met de auto op reis en dan is het handig om enkele dingen voor te bereiden om de (lange) autorit voor iedereen aangenamer te maken.

Tablet in de auto

Dus wij gingen op zoek naar een betere oplossing. Na het opstellen van onze vereiste features, begonnen we de markt af te speuren naar een nieuwe set draagbare (DVD) spelers.

Onze eisen:

  • Een wijd arsenaal van videoformaten ondersteunen (MKV, XVID, MP4, H.264, etc..)
  • HD kwaliteit bieden (720p minimum, liefst 1080p)
  • Externe opslag kunnen gebruiken (SD kaart, USB Stick, etc..) of voldoende intern geheugen hebben
  • Door de kindjes zelf te bedienen zijn ( we gaan NIET elk half uur stoppen om DVD’s te wisselen!)

Blijkbaar zijn wij toch wel veeleisend, want geen enkel toestel voldeed.

We kiezen voor tablet

Dan maar beslist om het over een andere boeg te gooien. Tablets doen namelijk alles wat hierboven staat opgelijst.  We hebben in ons gezin enkel Bram zijn tablet, allé, het is te zeggen, we hadden er 2, maar onze kleinste deugniet heeft de andere een aantal weken terug eens tegen de grond gegooid, waardoor hij enkel nog goed was als een dure presse papier. Als we Bram zijn tablet gebruiken voor de achterste rij, hebbben we er nog 2 nodig voor gebruik op de middelste rij.

Het vooropgestelde budget was 200 EUR (de prijs van het duurste draagbare DVD speler setje). Het is blijkbaar anno 2016 absoluut niet evident om voor 100 EUR een tablet op de kop te tikken die voldoende intern geheugen heeft (of uitbreidbaar) én een HD scherm én nog een beetje degelijk is ook. Bram kent gelukkig behoorlijk veel van die markt en al snel had hij 2 tweedehandse Nexus 7 toestellen op de kop getikt voor 225 EUR.

Om de tablets te bevestigen kochten we bij Amazon 3 tablethouders specifiek voor gebruik in de auto. Ze zijn heel makkelijk te installeren houden het toestel stevig vast. We moeten wel opletten dat als we een zetel omhoog klappen, om de achterste rij te bevrijden uit de auto, deze er niet tegenaan slaat. Gelukkig hebben we een positie gevonden waarbij dat geen probleem meer vormt.

Extra stroomvoorzieningen

Zo een tablet heeft een schitterend HD scherm, maar jammer genoeg verbruikt dat ook veel stroom, en we weten ondertussen uit ervaring dat de batterij maar voldoende capaciteit heeft om 3u aan een stuk video af te spelen. Dus moeten alle toestellen permanent verbonden zijn aan een voedingsbron (de auto dus). Onze auto beschikt over 3 12V uitgangen, 1 op het dashboard, 1 onderaan de middenconsole in het midden van de wagen en 1 in de koffer. Omdat we tijdens het rijden Bram zijn smartphone gebruiken als GPS, dient die ook van stroom voorzien te zijn.

We kochten bij Amazon 1 Dual USB Car Charger van TeckNet (deze hebben we getest en we weten uit ervaring dat die in staat is om 2 smartphones gelijktijdig op te laden, ook als die het scherm aan hebben staan én muziek aan het streamen zijn) en TeckNet 1 PowerDash D5 50W/10A (idem als het vorige maar met 5 uitgangen ipv 2). De tablets in het midden, en onze smartphones maken gebruik van deze laatste, terwijl de Dual Car Charger in de koffer is ingeplugd om de tablet op de laatste rij van stroom te voorzien.

Wij hebben nu dus 3 tablets in gebruik, 2 voor op de middelste rij en 1’tje voor achteraan.

Bijna lente, bijna zomer, bijna verlengde weekendjes ... ik voel de reizen aankomen! Wij gaan altijd met de auto op reis en dan is het handig om enkele dingen voor te bereiden om de (lange) autorit voor iedereen aangenamer te maken.

Voordeel tablet

  • Op elke tablet staan de films die de kinderen zelf gekozen hebben, dus geen geruzie meer over welke DVD het wordt.
  • We maken gebruik van VLC media player / Kodi voor het afspelen van zowat alle mogelijke video formaten. Deze apps hebben het bijkomende voordeel dat ze de kinderen een mooi overzicht van de films die op het toestel staan voorschotelen, en ze kunnen die dus gewoon zelf selecteren. Dus ook geen 20x maal meer stoppen om een nieuwe DVD in te laden!
  • Nog een groot voordeel is dat de tablets ook gewoon los te gebruiken zijn, als tablet dus. Jawel. We hebben ook op elke tablet een ander aanbod staan van films. Ideaal. De tablet van het elk kindje heeft natuurlijk de lievelingsfilms van het kindje zelf, maar wisselen kan natuurlijk ook indien gewenst.
  • Films kijken in de auto op een tablet gaat perfect.

Nadeel tablet

Tablets kosten natuurlijk ook iets meer in aanschaf dan een setje draagbare DVD spelers, maar volgens ons weegt de diversiteit van het toestel wel degelijk op tegen de hogere kost.

Bijna lente, bijna zomer, bijna verlengde weekendjes ... ik voel de reizen aankomen! Wij gaan altijd met de auto op reis en dan is het handig om enkele dingen voor te bereiden om de (lange) autorit voor iedereen aangenamer te maken.

Hoofdtelefoon per kind

Als meerdere kinderen films kijken in de auto op een eigen tablet dan is er een kakafonie van geluiden. We luisteren zelf ook graag naar muziek luisteren daarom kozen we ervoor om voor elk kind een eigen hoofdtelefoon te kopen. Aangezien we het wel belangrijk vinden dat ze pas op latere leeftijd doof worden, kozen we om hoofdtelefoons voor kinderen te kopen.

Voor de oudsten kozen we voor een Philips SHK200 en voor de 2 kleine ukjes voor een JVC HA-KD5.

Ze zijn beide afgestemd op het gebruik door kinderen. Het maximaal volume is gelimiteerd tot 85db om gehoorschade te voorkomen. Het formaat is kleiner dan een standaard hoofdtelefoon en kan vergroot of verkleind worden om de beste pasvorm te bekomen. Zelfs voor onze jongste (bijna 3 jaar) is de kleinste stand te klein voor hem, maar eventjes aanpassen en het zit hem als gegoten.

Het blijft natuurlijk wel een investering om voor 4 kindjes hoofdtelefoons aan te schaffen, maar we hopen dat ze deze nog enkele jaren kunnen gebruiken (maw hij gaat na elke rit achter slot & grendel tot de volgende keer).

Meer ideetjes nodig voor onderweg?

Ik heb een verzamelartikel met al mijn tips voor lange autoritten, en natuurlijk zijn de meeste ook te gebruiken in de trein, het vliegtuig, ….

There are 7 comments Reageer!

Comments are closed.