Toen ik alweer een hele tijd terug de aankondiging maakte op school dat er een vijfde kindje aankwam was de eerste reactie “Hoe ga je dat doen op de bakfiets?”. Ik had toen enkel mijn bakfiets als vervoer. Als het nodig was kon ik wel met de bedrijfswagen van mijn man, maar dat was zeker niet de normale gang van zaken. Ondertussen is onze baby alweer 15 maanden en heb ik bijna een jaar een eigen auto. Toch ga ik nog geregeld met de bakfiets mijn kinderen halen. Dit doe ik ook als de baby mee is, dus dan fiets ik echt met vijf kinderen rond.
Toen onze 15 maanden oude baby nog echt een mini baby’tje was nam ik ze mee in de draagdoek op de fiets. Ik ga dat hier niet promoten want ik wil niet “het slechte” voorbeeld geven. Ik heb eigenlijk zelf geen idee of dat mag van de wet of niet. Ik deed het wel. Rondom mij zie ik het ook af en toe gebeuren, dus ik ben niet de enige. Als je dat zelf wil doen is dat natuurlijk op je eigen risico. Ik heb een bakfiets met 3 wielen dat ik ondertussen heel erg gewoon ben. Ik voel me er heel veilig en stabiel op, ik weet hoe ik daarmee moet fietsen zonder te kantelen. Op een tweewieler, laat staan gewone fiets, ben ik het absoluut niet meer gewoon en zou ik dat ook niet aandurven.
Het plan was al vanaf het begin om een fietsstoel achteraan op mijn fiets te plaatsen. Simpel is dat niet met een elektrische bakfiets. Eerst en vooral zijn de buizen van de fiets dikker waardoor je al heel wat fietsstoeltjes uitsluit. Daarnaast zit mijn batterij onder de bagagedrager zodat daar ook heel wat mogelijkheden afvallen. Gelukkig kwam ik een fietsstoeltje tegen dat wel paste!
De fietsstoel dat er zonder problemen oppast is van Thule, de Yepp Nexxt. Dit is een model dat heel recent is en zonder problemen erop past. Dit komt omdat je het stoeltje langs de buitenzijde van de bagagedrager er rond klemt. Daarnaast is er ook nog een extra veiligheid dat je rond de stang waarop je eigen zadelt zit vastmaakt. Zelf vind ik de look van de fietsstoel ook heel modern en trendy. De stoel is beschikbaar in het lichtblauw, wit, oranje of zwart. Ik koos voor een zwarte.
Wat me opvalt bij deze fietsstoel is de super handige sluiting. De sluiting is magnetisch dus vastmaken gaat heel vlug en goed. Om het kind los te maken heb je wel beide handen nodig en de handeling die je moet uitvoeren is zeker niet haalbaar voor het kindje zelf. Dus het kind zit zeker veilig vast.
Het enige nadeel is nu dat mijn fietstassen er niet meer kunnen hangen, wat ik wel mis. Helaas is daar niets aan te doen.
2 van mijn kinderen kunnen al alleen fietsen maar de school ligt net iets te ver en we moeten net iets te veel gevaarlijke wegen doen om dat nu al te kunnen doen. Zodra dat wel kan, of we fietsen samen met mijn man laten we de kinderen wel fietsen.
Dus het kan! Fietsen met 5 kinderen (7 jaar, 6 jaar, 5 jaar, 3 jaar, 15 maanden met een totaal van 95 kilo!) op een fiets.
4 Comments
Ik had een babyschaal in de bakfiets toen mijn dochter nog een baby was. Die is een stuk smaller dan een maxicosi en neemt maar 1 zitplaats in. En voor mijn oudste had ik een stang waarmee ik haar fiets achter de bakfiets kon hangen. Ideaal voor als ze nog niet helemaal verkeersveilig zijn.
Maar 5 kinderen… dat heb ik alleen met kinderfeestjes gedaan. Petje af hoor! Want ondanks de trapondersteuning zal dat best zwaar zijn.
Wat zou elektrisch fietsen toch zalig zijn! Hier 3 kindjes mee (3j, 23m en 7m, goed voor ong 35kg) met de fietskar (ook nog eens goed voor 21kg). Toch spijt dat we geen elektrische fiets konden aanschaffen. Want nu gaan we vaak maar 10/12km/u en dan doen we al hard ons best 😉
Respect hoor… Ik ons het knap…
Waw!!!
Cool!
Fietsen met de vijf.
Dat fietsstoeltjes niet te combineren zijn met fietszakken vind ik een groot minpunt. Ik zou er graag eentje op mijn elektrische fiets plaatsen, maar dan kunnen mijn zakken er niet meer bij. En die heb ik nodig om te gaan werken. Misschien eens de fietsstoel-fabrikant tippen.