Contents
Ik kreeg de laatste weken af en toe de vraag hoe ik mijn dag indeel. Zo als thuisblijfmama kan je daar verschillende kanten mee op. De dagindeling van een thuisblijfmama gaat niet altijd zomaar vanzelf. Eigenlijk is het vooral te doen om het nuttig voelen. Als je een dagindeling hebt en je daaraan kan houden, dan voel je je nuttiger. Dan heb je meer het gevoel dat je werkelijk iets gedaan hebt. Dat je nuttig bent voor de rest van je gezin, zelfs voor de maatschappij. Als je geen echte dagindeling hebt dan gaat het vaak zowat verloren. Daar kunnen bepaalde mensen zich nutteloos door voelen. Niet iedereen heeft daar nood aan, dat is echt heel erg persoonlijk.
Aangezien mijn oudste kindje nu al 3 jaar naar school gaat zit er al wat meer structuur in dan ervoor. Ik moet al eventjes mijn geheugen afgraven naar hoe het was in die schoolvrije tijd. Natuurlijk kan ik daarbij de grote vakantie ook in mijn achterhoofd houden, maar toch is het subtiel anders.
Vooral in heel het begin toen ik thuisblijfmama en dus ook net mama was had ik geen indeling. Ik bleef soms dagen in mijn pyjama rondlopen. Al vond ik dat wel beschamend als de postbode aanbelde met een pakketje. Ik ben niet iemand die werkelijk elke dag buiten de deur moet gaan en andere mensen moet opzoeken. Ik bleef bijgevolg ook vaak dagenlang gewoon thuis. Ik deed mijn eigen ding. Toen ik slechts een kindje had was dat ook heel gemakkelijk. Ik had tijd genoeg om te naaien, ik keek elke middag tijdens het middageten tv. Ik ontdekte toen dat ze ’s middags bijvoorbeeld spoed uitzenden op vtm. Ik had er nooit naar gekeken maar deed het toen wel. Heerlijk. Wel zorgde ik elke dag netjes voor het avondeten voor mijn werkende man. Ahja, zo lief ben ik wel.
Ik was in die periode ook heel vlug opnieuw zwanger. Dat veranderde niets aan mijn “planning”, behalve dat we verhuisden. We verhuisden veel dichter naar mijn familie en ik kreeg toen heel regelmatig bezoek van mijn mama. Daardoor zorgde ik wel dat ik meer mijn kleding aahad overdag dan pyjama dagen 😉 . Ik was gelukkig thuis, met mijn 2 kindjes. En natuurlijk met mijn man maar overdag was hij gewoon werken.
Ik kan het me niet meer zo goed herinneren wanneer er enkele routine klusjes inslopen. Toen mijn tweede geboren werd gebruikten we al enkele maanden wasbare luiers. Deze luiers moesten met 2 kleine kindjes elke dag gewassen worden en uitgehangen worden. Volgens mij was dit een van de eerste routine klusjes. Ook begon ik met zelf brood bakken. Dit kwam ook algauw routine. ’s Morgens brood bakken en ’s avonds snijden.
Toen onze derde, geboren werd ging de oudste nog altijd niet naar school. Hij was toen bijna 2,5 (rond de paasvakantie) maar we besloten om te wachten tot september. Ook toen was er nog niet écht sprake van een dagindeling. Mijn dagindeling kwam echt pas goed op gang toen onze oudste naar school begon te gaan.
Ik kan me wel goed voorstellen dat vele thuisblijfmama’s nood hebben aan een dagindeling. Zelfs al moet er niets speciaal gebeuren en hoeven er nog geen kindjes naar school.
Om een dagindeling op te stellen die bij je past kan je enkele dagen na elkaar nagaan wat je zoal doet op een dag. Als je van de to-do lijstjes type bent, kan je deze enkele dagen opsparen. Er komen vast en zeker dagelijks enkele klusjes terug. Wat vind je verder nog belangrijk? Wil je elke dag naar buiten een frisse neus halen, of 3 keer in de week? Wil je op bezoek bij vrienden of familie? Hoeveel keer?
Zoals ik al vermelde kan een dagindeling helpen om je nuttig te voelen als thuisblijfmama. Omdat we voornamelijk thuis zijn voor de kindjes moeten we ervoor zorgen dat onze dagindeling uit meer bestaat dan huishoudelijke klusjes. Denk even na wat wil je doen en bereiken met je kinderen? Je kan ze extra lang in bad laten spelen. Af en toe stimuleren met wat zelfgemaakte sensorische spelletjes (binnenkort op de blog!). Ook dit is heel erg afhankelijk van mama tot mama.
Ik heb de visie om de kindjes veel vrij te laten, zelf te laten ontdekken en zichzelf bezighouden. Eens in de week samen echt iets doen, iets knutselen of wat dan ook kan voor beide partijen wel super leuk en verrijkend zijn. Sommige mama’s doen dat 1 keer op de 2 weken, andere doen dat om de 2 dagen. Het is maar wat je wil voor je kind en jezelf. Die dingen kan je ook allemaal noteren op je brainstormlijstje.
Ik heb een A4tje voor jullie gemaakt dat je kan afprinten en kan invullen. Doe dit, laat het even bezinken en bekijk het opnieuw.
Eens je over een paar dagen genoeg gegevens verzamelt hebt over de klusjes. Je doelen en idealen als mama. Kan je deze bundelen tot een algehele weekplanning. Daarop zet je enkel de belangrijke hoofddoelen. Bijvoorbeeld: maandag en woensdag naar buiten gaan. Dinsdag samen spelen. Donderdag samen knutselen. Vrijdag pyjama dagje.
Ook hiervoor heb ik een A4tje gemaakt dat je kan afprinten om in te vullen.
Nu kan je, als je daar nood aan hebt, dit verder uitwerken. Je neemt er je brainstormlijst en je weekplanning bij en kijkt per dag wat je allemaal kan doen. Je kan daar zo ver in gaan als je zelf wil of denkt nodig te hebben.
Voor elke dag van de week. Je kan dit A4tje gebruiken en eventueel ophangen in huis.
Tip! Deze planningen moeten je een positief gevoel kunnen geven aan het einde van de dag of week. Is dit niet het geval dan heeft het geen zin om ermee door te gaan. Je kan kijken waardoor het komt. Is het onrealistisch? Staan de dingen die je écht belangrijk vindt aan het thuisblijfmama zijn er niet voldoende op? Zo’n planning kan je aanpassen en moet meegroeien. Net zoals jou kindje groeit en dingen bijleert groei jij in het thuisblijfmama zijn. Print de A4tjes opnieuw af en maak een versie 2, of 3 of …
Toen onze oudste naar school begon te gaan veranderde er heel wat in onze routine. Geen pyjama dagen meer. Zie je me al bakfietsen met 3 kinderen in de bak met mijn pyjama nog aan? Liever niet! Ik had zo al genoeg bekijks. Nu is dat al een stukje beter aangezien de bakfietsen bekender worden, toen was dat echt een soort rariteit. Onze oudste ging de eerste 2 weken halve dagen en dan volle dagen. Niet dat daar toen zoveel verschil was voor mij.
De kinderen klaarmaken en eten geven moest nu gebeuren voor een bepaald uur. In mijn geval 8u. Dan naar school en terug. Meestal rond 9u terug thuis. De tafel en de keuken ruimen zich niet vanzelf op tijdens mijn afwezigheid. Dus als de kinderen hun draai vonden met hun speelgoed of voor de tv begon ik aan mijn opruimroutine. De tafel opruimen, vaatwas legen, konijntjes verversen, brood bakken, droge luiers in de commode opbergen, vers gewassen luiertjes ophangen, …
Ondertussen liepen er nog 2 kleine kindjes rond die ook aandacht nodig hadden. Of eten en drinken vroegen. Altijd wel wat te doen. Ik ga er nu ook niet over liegen, ik kan ook nog genoeg dingen doen voor mezelf. Wat naaien bijvoorbeeld. Naaien met een kind op de rug en op schoot gaat trouwens perfect. Oefening en gewoonte zijn daarin wondermiddeltjes natuurlijk.
Wat later ging onze tweede ook naar school en bleef de baby alleen thuis. De dagindeling veranderde toen niet meer zoveel. Nu gaat onze derde ook naar school en was enkel de baby thuis. Behalve dat ik over de middag heen en weer naar school moet gaan (toch een uur) om hem af te halen is er niets anders.
Sinds ze naar school gaan gaat het hier ongeveer zo:
Ik vind het wel goed zo. Soms erger ik mij wel een beetje aan al die vaste klusjes per dag die moeten gebeuren. De routine of de sleur maar ik denk niet dat we daar onderuit kunnen komen. Ergens geeft het ook wel rust en een houvast. Als ik bijvoorbeeld eens een halve dag weg ben ben ik ook helemaal in de war en vind dat op dat gebied helemaal niet fijn. Ergens is die routine wel leuk dat alles zijn plaatsje heeft en dus ook afgewerkt wordt. Met veel of weinig onderbrekingen natuurlijk van de kindjes.
Heb jij tips of opmerkingen?
Laat me weten wat je ervan vindt, wat je mist of juist goed vindt. Ik pas de bestanden heel graag voor jullie aan!
14 Comments
Ik werk ook met lijstjes maar die van jou zijn wat gestructureerder . Ik ga ze zeker afprinten.
oh, wat een handige blog! Hier keek ik wel naar uit :-). Ik ben blij dat ik ook niet de enige ben die soms in pyama rondloopt en ’s middags de tv op zet hihi. Zo herkenbaar allemaal! Ik ben nu ook in een nieuwe fase gekomen (eentje thuis, eentje op school), dus ik ben volop aan het zoeken. Ik ga je ideetjes zeker bekijken!
Ja het is vaak toch opnieuw zoeken en meegroeien hé 🙂 blijven we allert zeker haha
Heyhey,
Ik heb in excel een overzichtje gemaakt met kleurtjes en een blokschema met de uren. Elk blokje is een halfuur, dat was nodig omdat ik de kinderen twee keer in de week laat thuiseten, en dat beinvloedt je tijd ook nogal.
Heb een fototje gemaakt, maar weet niet hoe dat toe te voegen aan een comment (ik stuur het je via mail door, kan je het eventueel toevoegen)
Een bepaalde kleur per hoofdgroep zeg maar. Vb, grijs.. Dat is huishouden. Heb dan onder mijn uurschema genoteerd wat er allemaal onder die kleur valt. Vb winkelen, stofzuigen, tuin, … dus mijn dagen zijn ingedeeld in blokjes van een bepaalde kleur, omdat ik sommige dingen maar om de drie weken doe bijvoorbeeld.
Ik moet me niet perfect aan die schema’s houden, maar probeer elke week toch wel van elke kleur iets gedaan te hebben..
Raar maar waar lukt het met niet goed om mijn me-time in te plannen, er staan twee halve dagen op het schema, maar het is de eerste keer deze maand dat ik dit deze middag welbewust ga inplannen.. Er valt ook altijd wat te doen…
Misschien een goed idee voor mensen die echt wel heel concreet willen plannen
Groetjes
Tamara
Hoi,
Zou je mij dat kunnen/willen bezorgen aub?
Ben nog een beetje opzoek naar ritme!
Alvast bedankt voor de moeite
Oh wat een fijne post!! Ik heb nu zodanig weinig te doen dat ik mij al weer thuisblijfmama voel, ook al duurt dat nog 5 weken hahaha :p
Maar ik heb gewoon geen fut, pfoe… Achja, ik mag mezelf niet te veel op de kop zitten zeker, al redelijk zwanger zijnde enzo… Maar ik krijg er weer zin in 🙂
Nee gewoon lekker luieren 😉 xxx
Geweldige post! Ik heb gelijk al mijn planner gered. Die was bedolven onder kleren en boekjes en vochtige doekjes en pennen. Enzo 😉
Zelf heb ik een kaft met verschillende ‘afdelingen’. Dat is dan Huishouden, Financiëen, TeenStreet, Omily.me, Tuin.
Ik gebruik vooral Huishouden, daar steekt de weekplanner van Ann Voskamp in, en een heleboel dagplanners, ook van haar website.
Ik ben zou wel een lijstjes liefhebber 🙂
En van Little House on the Prairie (de boeken) werd ik geïnspireerd om iedere dag van de week iets vasts te hebben. Maandag kuisen (in theorie. ahem), dinsdag wassen, woensdag TeenStreet, donderdag bakken, vrijdag financiëen.
Ik ga die planners van jou ook eens bekijken 🙂
Ja, ik vind een vaste dag ook heel erg handig! Maar o wee als daar iets tussenkomt … dan wacht het echt wel een week langer 😉
Ik gebruik geen lijstjes. Het zit.een beetje in mijn hoofd. Ik zet de kindjes af op school en.als ik thuiskom stofzuiger ik en om de twee dagen dweilen. Op maandag ene week ook afstoffen, andere week boven.. Meestal is het dan nog maar 10 uur. Dus verder plan ik winkelstops of een plezier dagje.. Bezoekje aan mama of oma.. Namiddag nog een klein klusje… Bedden verschonen. Of de ramen.. Enz… Dan een dik uur de zetel in met boek of.dwaze series… En dan huiswerk als ze thuiskomen met papa om half vier.. Om half vijf.koken.. Dan keuken opruimen, tijd met de kindjes… Spelen, tv kijken of knutselen… En om half acht in mijne zetel… Natuurlijk met nieuwe baby zal het wat reorganiseren zijn 😉 minder.doen en meer hangen… Kijk er naar uit.
En de baby is er al zie <3 genieten!!!
Hallo,
Wat een leuke post weer. Ik lees je blog al een tijdje en met veel plezier. Zelf heb ik vier kindjes. Gefeliciteerd met je vijfde zwangerschap, zo fijn!
Ik werk halftijds maar kan dit lijstje ook wel gebruiken, denk ik. Op zondagavond maak ik meestal een weekmenu. Voor het huishouden heb ik nog niets. Dat zou dus zeker beter kunnen.
Groetjes
Dank je wel!
Ja dat weekmenu … dat moet hier dringend weer komen, tzal voor na het verlof zijn denk ik.
[…] mijn vorige blog kon je lezen hoe mijn dagindeling eruitzag toen ik nog geen schoolgaande kinderen […]