Als mama van 5 kinderen waaronder enkele met autisme vind ik een avondroutine best wel belangrijk. Hoh, hoor mij nu zeg. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n gestructureerd persoon daarin zou zijn. Dat is dan ook gewoon zo gegroeid. Deels vanzelf en deels uit noodzaak. Ik kan me de hele eerste routines nog maar amper herinneren van hoe het was met maar 2 kindjes bijvoorbeeld. Onze kinderen komen natuurlijk nogal vlug op elkaar. Sinds kort hebben wij een nieuwe routine en daar wil ik wel iets over kwijt.

Avondroutine, niet meer samen naar bed

In 3 shiften naar bed

Tot voor kort gingen alle kinderen, behalve Emma op hetzelfde uur naar bed. Die routine ga ik hier niet uitgebreid beschrijven, want die is passé. Sinds kort doen we het dus anders! De twee oudsten, Abel en Emma gaan beiden al naar de lagere school, onze kinderen worden groot. Emma gaat al tijd (veel) later gaan slapen dan de rest. Dat voelden de andere kinderen aan als een heel normale zaak bij ons thuis. Ze wisten van niet anders. Tot we op reis gingen. Daar ging het gaan slapen niet echt zo vlotjes, en Abel vond het dan plots helemaal oneerlijk dat Emma langer mocht opblijven dan hij. Dus, we zijn op vakantie en al, waarom hij ook niet?! Hij is trouwens zelfs een jaar ouder dan Emma, over oneerlijkheid gesproken zeg. Toen begon de verandering.

De verandering zit zo ineen dat we eerst de kleine pukjes (als in Adam en Eden) naar bed brachten, we daarna samen met Emma en Abel een spelletje Catan Junior speelden en die daarna ook naar bed gingen. Nouja, Abel toch, Emma is altijd een ander paar mouwen. Zo geschiedde het. We gaan eens een keertje op reis en voila zeg heel ons avondritueel door elkaar geshaked. Want oh nee, de volgorde van gaan slapen was niet het enigste dat aangepast werd.

Geen melk meer

Op reis hadden we zoals gewoonlijk ook de melkflesjes mee. Ja, onze kinderen konden er zo van genieten om ’s avonds voor het slapengaan voor of na of zelfs tijdens het laten aantrekken van hun pyjama een melkje te drinken. Uit een zuigfles natuurlijk. Dus hupla wij als voorziene ouders hadden die zuigflesjes meegenomen. Tijdens onze eerst trip naar de winkel in Sarlat kochten we dan maar een voorraad volle melk. Wat bleek, op reis vroegen ze er helemaal niet naar. En ja zo geen melk moeten in flesjes gieten, opwarmen, afkoelen en nog eens opwarmen (Adam) is leuker dan het wel te moeten doen. Dat scheelde ook in afwas, dus wij lieten dat zo. Geen melkjes op reis. Thuisgekomen verwachte Abel het wel. Ik had daar geen zin in en we bespraken het. We besloten om geen melkjes meer te drinken ’s avonds. De andere kinderen hadden er geen omkijken naar. Zo geschiedde het. Geen melkjes meer voor het slapengaan. Eden en Anna krijgen natuurlijk nog hun portie melk, lekker vers.

Avondroutine, hoe ziet het er nu uit

Alles op een rij

Wij hebben:

Abel, bijna 7 jaar – 2de leerjaar
Emma, bijna 6 jaar – 1ste leerjaar
Adam, 4,5 jaar – 2de kleuter
Eden, bijna 3 jaar – 1ste kleuter
Anna, 6 maanden – lekker thuis

Avondeten, pyjama en tanden poetsen

Wij eten ’s avonds warm. Gemiddeld is het avondeten rond 18u15. Daarna ruimen we af en proberen we Adam en Eden in hun pyjama te krijgen. Bram neemt die twee dan mee naar boven. Ik stuur Abel en Emma ook mee naar boven. Ze poetsen alle 4 hun tanden en wassen zich een beetje met een washandje. Abel en Emma komen terug naar beneden waar ze  ook hun pyjama aandoen als ze die nog niet aanhebben.

Voorlezen en borstvoeding

Bram blijft dus boven met Adam en Eden. Hij lijst een passage voor uit het cars boek van Adam. Ondertussen maak ik beneden Anna klaar, een verse pamper en ik doe haar slaapzakje aan. Eden roept mij dat ik moet komen. Ik ga naar boven, met of zonder Anna. Eden drinkt gezellig nog wat bij mij tot ik hem kan overtuigen om te stoppen en in zijn bedje te kruipen. Nog dikke zoenen, knuffels en dan moet ik samen met Adam het lichtje uitduwen. Et voila, het stil en ze slapen. Nouja niet altijd zo vlot, maar dit is zowat de routine.

De twee oudste kinderen

Natuurlijk zijn er nog 3 andere kinderen. Namelijk Abel, Emma en Anna. Deze moeten op een gegeven moment ook naar bed natuurlijk. De afspraak is momenteel dat als ik beneden kom van Adam en Eden in te stoppen we de time timer zetten. De time timer draaien ze om beurten zelf en ze zetten die tussen 25 en 30 min, langer dan 30 mag niet. Als de time timer afgelopen is gaan ze naar bed. Voor Abel is dat geen probleem, bij Emma lukt dat een avond wel en een andere avond niet. Emma blijft met andere woorden soms nog langer op tot ze zelf zegt om te willen gaan. Al verschiet ik er wel van dat het soms wel lukt met de time timer. We blijven het proberen en aanmoedigen.

Dus ik breng in een ideale situatie dan Abel en Emma naar boven. Eerst Abel, hij slaapt op de kamer van Adam en Eden. Ik dek hem toe en geef nog een dikke zoen. Dan Emma, ik lees haar nog een klein verhaaltje voor en voila, mijn taak zit erop. Of nee, toch niet.

avondroutine-avondritueel-bedtijdroutine-appelmoes bruisballen chocolade mamaabc mama blog

De baby

Anna is er ook nog. Anna blijft gewoon beneden bij mij tot wij naar bed gaan. Binnenkort zal ik wel eens een poging wagen om haar wat vroeger in ons bed te gaan leggen. Momenteel zie ik er enkel de last van in dus blijft ze gewoon beneden bij mij.

Samenvatting

Dit alles is een gemiddelde van het ideale scenario, gewoon om een idee te geven.

18u15 – Avondeten
19u15 – Iedereen pyjama aan
19u20 – Iedereen naar boven om tanden te poetsen
Abel, Emma en Anna komen terug naar beneden
19u30 – Bram leest verhaal voor aan Adam en Eden
19u40 – Eden roept mij naar boven, hij drinkt bij mij en ik stop ze beiden in
20u00 – Ik ben beneden en we zetten de time timer voor een 30 min
20u30 – Abel en Emma gaan slapen

Hoe ziet jou avondroutine eruit?

There are 16 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.