Als mama van 5 kinderen waaronder enkele met autisme vind ik een avondroutine best wel belangrijk. Hoh, hoor mij nu zeg. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n gestructureerd persoon daarin zou zijn. Dat is dan ook gewoon zo gegroeid. Deels vanzelf en deels uit noodzaak. Ik kan me de hele eerste routines nog maar amper herinneren van hoe het was met maar 2 kindjes bijvoorbeeld. Onze kinderen komen natuurlijk nogal vlug op elkaar. Sinds kort hebben wij een nieuwe routine en daar wil ik wel iets over kwijt.

Avondroutine, niet meer samen naar bed

In 3 shiften naar bed

Tot voor kort gingen alle kinderen, behalve de oudste dochter op hetzelfde uur naar bed. Die routine ga ik hier niet uitgebreid beschrijven, want die is passé. Sinds kort doen we het dus anders! De twee oudsten gaan beiden al naar de lagere school, onze kinderen worden groot. De dochter gaat al tijd (veel) later gaan slapen dan de rest. Dat voelden de andere kinderen aan als een heel normale zaak bij ons thuis. Ze wisten van niet anders. Tot we op reis gingen. Daar ging het gaan slapen niet echt zo vlotjes, en de oudste zoon vond het dan plots helemaal oneerlijk dat de oudste dochter langer mocht opblijven dan hij. Dus, we zijn op vakantie en al, waarom hij ook niet?! Hij is trouwens zelfs een jaar ouder dan zijn oudste zus, over oneerlijkheid gesproken zeg. Toen begon de verandering.

De verandering zit zo ineen dat we eerst de kleine pukjes (als in de twee jongste zonen) naar bed brachten, we daarna samen met de oudste zoon en dochter een spelletje Catan Junior speelden en die daarna ook naar bed gingen. Nouja, de zoon toch, De dochter is altijd een ander paar mouwen. Zo geschiedde het. We gaan eens een keertje op reis en voila zeg heel ons avondritueel door elkaar geshaked. Want oh nee, de volgorde van gaan slapen was niet het enigste dat aangepast werd.

Geen melk meer

Op reis hadden we zoals gewoonlijk ook de melkflesjes mee. Ja, onze kinderen konden er zo van genieten om ’s avonds voor het slapengaan voor of na of zelfs tijdens het laten aantrekken van hun pyjama een melkje te drinken. Uit een zuigfles natuurlijk. Dus hupla wij als voorziene ouders hadden die zuigflesjes meegenomen. Tijdens onze eerst trip naar de winkel in Sarlat kochten we dan maar een voorraad volle melk. Wat bleek, op reis vroegen ze er helemaal niet naar. En ja zo geen melk moeten in flesjes gieten, opwarmen, afkoelen en nog eens opwarmen (de middelste zoon) is leuker dan het wel te moeten doen. Dat scheelde ook in afwas, dus wij lieten dat zo. Geen melkjes op reis. Thuisgekomen verwachte de zoon het wel. Ik had daar geen zin in en we bespraken het. We besloten om geen melkjes meer te drinken ’s avonds. De andere kinderen hadden er geen omkijken naar. Zo geschiedde het. Geen melkjes meer voor het slapengaan.De jongste zoon en de baby krijgen natuurlijk nog hun portie melk, lekker vers.

Avondroutine met kleine kinderen

Avondroutine, hoe ziet het er nu uit

Alles op een rij

Wij hebben:

Oudste zoon, bijna 7 jaar – 2de leerjaar
Oudste dochter, bijna 6 jaar – 1ste leerjaar
Middelste zoon, 4,5 jaar – 2de kleuter
Jongste zoon, bijna 3 jaar – 1ste kleuter
Baby, 6 maanden – lekker thuis

Avondeten, pyjama en tanden poetsen

Wij eten ’s avonds warm. Gemiddeld is het avondeten rond 18u15. Daarna ruimen we af en proberen we de jongste zonen  in hun pyjama te krijgen. Bram neemt die twee dan mee naar boven. Ik stuur de oudste zoon en dochter ook mee naar boven. Ze poetsen alle 4 hun tanden en wassen zich een beetje met een washandje. De oudste zoon en dochter komen terug naar beneden waar ze  ook hun pyjama aandoen als ze die nog niet aanhebben.

Voorlezen en borstvoeding

Bram blijft dus boven met de twee jongste zonen Hij lijst een passage voor uit het cars boek van de middelste zoon. Ondertussen maak ik beneden de baby klaar, een verse pamper en ik doe haar slaapzakje aan. De jongste zoon roept mij dat ik moet komen. Ik ga naar boven, met of zonder baby. De jongste zoon drinkt gezellig nog wat bij mij tot ik hem kan overtuigen om te stoppen en in zijn bedje te kruipen. Nog dikke zoenen, knuffels en dan moet ik samen met de middelste zoon het lichtje uitduwen. Et voila, het stil en ze slapen. Nouja niet altijd zo vlot, maar dit is zowat de routine.

De twee oudste kinderen

Natuurlijk zijn er nog 3 andere kinderen. Namelijk de oudste zoon en dochter en de baby. Deze moeten op een gegeven moment ook naar bed natuurlijk. De afspraak is momenteel dat als ik beneden kom van de twee jongste zonen in te stoppen we de time timer zetten. De time timer draaien ze om beurten zelf en ze zetten die tussen 25 en 30 min, langer dan 30 mag niet. Als de time timer afgelopen is gaan ze naar bed. Voor de oudste zoon is dat geen probleem, bij de dochter lukt dat een avond wel en een andere avond niet. De oudste dochter blijft met andere woorden soms nog langer op tot ze zelf zegt om te willen gaan. Al verschiet ik er wel van dat het soms wel lukt met de time timer. We blijven het proberen en aanmoedigen.

Dus ik breng in een ideale situatie dan de oudste zoon en dochter naar boven. Eerst de zoon, hij slaapt op de kamer van zijn twee broers. Ik dek hem toe en geef nog een dikke zoen. Dan de dochter, ik lees haar nog een klein verhaaltje voor en voila, mijn taak zit erop. Of nee, toch niet.

 

De baby

De baby is er ook nog.  De baby blijft gewoon beneden bij mij tot wij naar bed gaan. Binnenkort zal ik wel eens een poging wagen om haar wat vroeger in ons bed te gaan leggen. Momenteel zie ik er enkel de last van in dus blijft ze gewoon beneden bij mij.

Samenvatting

Dit alles is een gemiddelde van het ideale scenario, gewoon om een idee te geven.

18u15 – Avondeten
19u15 – Iedereen pyjama aan
19u20 – Iedereen naar boven om tanden te poetsen
De oudste zoon en dochter en de baby komen terug naar beneden
19u30 – Bram leest verhaal voor aan de twee jongste zonen
19u40 – De jongste zoon roept mij naar boven, hij drinkt bij mij en ik stop ze beiden in
20u00 – Ik ben beneden en we zetten de time timer voor een 30 min
20u30 – De oudste zoon en dochter gaan slapen

Hoe ziet jou avondroutine eruit?

There are 16 comments Reageer!

Comments are closed.