Contents
Als mama van 5 kinderen waaronder enkele met autisme vind ik een avondroutine best wel belangrijk. Hoh, hoor mij nu zeg. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n gestructureerd persoon daarin zou zijn. Dat is dan ook gewoon zo gegroeid. Deels vanzelf en deels uit noodzaak. Ik kan me de hele eerste routines nog maar amper herinneren van hoe het was met maar 2 kindjes bijvoorbeeld. Onze kinderen komen natuurlijk nogal vlug op elkaar. Sinds kort hebben wij een nieuwe routine en daar wil ik wel iets over kwijt.
Tot voor kort gingen alle kinderen, behalve de oudste dochter op hetzelfde uur naar bed. Die routine ga ik hier niet uitgebreid beschrijven, want die is passé. Sinds kort doen we het dus anders! De twee oudsten gaan beiden al naar de lagere school, onze kinderen worden groot. De dochter gaat al tijd (veel) later gaan slapen dan de rest. Dat voelden de andere kinderen aan als een heel normale zaak bij ons thuis. Ze wisten van niet anders. Tot we op reis gingen. Daar ging het gaan slapen niet echt zo vlotjes, en de oudste zoon vond het dan plots helemaal oneerlijk dat de oudste dochter langer mocht opblijven dan hij. Dus, we zijn op vakantie en al, waarom hij ook niet?! Hij is trouwens zelfs een jaar ouder dan zijn oudste zus, over oneerlijkheid gesproken zeg. Toen begon de verandering.
De verandering zit zo ineen dat we eerst de kleine pukjes (als in de twee jongste zonen) naar bed brachten, we daarna samen met de oudste zoon en dochter een spelletje Catan Junior speelden en die daarna ook naar bed gingen. Nouja, de zoon toch, De dochter is altijd een ander paar mouwen. Zo geschiedde het. We gaan eens een keertje op reis en voila zeg heel ons avondritueel door elkaar geshaked. Want oh nee, de volgorde van gaan slapen was niet het enigste dat aangepast werd.
Op reis hadden we zoals gewoonlijk ook de melkflesjes mee. Ja, onze kinderen konden er zo van genieten om ’s avonds voor het slapengaan voor of na of zelfs tijdens het laten aantrekken van hun pyjama een melkje te drinken. Uit een zuigfles natuurlijk. Dus hupla wij als voorziene ouders hadden die zuigflesjes meegenomen. Tijdens onze eerst trip naar de winkel in Sarlat kochten we dan maar een voorraad volle melk. Wat bleek, op reis vroegen ze er helemaal niet naar. En ja zo geen melk moeten in flesjes gieten, opwarmen, afkoelen en nog eens opwarmen (de middelste zoon) is leuker dan het wel te moeten doen. Dat scheelde ook in afwas, dus wij lieten dat zo. Geen melkjes op reis. Thuisgekomen verwachte de zoon het wel. Ik had daar geen zin in en we bespraken het. We besloten om geen melkjes meer te drinken ’s avonds. De andere kinderen hadden er geen omkijken naar. Zo geschiedde het. Geen melkjes meer voor het slapengaan.De jongste zoon en de baby krijgen natuurlijk nog hun portie melk, lekker vers.
Wij hebben:
Oudste zoon, bijna 7 jaar – 2de leerjaar
Oudste dochter, bijna 6 jaar – 1ste leerjaar
Middelste zoon, 4,5 jaar – 2de kleuter
Jongste zoon, bijna 3 jaar – 1ste kleuter
Baby, 6 maanden – lekker thuis
Wij eten ’s avonds warm. Gemiddeld is het avondeten rond 18u15. Daarna ruimen we af en proberen we de jongste zonen in hun pyjama te krijgen. Bram neemt die twee dan mee naar boven. Ik stuur de oudste zoon en dochter ook mee naar boven. Ze poetsen alle 4 hun tanden en wassen zich een beetje met een washandje. De oudste zoon en dochter komen terug naar beneden waar ze ook hun pyjama aandoen als ze die nog niet aanhebben.
Bram blijft dus boven met de twee jongste zonen Hij lijst een passage voor uit het cars boek van de middelste zoon. Ondertussen maak ik beneden de baby klaar, een verse pamper en ik doe haar slaapzakje aan. De jongste zoon roept mij dat ik moet komen. Ik ga naar boven, met of zonder baby. De jongste zoon drinkt gezellig nog wat bij mij tot ik hem kan overtuigen om te stoppen en in zijn bedje te kruipen. Nog dikke zoenen, knuffels en dan moet ik samen met de middelste zoon het lichtje uitduwen. Et voila, het stil en ze slapen. Nouja niet altijd zo vlot, maar dit is zowat de routine.
Natuurlijk zijn er nog 3 andere kinderen. Namelijk de oudste zoon en dochter en de baby. Deze moeten op een gegeven moment ook naar bed natuurlijk. De afspraak is momenteel dat als ik beneden kom van de twee jongste zonen in te stoppen we de time timer zetten. De time timer draaien ze om beurten zelf en ze zetten die tussen 25 en 30 min, langer dan 30 mag niet. Als de time timer afgelopen is gaan ze naar bed. Voor de oudste zoon is dat geen probleem, bij de dochter lukt dat een avond wel en een andere avond niet. De oudste dochter blijft met andere woorden soms nog langer op tot ze zelf zegt om te willen gaan. Al verschiet ik er wel van dat het soms wel lukt met de time timer. We blijven het proberen en aanmoedigen.
Dus ik breng in een ideale situatie dan de oudste zoon en dochter naar boven. Eerst de zoon, hij slaapt op de kamer van zijn twee broers. Ik dek hem toe en geef nog een dikke zoen. Dan de dochter, ik lees haar nog een klein verhaaltje voor en voila, mijn taak zit erop. Of nee, toch niet.
De baby is er ook nog. De baby blijft gewoon beneden bij mij tot wij naar bed gaan. Binnenkort zal ik wel eens een poging wagen om haar wat vroeger in ons bed te gaan leggen. Momenteel zie ik er enkel de last van in dus blijft ze gewoon beneden bij mij.
Dit alles is een gemiddelde van het ideale scenario, gewoon om een idee te geven.
18u15 – Avondeten
19u15 – Iedereen pyjama aan
19u20 – Iedereen naar boven om tanden te poetsen
De oudste zoon en dochter en de baby komen terug naar beneden
19u30 – Bram leest verhaal voor aan de twee jongste zonen
19u40 – De jongste zoon roept mij naar boven, hij drinkt bij mij en ik stop ze beiden in
20u00 – Ik ben beneden en we zetten de time timer voor een 30 min
20u30 – De oudste zoon en dochter gaan slapen
Hoe ziet jou avondroutine eruit?
16 Comments
Hier is het iets gelijkaardigs:
18u15 – Avondeten
19u20 – Clara en Sam pyjama aan
19u25 – Sam tandjes poetsen en neusje spoelen (bij ons nog beneden)
19u30 – Beiden drinken melk (fles) terwijl ze tv kijken. Sam drinkt die nog niet zelfstandig.
19u40 – Ik doe Sam z’n slaapzak aan, kusjes en dada aan iedereen en ik leg hem in bed.
19u50 – Clara tandjes poetsen en naar toilet (beneden).
19u55 – Op bed verhaaltje voorlezen voor Clara.
20u00 – Clara gaat slapen.
Dit is zoals bij jou de ‘ideale’ versie. Thijs gaat vaak nog eens naar Sam omdat hij niet wil slapen en weent. En Clara durft het nogal eens rekken door een lange toiletstop, of nog eens opnieuw toiletstop, of ze wil even gemeten worden bij de groeimeter, of de andere ouder moet ook nog even boven komen, of….
Ik denk dan maar, het leven zou maar saai zijn zo ideaal (nouja zeg ook wel rustgevender :p maar sssst).
Tussen 16u en 17u melk drinken
18u avondeten
18u30 in bad en pyjama’s aan
18u50 filmpje kijken
19u in bed
Dat is het ideale hier. Loopt soms eens uit, vooral de dagen dat ik werk. Om 19u30 moeten ze allebei zeker in bed liggen.
Dus bij jullie krijgen ze melk als vier uurtje eigenlijk? Leuk!
Hier allemaal samen naar bed om zeven uur moet het licht uit. Jolente is zes en moet dan slapen…Dieuwke is bijna acht en heeft een timer nachtlampje en die mag nog een uur lezen,teksten schrijven enz… iets rustig alleen op haar kamer. Dan gaat ze ook zelf slapen… Rosie gaat slapen tussen. Zeven en acht. Lukt dat s ochtendroutine dan vlot als ze zo laat gaan slapen? Ik merk op school vaker dat kindjes nog moe zijn… Wij moeten wel om zes uur opstaan dus dat ws wel anders zijn bij jullie dan…maar als ze geen 11 uur slapen zijn ze ongenietbaar. Al is Jolente in bed krijgen ook steeds een serieuze uitdaging en lukt het het beste als ik het doe en een strak ritme aanhoud.. bij papa die dan al is van de routine afwijkt is het dan meestal dikke troubels…
Kindjes moeten opstaan rond 7u, zou ook later kunnen hoor we vertrekken hier om 8u. Dus dat scheelt inderdaad!
Emma heeft niet zoveel slaap nodig. Nooit geweest ook.
Wat een routine. Kan haast ook niet anders met vijf kinderen :-). Knap! Hier een bijna 1 jarige die hopelijk tegen 21u slaapt. Jess
Haha ja inderdaad 🙂
Super bedankt voor het delen!!
Geen enkel probleem 🙂
Ik vind 20u30 best laat eigenlijk, gaan ze dan smorgens in bad? Hier lukt dat niet want niemand van ons staat graag op 🙂 Dus hier steeds ’s avonds in bad maar in zie dat het niet tussen de avondroutine kan bij jullie. Hier proberen we tijdens school om 17u30-18 uur te eten maar ons schema is helemaal niet zo strak, we hebben ook nog tijd om bvb naar de winkel te gaan, samen te kleuren, spelen of tv kijken.
Hoe kwam het dat Emma langer mocht opblijven dan haar oudere broer, Riana zou dit echt niet toelaten want ze zou dit verschrikkelijk oneerlijk vinden (ja zo is ze wel) en als Emma bvb om 20u30 niet naar bed wil, mag ze dan nog opblijven?
Mijn meisjes willen nooit naar bed dus als ik daaraan toegeef zitten ze hier om 1 uur snachts nog beneden.
Soms zit Emma dan om 22u of 23u in bed (vakantie, tijdens dit schooljaar is het nog niet zo laat geweest).
Als Emma niet wil dan krijgen we haar op geen enkele manier in bed en ik wil er ’s avonds ook niet teveel energie insteken want het heeft toch geen zin.
Nee ze gaan niet ’s morgens in bad. Ze gaan niet elke dag in bad, ’s avonds wassen zo wel eens voetjes of weet ik veel.
Pfoeh, met 5 kids kan het niet anders dan dat je een strak schema hebt. Ik weet niet meer exact om hoe laat ze bij ons in bed lagen. Ik weet alleen nog wel dat, toen ze nog klein waren, beide kids om 20.00 in hun nest lagen. Er werd s’avonds ook redelijk vroeg gegeten, haast direct na school. Geleidelijk aan is dat opgeschoven en kunnen ze wat langer opblijven. Maar nu nog moet de oudste (bijna 17) tijdens de schoolweken zeker om 22.00 in zijn bed liggen. Voor mijn dochter is dat 21.30. Tijdens de vakanties is dat 23.00 of nog wat later terwijl het voor mijn dochter al gauw 22.00 wordt.
Haha ja onze school is klaar om 15u30 😀 Ik ben benieuwd hoe het bij ons zal evolueren, aan de ene kant duurt het nog lang voor ze écht groot zijn toch gaat het allemaal vlugger dan verwacht. Je vergeet zo’n dingen ook vlug hé!
Wat ik me wel nog heel goed kan herinneren is dat onze zoon, toen hij nog in de kleuterklas zat en voor we zijn diagnose kenden, iedere nacht zo’n 10 tot 12 uur sliep. Achteraf bekeken, en met de diagnose in ons achterhoofd, vermoedden we dat hij zoveel slaap nodig had om de drukte van de klas en de school te kunnen verwerken.
[…] Onze avondroutine […]