Voorlezen is enorm goed voor kinderen. Soms hebben wij het veel te druk om voor te lezen. We vergeten het misschien zelfs. We hebben soms moeite om het leuk te vinden en echt enthousiast te doen. Zeker als we hetzelfde boek nog maar eens voor de 10de keer moeten voorlezen. Om het voorlezen wat aan te moedigen heb ik 10 tips op een rijtje gezet.
Maak voor het voorlezen echt tijd. Dat is zo belangrijk. Dan ben je zelf veel rustiger, minder gehaast en ga je zelf ook meer genieten van het lezen. Dat hebben kinderen heel vlug door, waardoor ze gemotiveerder zijn om te luisteren.
Let ook op je kinderen tijdens het voorlezen. Misschien hebben ze wel een vraag of willen ze iets vertellen erover.
Kinderen houden van herkenning. Ze vinden het fijn als ze weten wat er zal gebeuren, dat alles goed afloopt. Dat brengt rust. Denk daaraan als je voor de zoveelste keer hetzelfde boek of hetzelfde hoofdstuk moet voorlezen. Het is heel erg nuttig!
Je kan daar zover in gaan als je zelf wenst. Elk personage kan je voorzien van een eigen stemmetje of enkel het hoofdpersonage. Zorg er in elk geval voor dat je stem aantrekkelijk en gevarieerd klinkt.
Yup, als je voorleest heb je toch het liefste dat ze geboeid luisteren. Door een boek te kiezen dat past in de leefwereld en interesses van jouw kind vergroot je die kans.
Veel kinderen vinden rituelen fijn. Dat brengt rust. Voorlezen kan daar uitstekend voor dienen, bijvoorbeeld tijdens het avondritueel. Nog een verhaaltje en dan naar bed. Een goede manier om het voorlezen niet meer te vergeten.
Kinderen zijn vlug afgeleid, dus zorg voor een omgeving waar ze zonder extra moeite hun aandacht bij het boek kunnen houden. Zet de tv uit, de radio zachter of ook uit.
In veel voorleesboeken staan er tekeningen. Attendeer hen daarop, vraag er zaken over. Laat ze tekeningen opzoeken of vraag welke kleur een bepaald voorwerp heeft.
Naast puntje 4 is ook dit heel belangrijk. Dit zorgt ervoor dat het echt overkomt, dat het verhaal een geheel vormt. Overdrijven is doorgaans geen zo’n goed idee. Dat neemt de aandacht van het boek helemaal weg. Gewoon goed inleven is voldoende.
Merk je dat het voorlezen lang genoeg geduurd heeft, stop er dan mee. Het heeft geen zin meer als de aandacht weg gaat. Er komt wel een volgende keer.
Ik heb met veel liefde een visual hiervan gemaakt, voor jullie. Wees vrij om deze op te slaan, te pinnen of uit te printen!
3 Comments
Mijn beide kids hebben er het geduld niet voor dat we voorlezen. Ze willen zelf enkel de blaadjes omslaan (en meestal meerdere tegelijk). De oudste (3,5j) begint nu uit zichzelf dingen bij de plaatjes te vertellen. Maar dat wij hem voorlezen, oh nee, dat wil hij niet. De jongste (bijna 2j) wil alleen maar boekjes kijken. We laten beide gewoon doen, voorlezen moet geen verplichting zijn van ons, boekjes moeten leuk blijven. We laten hen ontdekken op hun eigen manier.
Dat komt wel, ze zijn nog klein hé! Adam dat nu 4 jaar is begint het wel te willen, maar echt niet lang (soms zelfs een paar zinnetjes en hij klapt het boek weer dicht). Eden dat 2,5 is bladert er gewoon door. Abel van 6,5 jaar die luistert heel erg geboeid, maar dat is nog maar een half jaar of zo! Emma lezen we niet zoveel voor omdat ze beneden blijft als wij ons avondritueel doen, de laatste week lees ik wel nog eens apart voor haar.
Elk hun eigen ritme inderdaad!
Wat leuke tips :). Hier kan dochter blijven luisteren naar verhalen die we voorlezen .