De weekkalender – handig voor kinderenmet autisme

Onze weekkalender is ondertussen al een ouwe getrouwe. Die ook blijft meegroeien, wat je hier in de blog wel al gemerkt zal hebben. Ondertussen blijven er telkens 2 weken volledig zichtbaar, Abel is niet meer verward door de dagen die al gekomen zijn. Deze week stond er zelfs een hele drukke agenda, en hij zag de bomen door het bos nog altijd! Super fijn om dat te merken.

Het is heel erg belangrijk dat je probeert aan de voelen wat je kinderen nodig hebben op die kalender. Je doet het voor hen tenslotte. Test ook alles voldoende lang uit, mensen met ass hebben ook langere aanpassingstijd nodig. Evalueer continu, stuur bij indien nodig. Zo gingen wij van 1 week naar een 2 weken overzicht omdat het anders plots stopt bij de zondag en net daarom startte ik een agenda op. Om te kunnen zien wanneer er school was of juist niet. Al van het begin had ik dus 2 magneetborden gekocht, maar eerst een tijd met 1 bord gewerkt met daarop 8 dagen van maandag tot en met maandag.

Hier dient hij vooral voor Abel, natuurlijk kijkt Emma er ook naar. Maar ik volg dus vooral Abel zijn behoefte hierin. Abel geeft soms ook zelf aan dat hij iets wil zien op die kalender. Maar echt naar vragen hoeft natuurlijk niet. Als ze veel dezelfde vragen stellen over wanneer papa thuis komt, wanneer we eten, wanneer mama in bad gaat, wanneer dit of wanneer dat … dan kan het al veel spanning wegnemen om dat te visualiseren. En dat doe ik dus. Heel simpel, gewoon de kinderen volgens.

Meestal gaat dat vlotjes maar soms strubbel ik ook wel eens met hoe iets weer te geven. Als Abel op schoolreis gaat en Emma naar school gaat komen er plots veel picto’s op het bord te hangen. Hoe kan ik dat minderen, wat blijft duidelijk voor mijn kindjes. Ik denk dat er ook een moment zal komen waarop Emma haar eigen weekkalender zal hebben.

Iemand die jarig is, een verjaardagsfeestje met een hoop mensen. Misschien kan ik een klein apart strookje voorzien waarop al die mensen hun foto prijkt. Dan kunnen ze dat erbij nemen als ze duidelijkheid daarover willen hebben, dan hoeven ze niet op het bord. Of is dat te ingewikkeld voor mijn kindjes? Zo gaat dat vaak in mijn gedachten, afwegen, wat is er nodig, wat niet, wat kunnen ze aan, hoe kan ik dat voorkomen, …

kalender

Ik heb vorige week ook even de overweging gemaakt om de weekplanning te printen. Dit leek me op een bepaald moment veel makkelijker. Ik was net pictogrammen aan het bijmaken en dat neemt toch wel wat tijd in beslag. En ondertussen weer een lijstje van picto’s die ik vergeten ben.
Maar ik blijf voor nu toch bij dit systeem. Dit is ook heel makkelijk aanpasbaar. Ondertussen is er definitief beslist dat Abel niet meegaat op schoolreis, dus hupla aangepast…. en dat gebeurt toch wel regelmatig. Zo’n afweging is natuurlijk voor elke ouder, elk kind, elke situatie anders.

Ik krijg heel vaak de vraag hoe ik dat eigenlijk maak. Simpel, al vergt het wat tijd.

Je start met een magneetbord  (desnoods op de koelkast!) het liefste beschrijfbaar, makkelijker om lijntjes op te tekenen voor de indeling.
Verder zeker papier en magneettape (te verkrijgen in bv. de hema). Fotopapier is ook leuk, of ietwat dikker papier.

Zelf gebruik ik gewoon printpapier – ik gebruik dan ook een computer en een printer , en ik lamineer mijn papier dus heb ik ook een laminator nodig.

En veel geduld en tijd 🙂 .

Ik haal mijn pictogrammen van het internet, bijvoorbeeld sclera.be . Of ik maak deze zelf door enkele pictrogrammen samen te voegen (ik doe dat in photoshop) of door foto’s te nemen en deze te gebruiken. Zelf tekenen met een stiftje kan ook natuurlijk. Dit doe ik soms als bijvoorbeeld Emma aan het aftellen was wanneer ze met haar klas naar sea life ging dan tekende ik een visje op de goede dag.

Ik werk in photoshop maar dat kan evengoed in excel, in word, … in het programma waar jij mee overweg kan. Ik vul een A4 op met de nodige pictogrammen en klik op print. Mijn pictogrammen zijn 2,5 cm op 2,5  cm. Deze pictogrammen knip ik uit, dan lamineer ik deze samen en dan knip ik ze nog eens uit. Dan hup allemaal een streepje magneet erop kleven en klaar is kees.

Print uit: Maandkalender 2019

De kalender voor het jaar 2019 kan je hier kopen. Het werkt heel eenvoudig, je kan online betalen en meteen daarna ontvang je de bestanden in je mailbox klaar om af te drukken. Indien je geen credit card hebt kan je super eenvoudig je gewone bankkaart aan PayPal hangen, dat is helemaal gratis en super veilig om online mee te betalen.

Wens je de kalender kant en klaar te kopen dan kan dat via bol.com, klik maar hier door! Daarbij krijg je ook nog eens een stickerblad met allerlei handige pictogrammen.

Heel veel plezier ermee! Je mag altijd leuke foto’s delen via mijn facebookpagina of taggen op Instagram @sofie_lambrecht_ .

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.