Contents
Heb je hier en daar al eens het woordje Minecraft horen vallen? Vraag je jezelf heel erg stiekem af: Wat is Minecraft? Durf je het niet zo goed te vragen aan al die enthousiastelingen? Wel, lees vlug verder, Bram legt eventjes uit wat Minecraft is en waarom hij het nu samen speelt met onze kinderen.
Ik heb het, als vader, altijd ontzettend moeilijk gevonden om met mijn kinderen te spelen, tot grote ergernis van mijn lieftallige wederhelft. Misschien is dat omdat ik zelf helemaal niet goed ben met rollenspel of fantasie-spelen. Ik kan mij ook gewoon niet lang genoeg bezig houden met iets dat mij niet interesseert. Als ik er mij echt voor in zet, blijft het nog steeds voornamelijk bij ‘erbij zitten en af en toe vragen wat ze willen dat ik doe’. Je kan natuurlijk argumenteren dat dat voldoende is voor hen. Toch maakt dat het er voor mij niet makkelijker op om er energie en enthousiasme voor op te brengen. Misschien ligt kinderspel mij gewoon niet.
Ik ben zelf een ervaren ‘gamer’. Nu Abel wat ouder is, dacht ik dat het misschien een leuk idee zou zijn om samen met hem een digitaal spel te beginnen spelen. Iets wat we samen konden ondernemen, dat onze beider interesses aanspreekt. Het liefst ook zonder dat we in een winnaar / verliezer scenario terecht moeten komen. Een spel dat snel kan gestart en gestopt worden. Ook liefst zonder eerst 10 minuten alles te moeten opzetten, zoals met bordspellen het geval is. Iets dat hij ook alleen kan spelen of waar zijn zus kan mee doen.
Mijn oog viel al heel snel op Minecraft, ik speel het zelf al jaren, al sinds de bèta in 2010, en ben grote fan. Sinds de nieuwe Windows 10 versie, is het ook mogelijk om samen te spelen met spelers die een ander platform gebruiken (zoals bv. Android of iOS). Ideaal voor ons, want we hebben helaas geen overschot aan computers rondslingeren, maar beschikken gelukkig wel over enkele Android tablets.
Minecraft, of /maenkweft/ zoals Abel het placht te schrijven, is een digitaal spel ontwikkeld door het Zweedse Mojang, en is beschikbaar voor de meeste platformen. Het is vooral gekend voor zijn uit blokken opgebouwde spelwereld en heel herkenbare grafische stijl.
Minecraft is a game about placing blocks and going on adventures.
Explore randomly generated worlds and build amazing things from the simplest of homes to the grandest of castles. Play in creative mode with unlimited resources or mine deep into the world in survival mode, crafting weapons and armor to fend off the dangerous mobs.
It’s available on PC, Mac, Xbox 360, Xbox One, Playstation 3, Playstation 4, Android Tablets, iOS devices and Kindle Fire. People seem to like it.
Het spel is, op zichzelf, erg eenvoudig. Je start het op, maakt een nieuwe wereld aan en wordt er gelijk middenin gezet, met maar 1 doelstelling: overleven.
Er is geen verhaal, geen introductie, geen handleiding of tutorial. Het spel dropt je op een willekeurige plaats, in een willekeurig gegenereerde wereld en laat je als speler volledig aan je lot over. Na een beetje prutsen met de controls, heb je al snel door, dat je tegen een boom kan slaan met je vuisten, en dat je dan hout blokken krijgt. Verder experimenteren leert dat je die blokken kan verwerken tot planken, die je dan omzet in stokken. Vervolgens maak je een werkbank, en kan je een primitieve bijl maken waarmee je sneller bomen kan vellen.
Voor je het weet, is echter de zon verdwenen achter de horizon, en wordt je in je nieuwe wereld welkom geheten door zijn nachtelijke bewoners. De nachtelijke bewoners zijn je blijkbaar toch niet al te vriendelijk genegen zijn. Nadat je je eerste ontmoeting met een eenzame, grommende zombie ternauwernood overleefd hebt, bouw je in vliegende vaart een geïmproviseerde schuilplaats uit aarde blokken en het beetje hout dat je nog hebt. Daar ga je je de rest van de nacht verbergt in een klein, donker hoekje, hopend dat er gauw een einde komt aan het gegrom en gesis dat buiten je ‘veilige’ muren klinkt.
Net als je denkt dat er geen einde komt aan je beproeving, groet de zon opnieuw de dag. Dan word je opgeschrikt door het geluid van jankende zombies en andere ondenkbare creaturen. Ze branden in het licht van de nieuwe dag. Als de rust is weergekeerd, breek je voorzichtig een stuk van je schuilplaats open. Om te controleren of de kust wel degelijk zo veilig is als ze klinkt.
Zo begint je 2e dag in Minecraft, en vol goede moed, besluit je om niet meer zo verrast te worden. Je gaat werken aan een betere schuilplaats, zodat de volgende nacht beter wordt. Die belofte maak je jezelf, voor je, gewapend met je houten bijl, en niet weinig bravado, de bomen opnieuw te lijf gaat.
Je kan het spel ook in “Creative Mode” spelen. In deze modus heb je onbeperkt toegang tot alle mogelijke blokken en items in het spel, kan je vliegen en ben je onkwetsbaar. De gevaarlijke, vijandige wereld verandert hiermee plotsklaps in een grote speeltuin. Daar kan je naar hartelust bouwen, en experimenteren met alles wat het spel te bieden heeft.
Het spel lijkt in deze modus nog het meest op spelen met lego blokken. Er is een plethora van verschillende blokken beschikbaar om naar hartelust mee te bouwen en mensen hebben al ongelofelijk veel coole, creatieve, complexe en zelfs gigantische projecten gerealiseerd.
Tot slot is er nog de “Adventure Mode” waarin je geen blokken kan plaatsen of breken. Deze is bedoeld om te spelen in werelden die anderen ontworpen hebben, met de nodige puzzels en avontuur.
De cross-platform feature (het samen spelen over platformen heen) is enkel beschikbaar voor Minecraft Pocket Edition (MC:PE). De versie voor Android, iOS en Win 10. MC:PE bestaat nog niet zo lang als de klassieke versie van Minecraft.
De klassieke versie staat veel verder in termen van features dan MC:PE en laat enkel samen spelen toe met andere Minecraft Classic versies. Daarom kost deze ook meer. Wat wel interessant is om weten, is dat het aankopen van een licentie voor de klassieke versie, ook direct een licentie omvat voor de Win 10 versie. Let op! Dit omvat geen licentie voor de Android of iOS versie, die moet je nog apart aankopen.
5 Comments
Ik stuur dit stukje door naar manlief, kan hij is gaan experimenteren…
[…] Wat is Minecraft […]
[…] Wat is Minecraft […]
[…] Wat is Minecraft […]
Weet je dat je ook kunt leren programmeren in Minecraft op een manier voor kinderen toegankelijk? Veel steden hebben een Coderdojo sessie één keer per maand. Dit is drie uurtjes gratis geprikkeld worden door programmeren voor kinderen. Echt de moeite! Naast leren programmeren in minecraft kun je er ook leren programmeren in Scratch, een mindstorm robot programmeren, arduino, .. . Heel leuk en helemaal gratis! Alleen inschrijven verplicht. Mijn dure jongens zijn er helemaal IT minded geworden 🙂
Om te kijken of er een Coderdojo in je buurt is, kun je de website van Coderdojo Belgium raadplegen.