Van zodra de kinderen geboren worden krijgen we de raad om vitamines bij te geven.
Bij ons in België is dat vitamine D en vitamine K.
Vitamine K (fylochinon) is nodig voor een goede bloedstolling en waarschijnlijk ook bij de aanmaak van botten. Als een kind minstens 500 ml kunstvoeding per 24u krijgt is extra vitamine K niet nodig. Nouja, laat dat geen reden zijn om kunstvoeding te geven natuurlijk. Bij borstvoeding moet de baby gedurende de eerste 3 maanden elke dag vitamine K krijgen. In sommige ziekenhuizen geven ze na de geboorte een spuitje met vitamine K en is dat voldoende.
Vitamine D helpt onze beenderen en tanden calcium opnemen. Dat zorgt ervoor dat ons skelet stevig is. Vitamine D kan onder invloed van de zon zelf door ons lichaam worden aangemaakt. Een 15tal minuten in de zon kan volstaan voor die aanmaak. Toch tonen onderzoeken aan dat heel wat kinderen een vitamine D tekort hebben. Dit zeker tijdens de wintermaanden, wat heel logisch is natuurlijk.
Bij borstvoeding is een supplement dan ook zeker aangeraden, dit zelfs tot 6 jaar.
Indien de baby of het kind kunstvoeding of groeimelk drinkt zit daar al extra vitamine D in. Maar let wel op dat die hoeveelheid niet voldoende is de eerste 4 maanden omdat de baby dan te weinig drinkt om aan de hoeveelheid te komen. Dit zou toch minstens een liter per dag moeten zijn wat heel veel is.
Als je kinderen vegetarisch of veganistisch opvoedt is een supplement aan vitamine D zeker ook aangewezen.
Vitamine D synthese gebeurt enkel volledig met huid dat onbeschermd met de zon in aanraking komt. Draag je kleding, zonnemelk of zit je in de schaduw dan is de synthese minder of zelfs volledig afgeblokt. Ook de huidskleur is hierin bepalend, hoe donkerder je huid hoe meer zonlicht je nodig hebt!
Yup, ik ben zo’n moeder die dat wel eens vergat. Nouja, “eens” is nogal positief uitgedrukt. Het is heel belangrijk om dat in een routine te stoppen. ’s Morgens bij het opstaan, de eerste luierverwisseling en dan hupla de vitamientjes. Zo simpel kan het zijn, ahum.
Als je baby opgroeit tot iets wat eigenwijs is, zelf stapt en wel eens nee durft te zeggen. Ook dan zijn extra vitamines vaak nodig. In de winter zeker de vitamine D zoals je hierboven al kon lezen. Verder is het heel erg afhankelijk van wat de kinderen eten, of ze vlug ziek zijn of eerder van nature een grote weerstand hebben.
Zelf heb ik het geluk om kinderen te hebben die niet vlug ziek worden (hopelijk blijft dat zo!). In principe geef ik ze enkel vitamine D in de wintermaanden. Daarnaast nemen ze ook een multivitamine pilletje, gewoon omdat ze dat leuk vinden en het beschikbaar is voor hen. Dit kwam doordat ik elke ochtend pilletjes nam (en neem) tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Kinderen vinden het natuurlijk leuk om dat ook te mogen doen, dus zorgden wij voor pilletjes geschikt voor kinderen!
In het begin was het voor mij wat zoeken welke vitaminen ik geschikt vond voor mijn kinderen en waar ik die zou kopen. Je kan altijd uitleg vragen aan de apotheek of alle etiketjes lezen in de andere winkels. Ik vind het ook wel zo makkelijk om die gewoon online te bestellen, bij Vitaminstore kan ik ze rustig bekijken en kiezen welke ik het best vind passen voor onze behoeftes. Lekker makkelijk, maar jullie wisten al dat ik fan was van online shoppen.
Hoe ga jij daarmee om? Geef jij iets aan je kind(eren)?
2 Comments
Oh ik ben daar ook zo slecht in… hahaha – maar ik probeer het wel te doen. Zeker D!
Ik mik bij voorkeur op goed en gevarieerd eten. Maar toen ze nog klein waren gaf ik ze wel netjes vitamine D.