ventileren verluchten woning mama abc blog

We weten allemaal dat we onze woning voldoende moeten verluchten. Ventileren is iets minder bekend, toch is er een reden waarom de nieuwe huizen nu over een ventilatiesysteem moeten beschikken. Toen wij onze woning verbouwd hebben moesten we ook een ventilatiesysteem voorzien in de muur alsook in de nieuwe ramen.

Verschil tussen ventileren en verluchten

Ventileren en verluchten gebruiken wij soms door elkaar, toch heeft het een ander betekenis.

Ventileren is ervoor zorgen dat er een continu verse lucht in de woning komt. Dit heel de dag en nacht door. Verluchten is tijdelijk, dat is alle ramen wijd openzetten zodat grote hoeveelheden lucht op korte tijd ververst wordt. 20 minuten na het sluiten van de ramen is het effect van verluchten alweer verdwenen, daarom is er een combinatie met ventilatie nodig.

Waarom we moeten ventileren en verluchten

Als je leeft of slaapt bouwt er zich vochtige en vervuilde CO2 op in het huis. Te vervuilde lucht kan de gezondheid schaden, schimmels en huisstofmijten gedijen daarin beter. Zo kan je allergieën of astma in de hand werken. Ook kan het ervoor zorgen dat je meer last krijgt van hoofdpijn. Het is gezonder en prettiger leven in een goed verlucht en geventileerd huis.

Voor de rokers onder ons, rook ALTIJD buiten. Zeker als je kinderen hebt. Hoeveel je ook verlucht of ventileert de schadelijke rook blijft nog altijd hangen. Dus niet doen.

Hoe en wanneer ventileren en verluchten

Bij nieuwe woningen bestaan er ingebouwde ventilatiesystemen. Daar ken ik zelf weinig van en het lijkt me nogal duur om dat te gaan installeren bij een reeds bestaande woning. Wat wij doen is elke ochtend de ramen aan de slaapkamers openzetten, dit voor minstens een halve dag. Als het niet te koud is blijven ze open tot we gaan slapen, in de zomer gaan ze zelfs ’s nachts open om af te koelen tijdens de nacht. Daarom ben ik ook zo fan van onze ramen van VELUX op 2 slaapkamers. De andere 2 slaapkamers hebben normale ramen (in totaal dus 4). De gewone ramen kan ik ook wel op een kiepstand zetten maar dat vind ik toch nog wat anders dan bij mijn VELUX ramen. Daar kan ik bovenaan het stuk dat ik vastneem om het raam open te doen gewoon open laten staan als ventilatie. Super handig vind ik dat!

Ohja dit hebben wij zelf niet maar VELUX heeft nu ook een systeem waarbij je op afstand de ramen kan bedienen. Zo zijn er geen uitvluchten meer om niet aan verluchten of ventileren te doen.

Er wordt aangeraden om ’s morgens en ’s avonds de ramen minstens 20 min zo wijd mogelijk open te zetten en gedurende de volledige dag en nacht over voldoende ventilatie te beschikken.

Beneden hebben wij een ventilator sinds de verbouwingen, dat doet het werk wel. Ook gaan onze deuren voldoende open, zeker in de zomer. In dit bestand van Agentschap Zorg & Gezondheid vind je nog meer tips voor het ventileren en verluchten van je huis.

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.