Een babyfoon is altijd heel fijn om te hebben. Ook al slaap je samen en is het kindje bijna altijd bij jou, er komt altijd wel eens een moment waarop een babyfoon praktisch is. Al is het maar dat het jou eindelijk eens lukt om vroeger uit bed te sluipen en je kindje rustig te laten snurken. Of omgekeerd, je hebt je kindje in slaap gekregen op bed en je wil nog even beneden in alle rust een Netflix serie kijken. Later, als het kindje in een eigen kamer zou slapen is al helemaal handig. Er bestaan heel veel verschillende soorten babyfoons, ik geef je enkele tips om een betere keuze te kunnen maken.
Het geluid is meestal de hoofdfunctie van een babyfoon. Als je kindje jou naam roept of begint te wenen dan weet je dat je even moet gaan kijken wat er aan de hand is en wat de noden zijn. Hierin heb je verschillende soorten babyfoons, je hebt er die continu aanliggen of babyfoons die enkel aangaan als er reeds lawaai is op de kinderkamer. Elke babyfoon heeft een andere gevoeligheid, zelf vind ik het niet fijn dat mijn kind eerst een dikke seconde moet wenen voor ik er iets van hoor.
Hoe ver wil je gaan van de ontvanger? Ook als er veel beton tussen de zender en de ontvanger zit kan het problemen geven. Dus kies een babyfoon waarvan het bereik en de sterkte van het signaal goed aangepast zijn aan jou huis en noden. Wil je in de tuin kunnen wandelen terwijl het kindje een dutje doet?
Ook hierin zijn er veel verschillende babyfoons te vinden. Wil je een babyfoon dat je makkelijk kan opladen in een mooie houder of ga je zelf de stekker erin stoppen? Moet de babyfoon lang meegaan zonder op te laden of kan hij makkelijk blijven opladen?
Is het een meerwaarde om je kindje te zien, maw wil je een babyfoon met camera en een scherm? Een scherm kan een geruststelling zijn als je iets hoort op de kinderkamer waar je niet zeker van bent of jou kind nu wakker is of niet. Vroeger vond ik dat niet nodig en had ik het idee ‘ga dan toch gewoon even kijken’, nu vijf kinderen en heel wat slaaptekort verder vind ik het een ideale oplossing om geruster te zijn. Ik vind video vooral ook handig bij wat oudere kinderen, zoiezo bleven wij zoveel mogelijk bij onze slapende baby’s om het risico op wiegendood lager te houden. Mijn dochters van zeven en twee jaar slapen op dezelfde kamer, die van zeven gaat vaak in het schemerdonker nog wat spelen en het is heel handig om even te checken dat de baby nog altijd slaapt.
Wil je meer kinderen of in verschillende ruimtes een babfoon plaatsen dan moet je erop letten dat je meerdere telefoons op één ontvanger kan aansluiten. Wij hadden op een bepaald moment drie babyfoons, we hadden drie zenders en twee ontvangers. Nu zou ik er absoluut op letten dat ik meerdere babyfoons op mijn ontvanger kan aansluiten.
Vooral vroeger bestond vaak het probleem dat de buren hun babyfoon op het zelfde kanaal zat als jou babyfoon. Niet handig en heel erg storend! Met de DECT babyfoons is dat opgelost, die zoeken automatisch naar een vrije frequentie. Enkel heeft een DECT babyfoon het nadeel dat er straling is. Hoe nadelig dat is weten we nog altijd niet, dus gewoon niet vlak naast het kind plaatsen lijkt me veilig genoeg.
+ Geen storingen
+ Eco modus
+ Niet afluisteren
– Straling
+ Enkel internet en een camera nodig
– Er kan vertraging optreden
– Echt altijd internet nodig
– Beeld is niet altijd scherp
+ Goedkoop
+ Stralingsvrij
– Storing
– Kans om afgeluisterd te worden
– Je kan andere kinderen horen
+ Je ziet je kind
+ Geen last van storing
– Duurder
– Beeldkwaliteit is vaak minder
1 Comment
Een babyfoon geeft je toch een pak meer gerustheid in huis. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden, maar wel of geen beeldscherm en het bereik zijn twee belangrijke onderdelen.