Onze middelste zoon, nu bijna 4 jaar en heeft autisme, heeft het super moeilijk met “tijd”. Nouja hij heeft er op zich geen problemen mee. Hij heeft tijd genoeg. In alles. Altijd. En daar wringt het schoentje. Niet bij hem hoor, maar bij ons. Het zorgt voor veel frustratie als hij weer eens alle tijd van de wereld heeft en geen enkel besef dat wij het niet hebben.

Zo gebeurt het vooral ’s morgens op een schooldag. Hij staat op het gemakje op, na heel wat gewirwar doen we zijn kleren aan en dan gaat hij eten. En blijft hij eten. Of aan tafel zitten en denken ah ik heb nog de hele dag om te eten. Niet dat hij dat echt denkt, nee, hij beseft gewoon niet dat we straks weg moeten. Ook al zeg ik hem dat frequent. Ook al gaat het al sinds september zo. Dat dringt niet tot hem door. Hij heeft altijd alle tijd.

Time Timer Autisme Hulpmiddel kinderen

We hebben ’s morgens tijd genoeg. Hij kan echt alles op zijn gemakje doen. Maar hij moet nu eenmaal wel iets doen. Niet eerst een half uur aan tafel zitten en 3 happen van zijn boterham nemen. Als het dan uiteindelijk tijd is om jas aan te doen en naar de bakfiets te stappen, nog zijn boterham verder opeten. Of nog een boterham eisen. Of iets anders dat hij opeens wil. Dat roept wel eens frustratie op. Vooral omdat wij niet de indruk hebben dat hij “bijleert”. Het is elke ochtend zo. Elke ochtend zeggen we hem op voorhand en tijdens en om de zoveel tijd wat hij moet doen, wat hij daarna moet doen, dat hij niet alle tijd heeft, dat hij straks mee moet, … Niets schijnt te helpen of door te dringen.

Werkelijk niets. Ik denk niet dat je het kan inbeelden als je hem niet kent. Het heeft geen zin om boos te zijn. Het heeft geen zin om hem mee te sleuren naar de bakfiets zonder boterham. Niets helpt. Echt niets.

Time timer

Omdat het maar blijft duren en er geen enkele verbetering op komst is. Nu er terug een baby bij is, gaat het op dat gebied voorlopig terug wat lastiger. Daarom hebben we beslist om de time timer terug boven te halen. We gebruikten deze heel vaak bij de twee oudste kinderen voor de verbouwingen. Tijdens de verbouwingen hadden we die opgeborgen en hebben die toen niet écht nodig gehad. Wel heb ik nog een kleine versie in mijn handtas zitten. De time timer die we opgeborgen hebben bleek helaas kapot te zijn. Gelukkig kregen we van robo-toys de nieuwste time timer mod opgestuurd.

time-timer-to-the-rescue-our-happily-ever-after-3

Wat is nu eigenlijk een time timer?

Je kan er even voor googlen en alle deskundige uitleg en commentaren vinden. Hoe ik het onthouden heb en ervaar door al reeds enkele jaren gebruik is het volgende:

Time timer is een handig soort wekkertje waar je visueel de tijd kan zien. De tijd dat nog over is, is rood. Het rood verdwijnt naargelang de tijd vordert. Kinderen kunnen dat heel goed zien en na verloop van tijd door regelmatig te gebruiken krijgen ze doorgaans meer voeling met de tijd. Het is veel tastbaarder en echter dan dat je zegt “nog tien minuten” of “nog even” of “het is bijna tijd”. Omdat de time timer met de wijzer van de klok meegaat zou de overschakeling en voeling met een gewone klok makkelijker verlopen.

Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een kookwekkertje te zetten voor je kind heeft de time timer als groot voordeel dat de kinderen de tijd werkelijk kunnen zien. Ze zien de tijd vooruitgaan/verdwijnen. Je kan doorgaans ook kiezen of je een klein piepje laat horen als de tijd op is of niet.

Time Timer to the rescue

Dus vanaf nu zetten wij consequent de time timer bij de zoon aan de ontbijttafel. We zeggen erbij dat als de tijd op is het tijd is om de jas aan te doen en naar de bakfiets te vertrekken. Deze ochtend was de eerste keer. En ja hoor, toen het rood helemaal verdwenen was stopt hij met eten. Jiha, dacht ik. Maar, toen liep het nog even mis. Hij had geen zin om naar de bakfiets te gaan …. Morgen komt de tweede keer, benieuwd hoe hij er dan mee omgaat. Ik hoop uiteindelijk op een positieve evolutie. Ik hou jullie zeker op de hoogte.

time-timer-to-the-rescue-our-happily-ever-after-3

Ondersteuning van pictogrammen

Zoals je kan zien op de foto’s heb ik ook een soort schemaatje gemaakt met pictogrammen. Zo weet hij wat van hem verwacht wordt, in welke volgorde. Ik wist niet zo goed hoe hij erop zou reageren, hadden dit voor hem nog nooit gebruikt. Ik heb ook eentje gemaakt voor het avondritueel. Dat hebben we nu al 2 keer gebruikt en dat was telkens een schot in de roos. Hij vindt het super om te volgen en zijn fotootje te verplaatsen. Oef!! ’s Avonds ging volgens mij beter dan ’s morgens. Ik denk voorlopig dat het komt omdat het ’s avonds meer stapjes zijn. Misschien helpt het als ik voor ’s morgens nog enkele stapjes bij maak zoals jas aandoen, schoenen aandoen, … ik wacht morgenvroeg nog even af en observeer!

Ook interessant:  Maandkalender en/of Familieplanner

time-timer-to-the-rescue-our-happily-ever-after-3

Time Timer kopen

Natuurlijk kan je deze bij robo-toys verkrijgen.

Ook heeft bol.com een giga assortiment aan verschillende Time Timers, je hebt er namelijk in verschillende uitgaves.

Aanverwanten van Time Timers

Vaak vinden mensen de echte Time Timer te duur (het is niet goedkoop maar wél zijn geld waard) en zoeken alternatieven, hieronder zie je een lijstje van mogelijke alternatieven. Hou er wel rekening mee dat ze soms anders draaien, werken, geluid maken, …. Ik zelf ben tevreden van de echte Time Timer en zou nooit een alternatief zoeken of kopen.

  • De Puck timer zie je vaak voorbij komen. Hij draait anders dan de Time Timer (en niet mee met de richting van de gewone klok dus). Hij is magnetisch en maakt een tikkend geluid.
  • Time Timer Twist. Dit is een digitale Time Timer en kan je tot 90 min instellen. Het nadeel hieraan is  – vind ik persoonlijk – dat of je nu 90 min, 40 min of 15 min instelt hij vertrekt van een volledige cirkel. Ik denk dat ze daardoor minder vlug kunnen inschatten hoeveel 15 min is ten opzichte van een volledig uur.
  • De gewone kookwekkers, deze tikken doorgaans wel. Bij Hema hebben ze een populaire kookwekker om te gebruiken als Time Timer, het werkt net zoals de Puck timer.
  • Je kan ook zelf een Time Timer maken met een IKEA klok. De beschrijving daarvoor kan je hier terugvinden.

 


De time timer kregen we van robo-toys

There are 8 comments Reageer!

Comments are closed.