De verbouwingen zijn ondertussen al even achter de rug. De grote verbouwing toch, de nasleep is er nog en dat zal wel nog even zo blijven. Nu, ik heb tijdens de verbouwingen vaak wekelijks erover geblogd. Erna zijn er ook regelmatig artikelen over blijven verschijnen. Maar een heel deftige tour heb ik nog niet gegeven! Bij deze maak ik dat al een klein beetje goed, ik geef een toerke in mijn keuken.

Keuken indeling mama abc blog

Mijn heerlijk nieuwe keuken

Echt hoe blij kan een mens worden van een nieuwe keuken. Ongelofelijk blij, zo blijkt! Nog steeds heb ik momenten van “Wow, die keuken is echt helemaal van mij!”. Geweldig, ik geniet er elke dag van! Ondertussen is de keuken reeds 2 jaar in gebruik en is de tijd aangebroken om wat kasten opnieuw in te delen. Ik vind een goede indeling maken niet gemakkelijk, het was dan ook echt zoeken bij het vullen van de keuken twee jaar terug. Nu merk ik opnieuw dat er enkele verschuivingen nodig zijn en dat er gerief weg moet. Gerief dat ik bijna nooit gebruik gaat eruit. Dat loslaten van spullen is niet altijd zo makkelijk maar wel iets dat mij goed doet!

Het eiland

In het eiland zit de spoelbak en ook de vaatwasser. Ik had meteen de beslissing gemaakt dat ik in het eiland zeker niet de kookplaten wou hebben. Ik zag het eiland echt als een handige en gezellige plaats om rond te werken en te praten. Daar paste in mijn ogen geen vuur bij, zeker niet met jonge kinderen in huis. Daarbij vond ik het idee om de spoelbak in het keukeneiland te plaatsen ook gewoon kei praktisch en ondertussen is dat ook echt werkelijkheid gebleken. Het is gewoon makkelijk om vlug water te kunnen nemen, een doekje om te spoelen, wat uit te gieten, … Super blij met deze beslissing dus en zeker een tip dat ik kan meegeven. We hebben gekozen voor een spoelbak met klein bakje erbij, geen twee grote bakken omdat wij toch altijd de vaatwasser gebruiken. De kraan is ook heel flexibel en kan je eraf nemen om gericht te vullen of te wassen. 

Keuken indeling mama abc blog

Verder zitten aan het eiland aan beide kanten kasten. De kasten aan de kant van de living zijn allemaal schuiven die niet zo heel diep zijn. We hebben zes schuiven.
In de eerste schuif zit er alles voor het ontbijt: Choco, speculoospasta, de vitamientjes, cracottjes, …
De schuif ernaast daarin zit het kinderbestek en de kinderborden en bijhorende potjes en bekertjes.
Daarnaast zit het vol met feestvlaggen, servetten, ballonnen en dergelijke benodigdheden.
Eronder zitten de brooddozen en fruit/koekjesdozen.
Daarnaast zitten de ontbijtgranen en muesli.
Ten slotte in de laatste schuif zitten de slabbetjes, dat gebruiken we eigenlijk heel zelden.

Keuken indeling mama abc blog

De andere kant van het eiland bestaat uit diepere kasten. 1 ervan is de vaatwasser en daar vlak naast zit er een kast waarin er een kleine boiler staat zodat wij zo goed als meteen heet water kunnen nemen. Aan het kastdeurtje hangen de handdoeken en zakken om het groente en fruitafval in de bewaren.
Daarnaast zijn er 2 smalle en 2 brede schuiven. In de smalle schuiven zitten alle handdoeken, vaatdoeken, diepvries en vuilniszakjes, bakpapier en zo voort. In de brede schuiven zitten de vergieten, maatbekers, pannen en potten.

Op het eiland zijn er ook drie stopcontacten voorzien, heel handig om mijn gsm op te laden bijvoorbeeld. Er is plaats voorzien om vier tot vijf mensen aan plaats te nemen, voorlopig staan er maar twee krukken. Deze worden voornamelijk gebruikt door de oudste twee kinderen wanneer ze spelen op hun tablet.

Keuken indeling mama abc blog

De Wand

De wand is zo’n 10 meter lang en daarin zitten heel wat kasten. Waar het kon hebben we gewerkt met schuiven omdat we dit toch veel praktischer vinden. Zo hebben we ook in 2 van de 4 kolomkasten onderaan met schuifjes gewerkt die verborgen zitten in een gewone kast. Dit omdat dan het design van de keukenkasten beter uitkwam.

Helemaal links zit er een kolomkast waarin de bovenste helft voornamelijk gevuld is met onze voorraad conserven en koekjes, eronder zitten nu nog de handleidingen en benodigdheden voor de oven en de keukenrobot. Ook liggen daar momenteel nog enkele kookboeken in. De bedoeling is dat vooral deze kast onder handen genomen zal worden. De voorraadkast wil ik in schuiven onder brengen, maar ik moet nog even bedenken wat ik precies al verwisselen of zal verplaatsen.
Daarnaast zit er opnieuw een kolomkast waar bovenaan alles zit qua potjes en schalen voor de oven, daaronder dan de combinatie stoomoven en daaronder zit er nog wat voorraad. Die voorraad bevat heel wat bakspullen en soorten pasta.
Daarnaast hebben we een smalle en lage uitschuifbare voorraad kast waar de suikers, koffie en consoorten zitten. 

Keuken indeling mama abc blog

Het gasfornuis met oven staat daarnaast, ik ben er heel tevreden mee, al gebruik ik het kleine gedeelte van de oven eigenlijk niet (nou ja één keer tot nu toe).
Dan opnieuw zo’n smalle lage uitschuifbare kast waar de kruiden en de ovenwanten en keukenschorten in liggen.

Keuken indeling mama abc blog
Gevolgd door twee brede schuifkasten. In de bovenste ligt het bestek en ander kleine keuken gereedschap, daaronder ligt alles van plastieken potjes en dekseltjes.
Vlak ernaast zijn er opnieuw twee brede schuifkasten, de bovenste is gevuld met keuken gereedschap dat ik niet zoveel nodig heb en eronder met de bakvormen.
Boven die twee brede kasten is er een smalle kast met twee schuifdeuren waarin onze glazen en servies zitten, zowel voor dagelijks gebruik als voor feestjes. Helemaal onderaan staan de toestellen zoals de grill, koffiemachine, waterkoker en broodrooster.
Dan komt de koelkast met daarboven nog een kleine opbergkast.

Keuken indeling mama abc blog
En dan zijn we aan de laatste kast, deze is een gewone kolomkast zonder schuiven in verwerkt. Daarin zit het wafelijzer, popcornmachine, de EHBO-dingen, bloempotten, bordjes voor aperitief op feestjes en zo voort.

Het maken van de indeling was niet gemakkelijk. Veelal tekenen op papier en fantaseren over de beste indeling. Tegenwoordig is dit allemaal makkelijker en is het zelfs mogelijk om zelf je keuken in 3d te ontwerpen. Ook al komt er nog geen nieuwe keuken, is het super tof om hiermee te spelen. Fantaseren mag altijd.

Veel liefs,
Sofie

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.