Contents
Bij ons thuis zeggen ze vaak “Mama, ik heb buikpijn.” als ze genoeg hebben en niet meer willen eten. Vaak als ze net beloofd hebben “Ja natuurlijk mama, ik ga dat nog helemaal opeten.”. Jaja. Ook zeggen kinderen vaak dat ze buikpijn hebben als er hen iets dwarszit, als ze zich niet goed voelen in hun vel, vaak figuurlijk. Nu, het kan ook zijn dat ze écht buikpijn hebben. Stel je voor dat ze echt pijn hebben aan hun darmen en jij gelooft hen niet.
Het prikkelbare darm syndroom is een verstoring van de darmfunctie. Prikkelbare darm syndroom ofwel PDS is een stoornis en dat is dus (helaas!) anders dan een ziekte. Een ziekte kan je genezen, en stoornis niet. Als je het weet kan je er gelukkig wel naar leven om zo min mogelijk last van te hebben.
Bij kinderen is het heel erg belangrijk om heel erg zeker te zijn dat het om PDS gaat. Er kunnen zoveel andere oorzaken zijn van buikpijn! Ik denk dat een van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn “stress” is. Natuurlijk kan je zoveel mogelijk doen om de symptomen van PDS tegen te gaan. Als de klachten dan nog blijven is er meer kans dat er iets anders aan de oorzaak ligt.
Ga je naar de huisarts omwille van een vermoeden van het prikkelbare darm syndroom gaan ze bovenstaande ook bevragen. Ze gaan bekijken of de buikpijn en darmklachten kan komen door stress. De arts zal er heel zeker van willen zijn dat het niet door iets anders kan komen.
Tip: Schrijf een tijd alles op wat je kindje eet
4 Comments
Nee, ik heb er geen ervaring mee. Maar goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik denk dat andere ouders het hierdoor beter herkennen.
Goed dat je aandacht besteed aan Prikkelbare Darm Syndroom!
Je schrijft “Een ziekte kan je genezen”. Nee, helaas zijn er veel ongeneeslijke ziekten. Prikkelbare Darm Syndroom wordt geen ‘ziekte’ genoemd omdat de oorzaak (nog) niet bekend is.
Je kunt de diagnose PDS pas stellen na minimaal een half jaar.
Hier helpen forlax zakjes heel goed. Zijn vezels die je moet oplossen in water.
Meer informatie over Prikkelbare Darm Syndroom, de symptomen, diagnose en behandelingen vind je bij de patiëntenvereniging: http://www.pdsb.nl.