Contents
Vandaag de dag staan we er niet bij stil: wie zwanger is, is ook in blijde verwachting van een geboortelijst. Omdat het fenomeen zo goed is ingeburgerd, komt het voor velen als een verrassing dat ‘de geboortelijst’ zoals we hem nu kennen amper 25 jaar bestaat.
Geboortelijsten zijn dan wel genormaliseerd, de informatie erover is schaars. Wist je bijvoorbeeld dat geboortelijsten wel in België worden samengesteld, maar de meeste Nederlanders er nog nooit van hebben gehoord?! Lees verder voor vijf tips voor de perfecte geboortelijst.
Je maakt best een afspraak voor het aanleggen van de geboortelijst in je babyspeciaalzaak rond de 4de of 5de maand van je zwangerschap. Het samenstellen van een lijst duurt gemiddeld 3 uur en is vrij intensief. Wees dus voorbereid, doe je research en gebruik een checklist om te bepalen wat je nodig hebt.
Daarvoor bestaat een simpele regel: kijk naar het aantal geboortekaartjes. Zorg dus dat het aantal items op je geboortelijst ongeveer gelijk is aan het aantal geboortekaartjes dat je verstuurt. Je bent immers niet verplicht alles van je lijst aan te kopen. Niets zo vervelend om te weinig items op je lijst te hebben staan en een paar dagen na de bevalling terug te moeten komen.
Het is vanzelfsprekend om een kinderwagen, autostoel en park op je lijst te zetten. Maar waar je misschien niet aan denkt zijn tetradoeken! Een Tetradoek (of hydrofiele doek) is erg multifunctioneel en onmisbaar tijdens die eerste maanden. Gebruik ze als inbakerdoek, bescherming tegen de zon, afscherming bij borstvoeding, als morsdoekje of om je baby af te drogen na het bad. Tegenwoordig komen ze in de leukste prints en kleurtjes! Daarnaast is een eetstoel die je vanaf de geboorte tot in de tienerjaren kan gebruiken ook enorm handig.
We zien dat er vaak op de eerste zes maanden na de geboorte wordt gefocust, maar die zijn in een mum van tijd voorbij. Kies dus niet alleen artikelen voor meteen na de geboorte, maar denk in blokken van 6 maanden.
De laatste jaren is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Zowel in speelgoed als in kledij. Mensen worden bewuster en da’s geen slechte evolutie. Ook het aanbod van duurzame babyspullen is flink uitgebreid. Daarnaast wordt hechting alsmaar belangrijker. Draagzakken en babynestjes zijn twee items die de afgelopen twee jaar populairder zijn geworden.