
Win een Tropilex hangmat of hangstoel [AFGELOPEN]
9 mei 2016
3 x leren tijdens het samen spelen
12 mei 2016Contents
Een tijdje terug had onze dochter last van luizen. Helemaal niet fijn! Dit was voor ons gezin de eerste keer, ik vind dat best wel knap. We zijn al 6,5 jaar mama en papa en nu pas luizen. Nouja, liever nooit natuurlijk. Het duurde eventjes voor ik doorhad dat het luizen waren. Ze krabde niet zo ontzettend veel en de neten had ik eerst ingeschat als pellekes. Tot mijn schoonmoeder ze eens goed bekeek, zij was toen al een ervaringsdeskundige door ons nichtje.
Misverstanden over luizen
Niet iedereen kan luizen krijgen, luizen komen enkel voor bij kinderen met vuile hoofdjes
FOUT! Een besmetting met luizen heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne. Luizen hebben geen voorkeur voor slecht verzorgd of netjes gewassen haar en komen in alle lagen van de bevolking voor.
Luizen gaan dood in water of in het zwembad.
FOUT! Luizen gaan niet dood van water. Als luizen in contact komen met water, klampen ze zich vast aan het haar. Er bestaat een kleine kans dat een luis loslaat en in het water valt. Om deze kleine kans uit te sluiten volstaat het om in het zwembad een badmuts te dragen.
Luizen kunnen springen en vliegen.
FOUT! Luizen kunnen alleen maar lopen en/of kruipen. De overdracht gebeurt in de eerste plaats door intens contact van hoofd tot hoofd: tijdens het kleden, wassen, knuffelen of wanneer kinderen met elkaar spelen. Ook kan je besmet raken door een muts of sjaal aan te trekken die besmet is.
Luizen kan je krijgen van je huisdier.
FOUT! De hoofdluis die bij de mens voorkomt leeft niet op dieren en omgekeerd. Luizen kunnen dus niet worden overgedragen van dier op mens (of omgekeerd), alleen van mens op mens.
Luizen blijven leven zonder mensenbloed.
FOUT! Luizen hebben bloed nodig om te overleven. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 à 2 dagen overleven. Ze voeden zich een vijftal keren per dag met bloed van de gastheer. Neten overleven 10 dagen op kledij.
Luizen voorkom je door je haar veel te wassen.
FOUT! Zelfs drie keer per dag haren wassen houdt de hoofdluis niet weg.
Luizen ontdekt, geen paniek
Als je luizen ontdekt, vooral de eerste keer, kan dat misschien paniek veroorzaken. Ik, persoonlijk, krijg dan zelf overal jeuk in mijn haar. Brrrr. De gedachte alleen al is genoeg eigenlijk. Toch is het niet nodig om te panikeren. Ik vertel je hier een manier om ze te bestrijden! Wij zijn er ondertussen vanaf en hopelijk blijven ze nu weg.
Luizen zijn parasieten en hebben het liefst kinderhoofdjes. Helaas komen ze ook wel eens voor bij volwassenen. Het is daarom zeker raadzaam om iedereen van het gezin te controlen op neten en luizen. Enkel de hoofdjes met luizen dienen behandeld te worden, bij de rest verwijder je wel de neten.
Het haar behandelen
Ik hoorde onlangs dat je luizen kan bedwelmen door het haar met azijn te doordrenken. Ik heb gewoon een speciale luizenschampoo in de apotheek gekocht. Het merk dat ik gekocht heb is elimax, ik kon kiezen uit de lotion of de shampoo. De eerste behandeling hebben we met de lotion gedaan (deze had mijn schoonmoeder nog liggen) en de tweede behandeling met de shampoo (deze heb ik gekocht in de apotheek).
Lees goed de handleiding van uw specifiek product. De verdere uitleg is daarop gebaseerd. Ik veronderstel dat de meeste producten gelijkaardig werken.
Tip: Om goed te kunnen werken is het handig als je met 2 personen bent om het kind te behandelen. De behandeling is intensief en duurt toch wel even. Neem er de tijd voor.
- We hebben het haar stukje voor stukje helemaal onder de lotion gebracht.
- Je kan speciale haarkapjes kopen maar wij wikkelden het hoofdje gewoon in met vershoudfolie. Gaat perfect.
- Goed laten inwerken, voor ons product was dat een 15-20 minuten.
- Was het haar met veel conditioner zodat je het heel goed en vlot kan doorkammen met een gewone kam. Zorg ervoor dat alle knopen eruit zijn.
- Het haar strookje per strookje uitkammen met een goede luizenkam. Het product zorgt ervoor dat de luizen verslappen. Dat maakt dat je ze makkelijk kan uitkammen en kan doden. Veeg daarom na elke kambeweging uw kam af aan een, liefst witte, handdoek of servet. Let erop dat ze echt dood zijn. Doe eventueel handschoenen aan en gebruik daarvoor je nagel.
- Als je met 2 bent is er een persoon die kamt en een die het reeds gekamde haar vasthoudt. Indien je alleen bent, werk je van het ene oor naar het andere oor toe. Let er zeker op dat de kam altijd in contact komt met de hoofdhuid. Luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de huid.
- Spoel het haar nog eens heel erg goed zodat het product en de conditioner eruit zijn.
- Kam nog eens door met een gewone kam. Met de luizenkam van oor tot oor en van voorhoofd tot nek, is geen overbodige luxe.
- Kam de volgende dagen de neten eruit. Gebruik desnoods je vingers om ze eruit te halen.
- Herhaal deze procedure na een weekje nog eens. Als het goed is kan je dan geen enkele luis meer vinden.
Een goede luizenkam
Wij kregen eentje bij ons product, hij voldeed niet aan de onderstaande richtlijnen maar het ging prima. Kijk zeker hier eens bij bol.com.
- De afstand tussen de tanden van de kam moet zo fijn mogelijk (0,2 mm) zijn. Als de tanden verder uit elkaar staan, glippen de luizen ertussen. Als ze te dicht bij elkaar staan, wordt het te moeilijk om het haar te doorkammen.
- De tanden zijn het best ruitvormig of rechthoekig, op deze manier worden de luizen beter tussen de tanden geklemd. Gebruik geen kam met ronde tanden.
- Je kiest het best voor een metalen kam.
- Na gebruik kan je deze reinigen door eventjes in heet water te dompelen, gebruik desnoods een tandenstoker.
Voorkom verdere “besmetting”
- gebruik niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel of kam
- let erop dat je de jassen niet te dicht bij elkaar hangt, berg ze eventueel op in een zakje of luizententje
- controleer regelmatig het voltallig gezin
- op voorhand behandelen is zinloos, al bestaan er wel sprays met die speciale functie, geen idee of die echt werken
- verwittig meteen de school of andere mensen waarmee je kind in contact komt
- zonder bloed overleven luizen ongeveer 1 à 2 dagen
- neten kunnen tot 10 dagen overleven, laat daarom het beddengoed en andere zaken een paar weken apart liggen om het zeker luizenvrij te hebben
- was mutsen, sjaals, haarbanden, beddengoed, knuffels in warm water (50 – 60 graden)
- indien de luizen blijven terugkomen probeer eens een ander merk product
Heb je nog aanvullingen dan hoor ik het graag, zodat de informatie helemaal correct en volledig is.
4 Comments
Wij hebben helaas ook een paar besmettingen gehad. Ik heb een paar aanvullingen:
– Luizen en neten kunnen niet overleven zonder bloed en lopen niet op kledingstukken of sjaals. Als ze daarop zitten, zijn ze doorgaans te verzwakt om nog terug te kruipen op iemands hoofd.
– Luizen hebben voorkeur voor schoon haar. Dus een paar dagen langer niet wassen kan iets schelen.
– Bij constatering van een besmetting moet je elke dag kammen. De luizen zijn waarschijnlijk gedood door de shampoo, maar niet alle neten sterven. En daar kunnen nieuwe luizen uitkomen, waarna de ellende opnieuw begint.
Als je meer informatie wilt (hopelijk niet nodig): https://lotuswritings.wordpress.com/2016/03/14/de-superluis/
Is echt een naar kwaaltje, hoe eerder je ervan af bent, hoe beter!
Bedankt voor de aanvullingen of extra toelichtingen.
Ik kwam ook even hier lezen, ik had die blog toen gemist!
Bah inderdaad…
We zijn er ondertussen gelukkig vanaf!
De hoofdluis wordt door een speciale shampoo, lotion of crème gedood. Verder is het erg belangrijk om de neten uit je haren te halen. Dit kan met een speciale luizenkam. Was kleding, handdoeken en beddengoed allemaal uit op 60 graden. Het is verstandig om van alle gezinsleden de kleding te wassen.