Samen spelen kan heel leuk zijn en is zoiezo leerzaam. De meeste kinderen spelen heel erg graag, ze doen het dan ook veel. Vaak hebben ze onuitputtelijke fantasie en bedenken ze allerlei gekke nieuwe werelden. Sommige kinderen hebben zelfs een periode waarin ze een denkbeeldig vriendje hebben. Waar ze echt mee spelen en praten, in hun eigen wereld. Ook komen ze op een bepaald moment tot het samenspelen met andere kinderen. Zo leren ze hoe ze met mensen omgaan.

3 keer leren tijdens het samen spelen our happily ever afterLeren delen

Delen is niet makkelijk en niet vanzelfsprekend. Wij als volwassenen verwachten dat vaak van de kinderen maar doen het zelf niet zoveel. Toch is het een nuttige eigenschap dat ze leren delen door het samenspelen. Als het goed is en de tijd rijp is ontdekken ze dat het fijn kan zijn om een andere kindje voor te laten gaan. Om iemand blij te maken. Bij ons hoeft delen zeker niet altijd, wel praten we er frequent over wat het teweeg brengt bij een ander kindje en bij zichzelf.

Leren omgaan met verlies

Als ze samen een gezelschapspelletje spelen of een voetbal wedstrijd dan is er doorgaans een winnaar en een verliezer. Dit hoef je als ouder niet te benadrukken maar bij veel kinderen zit dat er wel in. Dat hoeft niet slecht te zijn. Het zijn ideale momenten om te leren omgaan met verlies. Misschien kan je de kinderen helpen om het niet te zien als verlies maar om het te zien als blij zijn voor de ander. Nouja, zelfs voor volwassenen ligt dat vaak moeilijk. Wij kunnen er vast ook nog altijd heel wat van opsteken.

3 keer leren tijdens het samen spelen our happily ever afterLeren overleggen met elkaar

Dit zie ik veel bij mijn dochter. Ze speelt heel graag met haar jongere broertjes. Meestal speelt ze dan een rol waar ze een beetje de baas in kan spelen. Dit blijft niet werken natuurlijk. De broertjes groeien op en willen ook wel eens hun eigen zegje doen in hun spelletje. Misschien willen ze wel eens geen prinses zijn maar een stoere piraat? Dan komt het moment waarop ze leren met elkaar te overleggen. Wie wat zal spelen. Eventueel spreken ze zelfs af om eens te wisselen van rollen.

Leerzaam speelgoed

Samen spelen is leerrijk. Dat hoeft niet altijd in groep te zijn, met 1 kindje erbij leren ze ook al veel. Natuurlijk leren ze ook op zichzelf, maar dit is toch anders. Samen spelen is ook zoveel leuker als je over fijn en leerzaam speelgoed beschikt. Neem zeker eens een kijkje op lobbes.nl. Daar vind je een uitgebreid aanbod van leerzaam speelgoed. Ze hebben ook een groot aanbod aan buitenspeelgoed, ideaal met de zomer in volle aantocht.

Comments are closed.